Σύμφωνα με το Gun Violence Archive (Αρχείο Ενοπλης Βίας), από την αρχή του 2023 έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ περισσότερα από 560 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών. Ως τέτοια νοούνται εκείνα στα οποία σκοτώνονται ή τραυματίζονται τουλάχιστον 4 άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα 2 τέτοια περιστατικά την ημέρα κατά μέσο όρο, ήτοι περισσότερα από 600 το χρόνο, στην αμερικανική επικράτεια. Η φονικότερη επίθεση έγινε στο Λας Βέγκας το 2017, με περισσότερους από 50 νεκρούς και 500 τραυματίες. Ωστόσο, στη μεγάλη πλειονότητά τους τα θύματα είναι λιγότερα από 10 τη φορά.
Το γνωστό μας από την περίοδο της Covid-19 Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) ανακοίνωσε 48.830 θανάτους μόνο εντός του 2021 από τραύματα που προήλθαν από πυροβόλα όπλα. Ηταν δηλαδή 8% αυξημένα σε σχέση με το 2020, μια χρονιά με ρεκόρ θανάτων από πυρά στις ΗΠΑ. Πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι τα θύματα του 2021 προήλθαν κυρίως από αυτοκτονίες (26.328) και λιγότερο από ανθρωποκτονίες (20.958). Υπάρχει κι ένας μικρός αριθμός θανάτων από ατυχήματα, επεμβάσεις της Αστυνομίας και αδιευκρίνιστες αιτίες.
Αναλογικά με τον πληθυσμό, οι ανθρωποκτονίες στις ΗΠΑ ήταν διπλάσιες από ό,τι στον Καναδά, οκταπλάσιες από την Αυστραλία και εικοσαπλάσιες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ακριβής καταμέτρηση των μικρών όπλων που κυκλοφορούν στα χέρια ιδιωτών σε κάθε χώρα είναι πολύ δύσκολη. Ο ερευνητικός οργανισμός Small Arms Survey, με έδρα την Ελβετία, υπολόγισε ότι το 2018 υπήρχαν στις ΗΠΑ 390 εκατομμύρια μικρά όπλα σε πληθυσμό κάτω των 330 εκατομμυρίων κατοίκων. Επομένως, σε κάθε Αμερικανό αναλογούν 1,2 όπλα, έναντι 0,5 για κάθε Υεμενίτη, 0,4 για κάθε Σέρβο ή Μαυροβούνιο, 0,34 για κάθε Κύπριο και 0,32 για κάθε Λιβανέζο… Φινλανδό ή Ισλανδό. Η διαφορά των Σκανδιναβών είναι ότι εκείνοι τα θέλουν για κυνήγι.
Οι υπέρ και οι κατά των όπλων
Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Gallup έδειξε ότι το 57% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων νόμων για την οπλοκατοχή, θέση που συμμερίζεται ο πρόεδρος Μπάιντεν. Το 32% δεν επιθυμεί αλλαγή της νομοθεσίας, ενώ το 10% ζητά να γίνει χαλαρότερη.
Το πολεμοχαρές λόμπι αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Ρεπουμπλικανούς, αφού το 91% των Δημοκρατικών και το 45% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων ζητούν αυστηρότερους κανόνες στην αγορά και χρήση όπλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καλιφόρνια, το Ιλινόις, τη Ν. Υόρκη και άλλες 7 ανατολικές Πολιτείες η αγορά επιθετικών όπλων απαγορεύεται ολοσχερώς, ενώ αυστηρές ρυθμίσεις υπάρχουν στη Βιρτζίνια, τη Μινεσότα και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον (Σιάτλ). Από την άλλη πλευρά, νότιες Πολιτείες όπως το Τέξας και η Τζόρτζια έχουν καταργήσει κάθε περιορισμό ή άδεια στην απόκτηση όπλων!
Από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2021 έγιναν κάτοχοι όπλων 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί, εκθέτοντας σε κίνδυνο 11 εκατομμύρια μέλη των οικογενειών τους, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Εκπαιδευτής όπλων ο δράστης του νέου μακελειού στο Μέιν
Η πλέον πολύνεκρη, μαζική ένοπλη επίθεση σημειώθηκε χθες στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών από το τον Αύγουστο του 2019, συγκλονίζοντας και πάλι την αμερικανική κοινή γνώμη. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε αλλεπάλληλες επιθέσεις -και σε τουλάχιστον τρία σημεία- στην πόλη Λιούιστον στην πολιτεία Μέιν των βορειοανατολικών ΗΠΑ.
Οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είναι ο 40χρονος Ρόμπερτ Καρντ, εκπαιδευτής όπλων που είχε εξειδικευτεί στο αντικείμενο στο στρατό των ΗΠΑ. Πηγές διεθνών Μέσων Ενημέρωσης σημειώνουν ότι είχε εκδηλώσει έντονες αυτοκτονικές τάσεις και το περασμένο καλοκαίρι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα, στο οποίο έμεινε για δύο εβδομάδες.
Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Facebook φωτογραφίες που τον εικονίζουν με καφέ φούτερ, σκούρο μπλε παντελόνι κάργκο και με τουφέκι τύπου AR-15 εφοδιασμένο με σκοπευτικό στα χέρια, έτοιμο να ρίξει, ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες. Μάλιστα κάλεσε τους ντόπιους να μείνουν σπίτια τους, καθώς θεωρείτο οπλισμένος και επικίνδυνος.
Για το μακελειό ειδοποιήθηκε άμεσα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ανησυχία επικρατεί και για την εξέλιξη της υγείας των περίπου 50 τραυματιών. Το αιματηρό περιστατικό ξυπνάει μνήμες από το 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο, κυρίως Μεξικανούς και Λατινοαμερικάνους, διαπράττοντας -σύμφωνα με τις Αρχές- έγκλημα ρατσιστικού μίσους. Χωρίς να υπολογίζονται οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου «Gun Violence Archive».
Ειδήσεις σήμερα
Ρεύμα: Αυξημένα τα τιμολόγια – Πάνω από 32,2 εκατ. € οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά και αγρότες