Η μάχη των τούνελ (αργά ή γρήγορα) πρόκειται να ξεκινήσει στη Γάζα. Οι ηγέτες της Χαμάς γνωρίζουν ότι, μόλις ξεκινήσει η ισραηλινή επίθεση, οι διασυνδεδεμένες υπόγειες σήραγγες, στις οποίες συναρμολογούνται οι πύραυλοί τους και προωθούνται για να εκτοξευτούν από συγκεκριμένα ανοίγματα και να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος, θα βρεθούν στο στόχαστρο. Αυτά τα υπόγεια δίκτυα έχουν πολλές χρήσεις, όπως για κατασκευές και ασκήσεις όπλων (κρυμμένα από αέρος), αυτοσχέδια κεντρικά γραφεία επιχειρήσεων, ως και χώρους ανάπαυσης που προστατεύονται από αεροπορικές επιδρομές κ.ά.
Κατασκευάστηκαν με τσιμέντο και χρήματα που δώρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κατάρ, ως και οι δύο ισλαμικές-δυτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις «για την κατασκευή κατοικιών για τους πρόσφυγες»(!), ενώ όλα παραδόθηκαν στη Γάζα μέσω του νότιου ισραηλινού λιμανιού του Ashdod (οι ισραηλινές κυβερνήσεις που προσπάθησαν να περιορίσουν τις εισαγωγές τσιμέντου «επηρεάστηκαν» από απαιτήσεις περί «ανθρώπινων δικαιωμάτων», ενώ το δίκτυο σηράγγων έχει αυξηθεί εκθετικά την τελευταία δεκαετία). Ισραηλινοί αναλυτές το αναφέρουν πλέον και ως «το υπόγειο», συγκρίνοντάς το με το δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων και σωλήνων του Λονδίνου.
Το πρώτο διαχρονικό μάθημα του ισραηλινού στρατού ήταν ότι ο πόλεμος σε σήραγγες δεν είναι για ερασιτέχνες, ούτε καν για εξαιρετικά επιτυχημένους αλλά γενικού πλαισίου και εμπειριών καταδρομείς «κομάντο», συμπεριλαμβανομένης της πασίγνωστης και κορυφαίας δύναμης της Sayeret Matkal, αλλά απαιτεί πολύ συγκεκριμένες ικανότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης, εξοπλισμό, όπλα εξαιρετικά κοντινής μάχης (ακόμη και συμπαγή αυτόματα όπλα είναι πολύ μεγάλα), τη χρήση εξειδικευμένων «ασπίδων» και αναπνευστικών συσκευών, ενώ και οι πολύ γρήγοροι χρόνοι αντίδρασης απαιτούν στρατιώτες πρώτης κατηγορίας.
Η Χαμάς γνωρίζει από προηγούμενη εμπειρία ότι όσο πιο κοντά είναι η εμβέλεια τόσο μεγαλύτερο είναι το ποιοτικό χάσμα μεταξύ των ανδρών της και του ισραηλινού πεζικού πρώτης γραμμής (ήταν ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κατέληξε στην πρωθυπουργία μετά από μια λαμπρή στρατιωτική καριέρα, που ανακάλυψε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50 ότι οι Ισραηλινοί είχαν πλεονέκτημα στη σύγκρουση αλλά θα έρχονταν αλλαγές σταδιακά στο πεδίο των μαχών… που θα απαιτούσαν αναπροσαρμογές.
Γνωρίζοντας τις πιθανότητες, η Χαμάς κάνει τώρα ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει την επίθεση στις σήραγγες του Ισραήλ, απελευθερώνοντας ομήρους ανά δύο, μετά από μακρές συνομιλίες για κάθε παρτίδα. Αν ο τρέχων ρυθμός απελευθέρωσης -δύο τη φορά- συνεχιζόταν με 220 ακόμη, τότε η επίθεση θα καθυστερούσε μέχρι το επόμενο έτος. Εκτός από τη βασανιστική αναμονή, με 360.000 εφέδρους που ανακαλούνται σε υπηρεσία εκτός από τους 160.000, ενυπάρχει το πολύ πρακτικό ζήτημα της διατήρησης μεγάλου μέρους τους σε χρονική ετοιμότητα.
Το εργατικό δυναμικό του Ισραήλ μακριά από τις δουλειές του, ως και οι γονείς μακριά από τις οικογένειές τους είναι μείζον θέμα. Τουλάχιστον για αυτά τα προβλήματα η λύση έχει βρεθεί σε αυτό ακριβώς που κάνει το Ισραήλ, τόσο ευάλωτη δηλαδή είναι μια πολύ μικρή χώρα, έτσι ώστε οι παρτίδες των στρατευμάτων που απελευθερώνονται από τις εγκαταστάσεις των μονάδων τους που αντιμετωπίζουν τη Γάζα μπορούν να πάνε σπίτι τους για να ζήσουν και να εργαστούν, ωστόσο ενδέχεται να επιστρέψουν μέσα σε ελάχιστες ώρες αν πρόκειται να ξεκινήσει η επίθεση.
Ο σιιτικός στρατός της Χεζμπολάχ πέρα από τα σύνορα του Λιβάνου, με την εκτιμώμενη τεράστια διάθεση των 150.000 ρουκετών (για το πλαίσιο, η συνολική εκτόξευση από τη Λωρίδα της Γάζας είναι κάτω από 8.000), θα μπορούσε γρήγορα να υπερκεράσει τις δυνατότητες του Iron Dome, αλλά μέχρι στιγμής απέχει και δεν ενεργεί καταλυτικά στο να υποστηρίξει τη Χαμάς.
Ισχυρή αυτοπεποίθηση έχουν οι Ισραηλινοί
Η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά του Ισραήλ. Οταν ο αιγυπτιακός στρατός διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ τον Οκτώβριο του 1973 με δεκάδες χιλιάδες εφέδρους, μόλις 411 Ισραηλινοί έφεδροι κρατούσαν 17 οχυρά στην πλευρά του καναλιού. Η έντονα απογοητευτική καθυστέρηση στην έναρξη της επίθεσης σήμερα δεν αποκλείει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Shin Bet διαθέτουν μονάδες εξειδικευμένων μεμονωμένων μαχητών που μιλούν τέλεια αραβικά με παλαιστινιακή προφορά. Με όλη τη σύγχυση που προκλήθηκε από τη στρατηγικού αιφνιδιασμού επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μπόρεσαν να ενωθούν στο εσωτερικό για να αναζητήσουν τους ηγέτες της Χαμάς. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί τα ονόματα 18 διοικητών της Χαμάς που εντοπίστηκαν και εκτελέστηκαν επιτυχώς, ενώ η μίνι εκστρατεία για άλλους θα συνεχιστεί.
Σε αυτό τον πόλεμο έχουμε πάρα πολλά να δούμε, ενώ ακόμα πιο πολλά να διδαχθούμε. Η τελευταία -προχθεσινή- επίθεση του Ισραήλ ήταν απλά μία από τις επικείμενες ενέργειες, από τις πολλές του ίδιου τύπου που θα δούμε προσεχώς.