Επαγγελματίας μοντέλο, η 24χρονη Ερικα Ρόμπιν από το Καράτσι επικράτησε ανάμεσα σε πέντε άλλες Πακιστανές υποψήφιες, στον τελικό που φιλοξενήθηκε στις Μαλδίβες. Απόφοιτη του Γυμνασίου Σεντ Πάτρικ και του Κυβερνητικού Κολεγίου Εμπορίου και Οικονομικών, δήλωσε στο BBC ότι είναι πολύ χαρούμενη που θα εκπροσωπήσει το Πακιστάν στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς. «Δεν καταλαβαίνω προς τι οι αντιδράσεις. Ισως επειδή θα παρελάσω με μαγιό σε μια αίθουσα γεμάτη άντρες;», τόνισε ενοχλημένη. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν παραβίασε κανένα νόμο και είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα στερεότυπα που συνοδεύουν τη χώρα.
Η αλήθεια είναι πως η πράξη της απαιτεί θάρρος, καθώς η χριστιανική μειονότητα του Πακιστάν (περίπου 4 εκατομμύρια επί συνολικού πληθυσμού 230 εκατομμυρίων, κυρίως Καθολικοί και Αγγλικανοί) ζει υπό τη διαρκή απειλή πογκρόμ. Με αφορμή το νόμο περί βλασφημίας του 1973, ο φανατικός όχλος επιτίθεται συχνά σε χριστιανικές συνοικίες και ναούς, τρομοκρατώντας τους συμπολίτες του και προκαλώντας καταστροφές. Τελευταίο κρούσμα, η πυρπόληση χριστιανικών εκκλησιών και εκατοντάδων σπιτιών τον Αύγουστο στην πόλη Τζαρανουάλα της ανατολικής επαρχίας Πουντζάμπ, λόγω της φημολογούμενης βεβήλωσης του Κορανίου από δύο χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με περίπου 150 μουσουλμάνους βάνδαλους.
Βασίλισσα Ράνια Vs Μελάνια Τραμπ: Ποια κέρδισε τη μάχη του στυλ στην πρόσφατη συνάντησή τους
Στο πλευρό της Ερικα Ρόμπιν στάθηκαν δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ακτιβιστές και άλλα μοντέλα του Πακιστάν, εκπρόσωποι μιας μικρής, «φωτισμένης μειοψηφίας». Για τους περισσότερους μουσουλμάνους αποτελεί σκάνδαλο και μόνο η συμμετοχή του Πακιστάν στα καλλιστεία της Μις Υφήλιος, για πρώτη φορά στα 72 χρόνια του θεσμού. Τα δικαιώματα του πακιστανικού προκριματικού διαγωνισμού ανήκουν στη Yugen Group με έδρα το Ντουμπάι.