Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», η οποία υπογραμμίζει «τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει» και «τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορούμε να διαμορφώσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».
Ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς και το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό, ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης «θα έχει σίγουρα μια αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν για όπλα μεγάλης εμβέλειας, καθώς και άλλα όπλα «που μπορεί να δοθούν στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, ενώ υποτίθεται πως θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Biden’s here — on walkabout in central Kyiv. pic.twitter.com/l9uus74Dke
— Oliver Carroll (@olliecarroll) February 20, 2023
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που θα παρασχεθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Το πακέτο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας και θα ανακοινωθεί αναλυτικά την Τρίτη (21/2).
U.S. President Joe Biden in Ukraine’s Kyiv. pic.twitter.com/6TlaTSh6wL
— Clash Report (@clashreport) February 20, 2023
Οι New York Times αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο, μετά από μία ώρα διαδρομής με τρένο από τα σύνορα με την Πολωνία. Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, η επίσκεψη έγινε κρυφά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του Μπάιντεν. Αμέσως μετά την άφιξή του στο Κίεβο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ζελένσκι επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ενώ οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούσαν σε όλη την πόλη. Στο πλευρό του Μπάιντεν βρέθηκε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
BREAKING: Photo emerges of President Biden in Kyiv pic.twitter.com/fliG8i0hdt
— The Spectator Index (@spectatorindex) February 20, 2023
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημοσίευσε μια φωτογραφία του στο Telegram μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, μαζί με το μήνυμα «Τζόζεφ Μπάιντεν, καλώς ήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημάδι υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε πρώτα στα αγγλικά, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς για την υποστήριξή τους. Είπε ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, το πρώτο τηλεφώνημα υποστήριξης που έλαβε ήταν από τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε δεύτερος, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Κίεβο για την επέτειο του πολέμου και υπογραμμίζοντας ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, «καμία απολύτως», για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Συμπλήρωσε ότι ο ουκρανικός λαός έχει ενισχυθεί από τις ΗΠΑ με τρόπο που δεν είχε υποστηριχθεί κανένας άλλος στο παρελθόν. «Παρ’ όλη τη διαφωνία που έχουμε στο Κογκρέσο μας για ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική συμφωνία ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία στην Ουκρανία, αλλά για τη δημοκρατία γενικότερα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο σηματοδότησε ξεκάθαρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «κανείς δεν τον φοβάται».
«Αυτή η επίσκεψη είναι η νίκη του ουκρανικού λαού και του Προέδρου Ζελένσκι. Διεξήχθη παρά τα πάντα για χάρη της νίκης της Ουκρανίας και όλου του ελεύθερου κόσμου. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν – κανείς δεν σε φοβάται!», είπε ο Κουλέμπα.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία σήμερα (20/2) το πρωί:
«Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο ενός έτους από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να επιβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος.
Σήμερα, στο Κίεβο, συναντώ τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, συστημάτων αντιτεθωρακισμένων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης για να βοηθήσω στην προστασία του ουκρανικού λαού από εναέριους βομβαρδισμούς. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά των ελίτ και των εταιρειών που προσπαθούν να “γεμίσουν” την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη – και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».
ΕΕ: Επείγουσα η ανάγκη να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με πυρομαχικά, λέει ο Μπορέλ
«Σήμερα θα συζητήσουμε πώς θα προμηθεύσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, όπλα στην Ουκρανία και κυρίως πυρομαχικά. Το πιο επείγον ζήτημα για τον ουκρανικό στρατό είναι η συνεχής ροή πυρομαχικών, κυρίως βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών», τόνισε σήμερα (20/2) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Είναι το πιο επείγον ζήτημα. Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα μπει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα του πολέμου», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι είναι μία απόφαση που τελικά θα λάβουν οι υπουργοί ‘Αμυνας και η οποία ενδεχομένως να συζητηθεί στο Συμβούλιο που θα γίνει στη Στοκχόλμη στις 7-8 Μαρτίου. «Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και θα δούμε ποιά είναι η καλύτερη για να εφαρμοστεί», πρόσθεσε. Μία από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να εξετάσουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, είναι αυτή της Εσθονίας για κοινή αγορά πυρομαχικών, με βάση το μοντέλο της αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19.
Επιπλέον οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας – το 10ο πακέτο κυρώσεων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων. «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχουμε τελική συμφωνία σήμερα, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι να υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών στην ΕΕ μεθαύριο, Τετάρτη, ώστε οι νόμιμες διαδικασίες να ολοκληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τέλος, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της λογοδοσίας από τη Ρωσία, είτε σχετικά με το δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου είτε για το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Ο Ζ. Μπορέλ αναφέρθηκε στις διπλωματικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την έγκριση ενός ψηφίσματος ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα που αναμένεται να έχει την ευρύτερη διεθνή υποστήριξη.
Αύριο, Τρίτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ουκρανία: Στο Κίεβο η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι την ώρα αυτή μεταβαίνει αεροπορικώς στο Κίεβο, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Η Μελόνι πρόκειται να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα με την La Repubblica, η κυβέρνηση της Ρώμης προτίθεται να δώσει «πράσινο φως» στην αποστολή πέντε μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ενώ η Ιταλία θα ήθελε να φιλοξενήσει και την διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ειδήσεις σήμερα
Market Pass: Ανατροπή στο παραπέντε – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, τι ανακοίνωσε ο Οικονόμου