Η «ομάδα Χόρχε» ισχυρίζεται ότι κατάφερε να επηρεάσει την έκβαση 33 εκλογικών διαδικασιών ανά τον κόσμο. Διοικητής της, σύμφωνα με τον Guardian, είναι ο 50χρονος Ταλ Χανάν, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, που κινείται διαδικτυακά με το ψευδώνυμο Χόρχε, απ’ όπου πήρε το όνομά του και το κύκλωμα.
Ο Χανάν αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο ο τρόπος δουλειάς του έχει αποκαλυφθεί σε μια σειρά από βίντεο, συνολικής διάρκειας έξι ωρών, που τράβηξαν τρεις ρεπόρτερ, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως δυνητικοί πελάτες εκπροσωπώντας κάποιο «ασταθές αφρικανικό καθεστώς» που ήθελε να καθυστερήσει τις εκλογές.
Όπως ο ίδιος τούς είπε, η ομάδα του προσφέρεται για πρόσληψη από υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας, πολιτικές οντότητες και επιχειρήσεις που θέλουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.
Στα βίντεο, ο Ισραηλινός ισχυριζόταν ότι η «Χόρχε» είχε δράσει στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, το προηγμένο λειτουργικό Aims (Advanced Impact Media Solutions). Το λειτουργικό αυτό μπορεί να ελέγχει έναν «στρατό» από χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, οι οποίοι εμφανίζονται ακόμα και σε ιστότοπους όπως αυτός της Amazon ως πραγματικοί χρήστες.
Αποκτώντας πρόσβαση σε λογαριασμούς email και social media, η Ομάδα Χόρχε συλλέγει πληροφορίες για τους αντιπάλους των πελατών της και στη συνέχεια «φυτεύει» ψευδείς ιστορίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε γνωστά μέσα ενημέρωσης. Οι ιστορίες αυτές στη συνέχεια αναπαράγονται από τους ψευδείς λογαριασμούς στο διαδίκτυο, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με τον Guardian, σε μία από τις αρχικές συνομιλίες με τους δημοσιογράφους, ο Χανάν είπε: «Τώρα εμπλεκόμαστε σε μία εκλογική διαδικασία στην Αφρική. Έχουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία ομάδα στα Εμιράτα». Η εφημερίδα αναφέρει πως δεν έχει σταθεί δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί του Χανάν προς τους δημοσιογράφους, τους οποίους έβλεπε ως δυνητικούς πελάτες.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογράφοι ανίχνευσαν τη δραστηριότητα ορισμένων ψεύτικων λογαριασμών που είχαν δημιουργηθεί με το Aims και είδαν ότι εμπλέκονται κυρίως σε επιχειρηματικές διενέξεις, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ινδία, η Σενεγάλη, η Λευκορωσία, αλλά και η Ελλάδα, μεταξύ πολλών άλλων.
Στα βίντεο, ο Χανάν έλεγε ότι από 6 έως 15 εκατομμύρια ευρώ για κάθε επιχείρηση ανάμειξης σε εκλογικές διαδικασίες.
Στη δημοσιογραφική κοινοπραξία που έφερε την ιστορία στο «φως» συμμετέχουν, πέραν του Guardian, έντυπα όπως η γαλλική Le Monde, το γερμανικό Der Spiegel και η ισπανική El País, υπό το συντονισμό του γαλλικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Forbidden Stories.
Ειδήσεις σήμερα
Οριστικό: Δείτε ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα 200, 250 και 300 ευρώ – Αναλυτικά παραδείγματα
Υπόθεση Πισπιρίγκου-Κούγιας: «Δεν σκοτώνεις τα παιδιά σου για έναν κλαρινογαμπρό»
Σεπόλια: Αλλες πέντε συλλήψεις για το βιασμό της 12χρονης – Ο ένας είναι γιατρός
Καιρός: Ο Μαρουσάκης χτυπάει ξανά – «Έρχεται βαρυχειμωνιά»