Ωστόσο, ενώ απομένουν μόλις τέσσερις μήνες, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι Αγώνες να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στη φήμη του Παρισιού. Στον δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα προβλήματα είναι τόσα που η πόλη δείχνει ανέτοιμη να φιλοξενήσει το μεγάλο αθλητικό γεγονός, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια κολοσσιαία σπατάλη χρημάτων.
Δημοσκόπηση της Odoxa έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο Παριζιάνους πιστεύει πλέον ότι οι Αγώνες είναι «κακό πράγμα». Το 44% των αρνητικών ψήφων ήταν διπλάσιο απ’ ό,τι το 2021. Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 52% σκεφτόταν να εγκαταλείψει το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Αυτές τις μέρες δεν είναι εύκολο να συνομιλήσει κανείς με χαρούμενο Παριζιάνο, αφού συνήθως καταριούνται τους Αγώνες και όσα τους συνοδεύουν. «Το Παρίσι θα είναι ανυπόφορο. Αδύνατο να παρκάρεις, αδύνατο να μετακινηθείς, αδύνατο να κάνεις οτιδήποτε. Η κ. Ινταλγκό (σ.σ.: δήμαρχος Παρισιού) έχει καταστρέψει το Παρίσι και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τους Αγώνες», σημειώνει κάτοικος στο BBC.
Αλλωστε, επί μήνες, μπαίνοντας στο μετρό, έπρεπε να τυλίγει -όπως και χιλιάδες ντόπιοι- τα καθίσματα των τρένων με σακούλες απορριμμάτων για να αποφύγει την επαφή με τους κοριούς, μια κρίση που φαίνεται πως δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.
Συνεχείς απεργίες
Οι προ μηνών απεργίες των οδοκαθαριστών και των οδηγών απορριμματοφόρων οδήγησαν σε τόνους σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση αρουραίων στις κεντρικές αρτηρίες που άφησαν τους υπονόμους για τους επίσης φιλόξενους κάδους. Ο πληθυσμός των αρουραίων της πόλης υπολογιζόταν σε τέσσερα εκατομμύρια το 2020, αριθμός που δεν αποκλείεται να είναι πολλαπλάσιος στους Αγώνες.
Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 73-72: Αν και βρέθηκε στο +17 η Εθνική ηττήθηκε
Οι απεργίες είναι συνεχείς τους τελευταίους μήνες. Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και αγρότες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κυλιόμενες. Δεν είναι λίγες και οι διαδηλώσεις που αφορούν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων, πιθανόν σε επίσκεψή τους σε κάποιο μουσείο στο Παρίσι, δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούν αν δουν κάποιο διαδηλωτή να εφορμά στα έργα τέχνης για να τους ρίξει μπογιά, όπως έγινε πρόσφατα με την… ντοματόσουπα εναντίον της Μόνα Λίζα.
Οι επισκέψεις στα τοπόσημα του Παρισιού για τους 15 εκατομμύρια επισκέπτες (σ.σ.: εκτιμώμενες αφίξεις) δεν θα πρέπει, πάντως, να θεωρούνται δεδομένες. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, ο Πύργος του Αϊφελ -το εμβληματικότερο κτίριο της γαλλικής πρωτεύουσας- έκλεισε για έξι ημέρες, λόγω απεργίας των εργαζομένων. Διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που τον λειτουργεί η διαχειρίστρια εταιρία.
Στα ύψη τα ενοίκια
Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιδεινώσουν την υφιστάμενη στεγαστική κρίση. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που καταγγέλλουν πως οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τούς διώχνουν για να νοικιάσουν τις οικίες τους σε υψηλότερες τιμές εν μέσω θέρους και ολυμπιακών δραστηριοτήτων. Το Παρίσι έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα κόστη διαβίωσης στη χώρα, με το ενοίκιο ενός υπνοδωματίου να κοστίζει κατά μέσο όρο 1.362 ευρώ τον μήνα. Τα ενοίκια κατά τη διάρκεια των Αγώνων είναι έως και τετραπλάσια από τις κανονικές τιμές.
«Εμφραγμα» στις μετακινήσεις
Η κυβέρνηση συνέστησε στους Παριζιάνους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να μην επιβαρύνουν το σύστημα μεταφορών, και να εργάζονται από το σπίτι τους, όπου είναι δυνατόν. Ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να κλείσουν για την ετήσια άδεια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά σε ορισμένους τομείς αυτό δεν είναι εφικτό.
Ομως, η μεγαλύτερη ανησυχία για πολλούς Παριζιάνους είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν το ήδη ασταθές σύστημα μεταφορών της πόλης, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων αναμένεται να διπλασιαστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.