Τον Δεκέμβριο του 2023, η μέση τιμή της πίτσας στα καταστήματα στην ΕΕ ήταν κατά 5,9% υψηλότερη από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τη Eurostat.
Ωστόσο, αυτό δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνθηκε το 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, όταν οι τιμές ήταν 15,9% υψηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι λάτρεις της πίτσας βίωσαν υψηλότερες τιμές στην Ουγγαρία (+13,4%), το Λουξεμβούργο (+11,3%) και τη Λετονία (+10,6%). Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς στη Δανία (+0,6%) και στο Βέλγιο (+1,0%).
Στην Ελλάδα η τιμή της πίτσας ανέβηκε κατά σχεδόν 4% ενώ λίγο μικρότερη ήταν η αύξηση της τιμής στην Κύπρο.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Ωστόσο, οι πελάτες στην Ολλανδία μπορούσαν να παραγγείλουν σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή, με μείωση -0,9%, με την τιμή να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις χώρες.
Η διακύμανση των τιμών της πίτσας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων στις τιμές των κύριων συστατικών της.
Τον Μάρτιο του 2023, η μέση τιμή των ελαίων και λιπών, βασικών συστατικών της πίτσας, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, παρουσίασε αύξηση 23% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, όπως αναφέρει η Eurostat.
Συνολικά, η τιμή της πίτσας επηρεάζεται από έναν συνδυασμό παραγόντων, με το κόστος των συστατικών, την τοποθεσία, τον ανταγωνισμό και τις προτιμήσεις των καταναλωτών να παίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό της τελικής τιμής