Το ECOSOC, που επιβλέπει τη CSW, αποφάσισε με 29 ψήφους υπέρ (16 αποχές και 8 ψήφους κατά) την αποβολή της Τεχεράνης από αυτό το όργανο για το υπόλοιπο της θητείας του έως το 2026, μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες — οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 1980 — και το οποίο είχε υποστηριχθεί εδώ και δύο μήνες από ένα διεθνές αίτημα.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε “εκφράζει σοβαρή ανησυχία όσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία υπονομεύει συνεχώς και καταστέλλει όλο και περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα – ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών – κυρίως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης, συχνά με υπερβολική χρήση βίας”.
Για τους λόγους αυτούς, η ECOSOC “αποφασίζει να αναστείλει με άμεση ισχύ την ιδιότητα του μέλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών, για το υπόλοιπο της θητείας της έως το 2026”, σύμφωνα το ψήφισμα του ΟΗΕ.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι εξέφρασε ικανοποίηση γι αυτό το “σημαντικό” ψήφισμα λαμβανομένου υπόψη “του τρόπου με τον οποίο το Ιράν συνεχίζει να αντιμετωπίζει ειρηνικούς διαδηλωτές στη χώρα του, πρωτίστως τις γυναίκες που άρχισαν τις διαδηλώσεις αυτές”.
Το Ιράν έχει γίνει πεδίο διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της νεαρής Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και η ιρανική δικαιοσύνη προχώρησε σε δύο εκτελέσεις.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν ανακοίνωσε στις 3 Δεκεμβρίου ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και μέλη του προσωπικού ασφαλείας.
Στις αρχές Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του Ιράν από τη CSW. Μια έκκληση που υποστήριξε η πρώην υποψήφια για την προεδρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ένα διεθνές αίτημα συγκέντρωσαν περισσότερες από 165.000 υπογραφές.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη “δεν θα πρέπει” να συμμετέχει σε αυτό το όργανο “που είναι επιφορτισμένο με την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών”, καλώντας στην “απομάκρυνσή” του.
Η ιρανική διπλωματία κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ωθεί το Ιράν στην έξοδο “με τη βοήθεια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών”, ένα “παράνομο” διάβημα και με “πολιτικό σκοπό”.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι βαλίτσες που μετέφεραν τα χρήματα – Νέες φωτογραφίες
Διαγραφή χρεών προς την εφορία: Ποιους αφορά και ποιες οι προϋποθέσεις
H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη