Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός αναλυτής
Τα γεγονότα καταδίκασαν πάρα πολλές ξένες κυβερνήσεις, η Αθήνα, τα Ηνωμένα Εθνη, η Ε.Ε., η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα κ.ά.
Παρά την προς το παρόν χαλάρωση της έντασης στο έδαφος, δεν υπήρξαν από πλευράς Ερντογάν, ως και εκ μέρους του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, προσωπικές δηλώσεις και παρεμβάσεις για τα συμβάντα, αλλά την υποστήριξή τους με έμφαση σε λεκτικές και παραπληροφορικές επιθέσεις κατά των κυανόκρανων εξέφρασαν ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, εμμένοντας στην «τοπική διάσταση». Ειδικότερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε λιτή γραπτή ανακοίνωσή του: «Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν στις 18 Αυγούστου οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Αρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της ΤΔΒΚ»(!).
Δηλώσεις Κιλίτς
Στο ίδιο μήκος κύματος με έμφαση σε «ανθρωπιστική και όχι στρατιωτική διάσταση» της Πύλας (δικοινοτικό χωριό) ήσαν οι πρώτες δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τούρκου προέδρου, πρέσβη Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, στα «περί ασφαλτόστρωσης και οδικών έργων από το κατεχόμενο χωριό Αρσους προς την Πύλα, που είναι μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς, ως και για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους».
Ο Τσελίκ ισχυρίζεται ότι η στάση της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP έναντι των οδικών κατασκευαστικών έργων είναι «απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη»(!).
«Η εν λόγω στάση του ειρηνευτικού Σώματος, με στόχο να ευχαριστήσει(!) την ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει βλάψει την ύπαρξη και τη φήμη του στην ίδια την Κύπρο», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του AKP. Με δεύτερη ανάρτησή του χθες ο Τσελίκ ισχυρίζεται πως η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο κάνει διακρίσεις υπέρ των Ελληνοκυπρίων και πως «η ειρηνευτική δύναμη επέτρεψε την κατασκευή των δρόμων Λάρνακας – Δεκέλειας – Αγίας Νάπας και Πύλης-Βορόκλινης, που κατασκευάστηκαν από τους Ελληνες απαλλοτριώνοντας τουρκικά εδάφη», οπότε κατά τη γνώμη του η στάση της UNFICYP απέναντι στην τουρκοκυπριακή πλευρά «εμπεριέχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ουδετερότητά της».
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Και εξηγώντας την κατάσταση στη δικοινοτική Πύλα -χωρίς βέβαια να πει λέξη για την επίθεση στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ- με τον δικό του… τουρκικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι “στρατιωτικό σχέδιο”. Εμείς λέμε: “Οχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”.
Εδώ πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών Yγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα να μετακινούνται. Επειδή είναι ένα μικτό χωριό. Είναι ένα μικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι», ανέφερε.
Τέλος, επανέλαβε: «Λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο εδώ: αυτό δεν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ένα στρατιωτικό σχέδιο. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό σχέδιο», σημειώνοντας μάλιστα πως «σχετικά με αυτό, έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ. Εχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό».
Για να καταλήξει πως «ενώ, δε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα όλους, το “ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου”, ας πούμε, επαναφέρει συνεχώς το θέμα και ζητάει παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα, με αποτέλεσμα το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί και οι δυνάμεις ασφαλείας μας της ΤΔΒΚ να έρχονται αντιμέτωποι. Εργαζόμαστε για να το λύσουμε αυτό αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχουμε».
Ανησυχία στη Λευκωσία
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες από πλευράς Λευκωσίας υπήρχε ανησυχία, για αυτό και είχαν γίνει ορισμένες διπλωματικές κινητοποιήσεις από την κυπριακή προεδρία ως και το υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Καναδός διπλωμάτης Κόλιν Στιούαρτ, είχε συναντηθεί την παραμονή των θλιβερών επεισοδίων με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών της «αποσχιστικής και κατοχικής οντότητας», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ψευτο-υπουργός με εντολές του Τούρκου «πρέσβη» στα Κατεχόμενα δεν δεχόταν συζήτηση για οτιδήποτε άλλο εκτός από την άμεση έναρξη των κατασκευαστικών-οδικών εργασιών, που ξεκίνησαν νωρίς την επόμενη ημέρα. Ο έμπειρος Καναδός διπλωμάτης, που έχει γνώση τέτοιων ζητημάτων (ήταν και στην αποστολή της Δυτικής Σαχάρα), παρουσίασε προφορικά πρόταση στον ψευτο-υπουργό την οποία δεν αποδέχθηκε (μάλιστα, ήθελε γραπτές και δεσμευτικές προτάσεις!), ενώ κάποιες ιδέες έχει προτείνει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανάπτυξη της νεκρής ζώνης (οικιστική, αγροτική και άλλη), όπως έγινε και σε άλλες περιοχές, είναι στα προτεινόμενα, πλην όμως η τουρκική πλευρά και ο Τατάρ επιδιώκουν να προχωρήσει διά της επιβολής τετελεσμένων.
«ΟΚ» από ΗΠΑ για όπλα στην Κύπρο
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προέβη το Σάββατο στην άρση των περιορισμών στο αμυντικό εμπόριο για την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2024. Σύμφωνα με δήλωση το βράδυ της Παρασκευής, ο Αντονι Μπλίνκεν αποφάσισε και επιβεβαίωσε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για να επιτρέψει στο υπουργείο να εγκρίνει εξαγωγές και επανεξαγωγές και μεταφορές αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2024. Προσθέτει ότι η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση και προϋποθέτει τη συνεργασία της Λευκωσίας στην καταπολέμηση της διακίνησης βρόμικου χρήματος από την Κύπρο, ως και της απαγόρευσης ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της νήσου.