Πιθανότατα οι τελικές αποφάσεις σε διμερές τουρκο-ρωσικό πλαίσιο θα ληφθούν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα μεθαύριο, όπου θα είναι επικεφαλής διευρυμένης διπλωματικο-στρατιωτικής αποστολής. Με μία τέτοια ενέργεια της Αγκυρας διαφωνούν οι Αμερικανοί (διά στόματος Μπλίνκεν), ενώ το θέμα αναμένεται να το συζητήσει μέσα στην εβδομάδα στην τουρκική πρωτεύουσα η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ (θα επισκεφθεί την Αγκυρα μετά την Αθήνα). Επίσης η Αγκυρα, ενώ είναι πανέτοιμη για την εισβολή, από διπλωματικής πλευράς λαμβάνει υπόψη και τις επικείμενες κρίσιμες Συνόδους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ της τελευταίας βδομάδας του Ιουνίου σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη.
Η Τουρκία αποφάσισε να ανακοινώσει ότι θα αναλάβει τη νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, αφού η Ρωσία εδώ και 3 βδομάδες μετέφερε με γιγαντιαία μεταγωγικά αεροσκάφη σημαντικό αριθμό στρατευμάτων από τη Συρία στο Ροστόφ και από εκεί στην Κριμαία και τη Χερσόνα (βάσει πληροφοριών από στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν την εκεί κατάσταση). Οι πηγές ανέφεραν ότι ο χρόνος λήψης της απόφασης (που ανακοινώθηκε νωρίτερα την περασμένη) εβδομάδα ήταν επίσης αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επίθεσης της Αγκυρας εναντίον των ανταρτών μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Βόρειο Ιράκ, όπου η Αγκυρα επιχειρεί να αποκόψει τη διείσδυση του PKK σφραγίζοντας ουσιαστικά τον τελευταίο χερσαίο διάδρομο που απομένει μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. «Οι πρόσφατες δραστηριότητες του PKK για μεταφορά νέων δυνάμεων και πυρομαχικών στο Ιράκ από τη Συρία προκάλεσαν μια απάντηση», ανέφερε μία από τις καλά ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές. Η Τουρκία σχεδιάζει να τερματίσει την πρόσβαση του PKK στα σύνορα με το Ιράκ, για αυτό και προβαίνει σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες πάντως αντιμετωπίζει και δυσχέρειες.
Η επιχείρηση θα είναι η τέταρτη του είδους της που διεξάγεται από την Αγκυρα στη Βόρεια Συρία από το 2016 και θα διεξαχθεί με δηλωμένο σκοπό την καταπολέμηση των «απειλών» κατά της Τουρκίας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και τις συμμαχικές με το PKK ομάδες Σύρων/Κούρδων, καθώς και στο να επιτρέψει την επανεγκατάσταση στο βορειανατολικό τμήμα μερικές χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένων Σύρων (τους οποίους ο Ερντογάν για εσωτερικούς, πληθυσμιακούς και προεκλογικούς λόγους επιδιώκει να μετατοπίσει εκτός τουρκικού εδάφους). Οι προηγούμενες επιχειρήσεις -δηλαδή η Ασπίδα του Ευφράτη το 2016, το Κλαδί Ελιάς το 2018 και η Πηγή Ειρήνης το 2019- είδαν την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Συρία (FSA) να καταλαμβάνουν συνοριακά εδάφη που ελέγχονταν προηγουμένως από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια ομάδα που η Αγκυρα υποστηρίζει ότι έχει άμεσους δεσμούς με το PKK. Η Τουρκία και οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ε.Ε., χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.
Στο στόχαστρο… περιοχές που ελέγχουν ΗΠΑ και συριακές δυνάμεις
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων το YPG είναι η αιχμή του δόρατος, εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της Βορειοανατολικής Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός θα στοχεύσει δύο βασικές περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη. «Θα κάνουμε άλλο ένα βήμα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Ερντογάν και επισήμανε ότι «θα καθαρίσουμε το Ταλ Ριφάατ και τη Μανμπίτζ από αντι-τουρκικά στοιχεία», αναφερόμενος σε δύο πόλεις της Βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις SDF. «Το YPG έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες της Συρίας σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις με τη μορφή ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων, βολών πυροβόλων, ως και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών», ισχυρίζεται στη νότια τουρκική πόλη της Σανλιούρφα στρατιωτική πηγή.
Η πηγή πρόσθεσε ότι η κατάληψη της αεροπορικής βάσης Mενάνγκ, την οποία κατέλαβαν οι SDF το 2016 με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, είναι επίσης πλεονέκτημα για τη συμμαχία των Κούρδων. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι από τότε που το YPG κατέλαβε την περιοχή από τους Σύρους αντάρτες το 2016, 250.000 Σύροι Αραβες έχουν εγκαταλείψει το Ταλ Ριφάατ για την ελεγχόμενη από την Τουρκία συριακή πόλη Αζάζ. Το Ταλ Ριφάατ ελέγχει το 60 τοις εκατό του καθαρού νερού στην περιοχή και αυτό από μόνο του το καθιστά στρατηγικό στόχο. «Η επιστροφή των εκτοπισμένων ντόπιων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι θεμελιώδης. Θα αναζωογονήσει τη γεωργία και θα ενθαρρύνει τις επιστροφές», υποστηρίζουν φιλοτουρκικές δυνάμεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα ρεύματος Power Pass: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τους δικαιούχους και την διαδικασία
Tρόμος στην πτήση Αθήνα- Θεσσαλονίκη: Η διπλή προσπάθεια προσγείωσης και το «ευχαριστώ» στον πιλότο