Παρά την άνοδο της αριστεράς στις δημοσκοπήσεις, και κυρίως του υποψηφίου του Αριστερού Κόμματος, Ζαν- Λικ Μελανσόν, η εκλογική αναμέτρηση αφορά, στην πραγματικότητα, τη δεξιά και την ακροδεξιά, επισημαίνουν οι Times.
Η ακροδεξιά θέτει μόνη της την ατζέντα της, προβάλλοντας «καυτά» ζητήματα όπως αυτό της εθνικής ταυτότητας και της ισλαμικής παρουσίας στη Γαλλία, ενώ παράλληλα οικειοποιείται θέματα με τα οποία καταπανιόταν παραδοσιακά η αριστερά. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι και ο ίδιος ο Μακρόν πραγματοποιεί μια δεξιότερη «στροφή» προκειμένου να ανταπεξέλθει. Εξάλλου, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, θα είναι αυτή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει – για δεύτερη φορά- ο Μακρόν στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
«Η μεγάλη μετακίνηση προς τα δεξιά – αυτή έχει γίνει, έχει τελειώσει», δήλωσε ο Γκαέλ Μπρουστιέ, πολιτικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος υποψηφίων της αριστεράς. «Δεν θα υπάρξει στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση για τα επόμενα 20 χρόνια».
ΗΠΑ: Η πολιτική ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη εναντίον του «αφυπνισμού» α λα…αμερικανικά
Μια από τις πιο επιτυχημένες πρόσφατες εκστρατείες της ακροδεξιάς στη Γαλλία αφορά το πολιτιστικό γίγνεσθαι, όπου, αντλώντας από παρόμοια παραδείγματα στις ΗΠΑ, οι ακροδεξιοί έχουν στρέψει τα «βέλη» τους κατά της «πολιτικής ορθότητας» των «κοινωνικά αφυπνισμένων» («woke»), που προέρχονται κυρίως από τους κόλπους της αριστεράς.
Για πρώτη φορά, η ακροδεξιά έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δική της πολιτιστική παρουσία έπειτα από χρόνια ελάχιστης ή και καθόλου παρουσίας στα δημοφιλή ΜΜΕ της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει καταφέρει να εκπροσωπείται από μια γαλλική εκδοχή του αμερικανικού καναλιού Fox, το CNews, αλλά και να πραγματοποιήσει ένα «άνοιγμα» στο νεότερο κοινό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ένα διευρυνόμενο δίκτυο «δεξαμενών σκέψεων» που φτάνει ως και τα «αφυπνισμένα» γαλλικά Πανεπιστήμια.
Τέτοιου είδους μηχανισμοί «δεν υπήρχαν στη Γαλλία ή ήταν σε εμβρυακό στάδιο» μόλις πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα Φρανσουά ντε Βογέ, παρουσιαστή και χρηματοδότη του Livre Noir, ενός καναλιού στο YouTube που δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο και εστιάζει στους πολιτικούς της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
«Είπαμε στους εαυτούς μας: Ας κάνουμε ότι και το CPAC στις ΗΠΑ». To CPAC, το Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης, είναι η ετήσια συνάντηση της αμερικανικής δεξιάς. Ο ίδιος ο Ντε Βογέ συνδιοργάνωσε το 2019 το «Συνέδριο της Δεξιάς», στο οποίο εμφανίζονται κορυφαίες μορφές της γαλλικής δεξιάς και ακροδεξιάς. Χάρη στο εν λόγω ημερήσιο συνέδριο αναδείχθηκε εσχάτως ένας έτερος ακροδεξιός Γάλλος υποψήφιος, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ.
Ένας 63χρονος ακροδεξιός υποψήφιος μιλά τη γλώσσα των νέων
Ο Ζεμούρ είχε υπάρξει την τελευταία δεκαετία ήδη αρκετά δημοφιλής σε ορισμένους κύκλους, με τα βιβλία του να πετυχαίνουν καλές πωλήσεις. Με τον καιρό, οι εμφανίσεις του στο CNews έγιναν ολοένα και συχνότερες, καθιστώντας τον Ζεμούρ τον «ηγέτη» του νέου δημοσιογραφικού «οικοσυστήματος της δεξιάς», που υποστηρίζει ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από τους μουσουλμάνους μετανάστες και τους απογόνους τους, αλλά και από την εισαγωγή των ιδεών της πολυπολιτισμικότητας από τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος εισήγαγε εξάλλου και το θέμα της «μεγάλης αντικατάστασης» στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Η θεωρία αυτή αποτελούσε κάποτε μια περιθωριακή αντίληψη που θέλει τους λευκούς, χριστιανικούς πληθυσμούς να αντικαθίστανται σκόπιμα από μη λευκούς μετανάστες. Η διείσδυση της θεωρίας στον πολιτικό λόγο υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε η «μεγάλη αντικατάσταση» να φτάσει ως τα χείλη της Βαλερί Πεκρές, υποψήφιας του παραδοσιακά κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Ζεμούρ πρωτοστατεί επίσης και στο προαναφερθέν «άνοιγμα» της γαλλικής ακροδεξιάς στο νεανικό κοινό, εν μέρει λόγω της καλής του γνώσης των κοινωνικών δικτύων και των κωδίκων επικοινωνίας των νεότερων γενεών, «κυριαρχώντας» σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος χαίρει και της υποστήριξης ακροδεξιών… influencers του γαλλικού YouTube που ειρωνεύονται κάθε κοινωνικό κίνημα, από το φεμινισμό και τη χορτοφαγία μέχρι τα εργατικά σωματεία. Ένας τέτοιος ινφλουένσερ, ο Papacito, τα βίντεο του οποίου συχνά συγκεντρώνουν ακόμη και ένα εκατομμύριο προβολές, υποστήριξε ανοιχτά τον Ζεμούρ σε πρόσφατη δήλωσή του.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Canal+ της αντικουλτούρας», δήλωσε ο ινφλουένσερ στο περιοδικό Valeurs Actuelles, αναφερόμενος σε ένα κανάλι που κυριαρχούσε στη γαλλική προοδευτική πολιτιστική σκηνή από το ’80 μέχρι το ’90. «Ένα κανάλι που να είναι εξίσου διασκεδαστικό, αλλά να μεταφέρει πατριωτικές και αντιδραστικές ιδέες».
Πέρα και από τα social media, οι ιδέες του Ζεμούρ έχουν καταφέρει να αποκτήσουν και θεσμική εκπροσώπηση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας: Ο Τιμπό Μπονιέρ, πρώην δημοτικός σύμβουλος του κόμματος της Λεπέν, που αργότερα προσχώρησε σε αυτό του Ζεμούρ, ίδρυσε το 2018, μαζί με την ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, ένα συντηρητικό πολιτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Λυόν με την ονομασία Issep, που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Ινστιτούτο Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Η σχολή ιδρύθηκε ως απάντηση στα, πλέον «αφυπνισμένα», πανεπιστήμια της Γαλλίας, σύμφωνα με τους ίδιους τους ιδρυτές της. Η έννοια του «αφυπνισμού», άγνωστη μέχρι πριν λίγους μήνες στους περισσότερους Γάλλους πολίτες, χρησιμοποιείται στον δημόσιο λόγο ολοένα και περισσότερο – αντίστοιχα με την έννοια της «αποκτήνωσης», που χρησιμοποιεί κατά κόρον η ακροδεξιά για να υπονοήσει ότι η Γαλλία χάνει τον πολιτισμό της.
Ο Μακρόν πασχίζει να ακολουθήσει – «Μουδιασμένη» παρακολουθεί η αριστερά
Σχεδόν εν μία νυκτί, το γαλλικό κίνημα κατά του «αφυπνισμού» έγινε τόσο ισχυρό, ώστε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας του Μακρόν, Ζαν- Μισέλ Μπλακέρ, να δημιουργήσει τον περασμένο Οκτώβριο δεξαμενή σκέψης με στόχο την καταπολέμηση του «αφυπνισμού», δηλώνοντας στη Le Monde ότι «η Γαλλία και οι νέοι της πρέπει να ξεφύγουν από αυτό».
Από μεριάς της, η γαλλική αριστερά «επέτρεψε στον εαυτό της να τρομοκρατηθεί» από λέξεις όπως ο «αφυπνισμός», καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή της σε ειλικρινείς συζητήσεις για τη φυλή και για διάφορα κοινωνικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με τη Σαντρίν Ρουσσώ, ηγέτιδα των Πράσινων της Γαλλίας. Μην έχοντας το «αντανακλαστικό» να παρουσιάσει μια εναλλακτική στο επανειλημμένα αναδυόμενο ζήτημα, η αριστερά παραχώρησε στη δεξιά την νίκη.
«Εμείς στην αριστερά έχουμε αποτραβηχτεί για να αποφύγουμε τις επιθέσεις της δεξιάς», τόνισε. «Καθώς εκείνοι προήλαυναν, εμείς φοβόμασταν να ηγηθούμε της μάχης», είπε η Ρουσσώ στους Times.
Ο Μπρουστιέ υποστήριξε επίσης ότι οι αριστερές οργανώσεις της Γαλλίας δεν έχουν εργαστεί καθόλου για την παραγωγή νέων ιδεών. Όπως εξήγησε στους Times, πριν μερικά χρόνια προσπάθησε να δημιουργήσει μια σχολή για την εκπαίδευση αριστερών ακτιβιστών. «Η ιδέα εκνεύρισε τους πάντες», σχολίασε.
Ειδήσεις σήμερα
Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Οι αντιδράσεις των κομμάτων και ο μαχητής του Τάγματος Αζόφ
Πλεύρης: Θα κινηθούμε νομικά εναντίον της Πισπιρίγκου αν συκοφάντησε γιατρούς ή νοσηλευτές