Ενδεικτική και καθόλου μοναδική, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», είναι η περίπτωση της 22χρονης Ολλανδέζας νοσοκόμου Σέιν ντε Γιονγκ, η οποία διαγνώστηκε με κορονοϊό στις 17 Απριλίου, είχε ήπια συμπτώματα επί δύο εβδομάδες, στη συνέχεια ανέρρωσε και βγήκε αρνητική σε νέο τεστ στις 2 Μαΐου, οπότε επέστρεψε στη δουλειά της σε ένα νοσοκομείο του Ρότερνταμ.
Αλλά τα συμπτώματα της επανεμφανίστηκαν (δύσπνοια, ναυτία, μυϊκοί και κοιλιακοί πόνοι, καταρροή, ανοσμία, διάρροια), στις 3 Ιουλίου έκανε νέο τεστ και διαγνώστηκε ξανά με κορονοϊό.
«Μου κάνετε πλάκα!», ήταν η αντίδρασή της. Αναφορές για τέτοια περιστατικά είναι ολοένα συχνότερες, παραμένουν όμως σπάνιες. Η δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο, και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, υποδηλώνει ότι ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων δεν έχει διατηρήσει αρκετά αντισώματα για να κρατήσει μακριά τον SARS-CoV-2.
Η ιολόγος Λία βαν ντερ Χουκ, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, εκτιμά πως η φυσική ανοσία θα εξασθενήσει στον ένα χρόνο, και περισσότεροι θα τη χάνουν το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε νέο κύμα επαναλοιμώξεων. Αλλοι επιστήμονες είναι λιγότερο απαισιόδοξοι.
ΟΗΕ: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα αντιστοιχούν σε γενοκτονία
Πρόσφατες έρευνες Αμερικανών ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα μετά από φυσική ανοσία μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον έξι μήνες, και πιθανώς σε αρκετές περιπτώσεις για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες, σύμφωνα με τον Σέιν Κρότι, του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla της Καλιφόρνια.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr