Τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ αποσιώπησαν το γεγονός. Οσοι, όμως, κατάφεραν να το πληροφορηθούν ένιωσαν ένα σφίξιμο στο στομάχι. Στην επιστολή που άφησε πίσω της η 20χρονη Κουμπρά Εργκίν εξηγεί ότι η νίκη του Ερντογάν την έβαλε σε μαύρη απελπισία και δεν μπορεί πλέον να ζει σε τέτοιες συνθήκες.
«Εκλεψαν τα νιάτα μου»
«Αυτοί (σ.σ.: το ΑΚΡ) έκλεψαν τα νιάτα και το μέλλον μου. Είμαι 20 χρόνων, αλλά δεν έχω τίποτα. Από τότε που γεννήθηκα δεν ξέρω πώς είναι να ζεις σε μια Δημοκρατία…».
Παρόλο που οι φτωχοί, σκληρά εργαζόμενοι γονείς της τη στήριξαν όσο μπορούσαν, κανένας ψυχολόγος δεν την έκανε να αισθανθεί καλύτερα. Η συγκλονιστική επιστολή της Κουμπρά θα μπορούσε να είναι ένα αντικυβερνητικό μανιφέστο της σύγχρονης τουρκικής νεολαίας -στην οποία έκαναν άνοιγμα τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου, εν όψει του β’ γύρου στις 28 Μαΐου. Συνδυάζει το προσωπικό της δράμα από την κοινωνική καταπίεση που ένιωθε ως νεαρή γυναίκα σε ένα υπερσυντηρητικό, ανδροκρατούμενο περιβάλλον, με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας: «Ούτε μία μέρα δεν μπόρεσα να κυκλοφορήσω με κοντή φούστα χωρίς να με κοιτάζουν στον δρόμο… Ο καημένος ο πατέρας μου δουλεύει από τις 4 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Εξίσου σκληρά εργάζεται και η μητέρα μου. Ακόμη, όμως, κι αν αποταμιεύουν μια ολόκληρη ζωή, δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν δικό τους σπίτι. Με την οικονομική κρίση που περνάμε, η ζωή μας χειροτερεύει καθημερινά και δεν βλέπουμε κανένα μέλλον…».
Αφού συμπληρώνει ότι μόνο ο θάνατος θα την απελευθερώσει, η Κουμπρά Εργκίν προτρέπει τους αγαπημένους της να μην πάψουν να αγωνίζονται για τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Παρόν και μέλλον
Η νωπή, τραγική ιστορία αυτής της νεαρής Τουρκάλας χαρτογραφεί το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας του Ερντογάν καλύτερα από χίλιες οικονομικές αναλύσεις για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, τις ξένες επενδύσεις και τα ελλείμματα και από άλλες τόσες για τα κοινωνικά ήθη, τις πολιτικές ελευθερίες, όπως επίσης για τη φύση και την ποιότητα του πολιτεύματος στη γείτονα.
Δεν πρέπει, φυσικά, να μας διαφεύγει ότι η πλειονότητα των Τούρκων ψήφισε υπέρ του συστήματος που οδήγησε την Κουμπρά στην αυτοκτονία και εκατομμύρια ακόμη συμπατριώτες της στην απελπισία. Μια δομική αντίφαση που καταδεικνύει τον βαθύ διχασμό της συντηρητικής, ισλαμοεθνικιστικής Ανατολίας με όλους τους υπόλοιπους (κεμαλιστές, δυτικόστροφους, Κούρδους, αριστερούς, χειραφετημένες γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές και φιλελεύθερους Τούρκους).
Αν υποθέσουμε ότι η νεαρή αυτόχειρας εκφράζει την Τουρκία που ασφυκτιά υπό τον Ερντογάν, ένας από τους αρχετυπικούς οπαδούς του είναι ο διαβόητος… αρχηγός της τουρκικής μαφίας, Αλαατίν Τσακιτζί, που δεν παρέλειψε να τον στηρίξει και αυτήν τη φορά, χαρακτηρίζοντάς τον «απαραίτητο για τη χώρα».
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Καταδικασμένος στο παρελθόν για βαριά κακουργήματα στο πλαίσιο της εγκληματικής του δράσης, ο Τσακιτζί αποφυλακίστηκε το 2020, καθώς τυγχάνει στενός φίλος του «γκρίζου λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο τελευταίος συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού της «Εθνικής Συμμαχίας» (ΑΚΡ-ΜΗΡ) στις βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα του ξεπέρασε απρόσμενα το 10%. Αντλησε ακροδεξιές ψήφους από το «Καλό Κόμμα» (Iyi) της Ακσενέρ, η οποία «τιμωρήθηκε» από τους εθνικιστές ψηφοφόρους της για τη συμμετοχή της σε μια συμμαχία όπου συμμετείχαν και Κούρδοι.
Σύμφωνα με τον φιλέλληνα, Αμερικανό αναλυτή και συνεργάτη του Πενταγώνου, Μάικλ Ρούμπιν, τα χειρότερα για την Τουρκία έρχονται τώρα. Γι’ αυτό ΗΠΑ και Ε.Ε. θα πρέπει να προετοιμάζονται για δύσβατη πορεία στις σχέσεις τους με την Αγκυρα.
Οραμα
Στο όραμα που εξέθεσε για τον «αιώνα της Τουρκίας», ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε ότι φιλοδοξεί να βάλει τη χώρα του στο κλαμπ των 10 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, από πλευράς πολιτικής, οικονομικής, τεχνολογικής, στρατιωτικής και διπλωματικής επιρροής. Θυμηδία, βέβαια, προκαλεί η διαβεβαίωσή του προς τη διεθνή κοινότητα ότι ο «τουρκικός αιώνας» θα εισφέρει στην ανθρωπότητα «ειρήνη, ανάπτυξη, Δημοκρατία και ευημερία» (κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη και το Ιράκ). Από την άλλη πλευρά, η Αγκυρα θα συνεχίσει να διατηρεί μεσολαβητικά πλεονεκτήματα στον πόλεμο της Ουκρανίας (όπως π.χ. με τη συμφωνία για τα σιτηρά) συνεχίζοντας να πατάει σε δύο βάρκες, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Στην πρώτη του, άλλωστε, συνέντευξη μετά τη νίκη στον α’ γύρο, ο Ερντογάν έμεινε πιστός στο παραδοσιακό τουρκικό δόγμα της «επιτήδειας ουδετερότητας», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τσακωμένος με κανέναν ηγέτη (σ.σ.: όπως ο Κιλιτσντάρογλου με τον Πούτιν) και πως η Τουρκία θέλει να τους «αγκαλιάσει όλους» και να συνεργαστεί με όλους, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Δύση και την Ε.Ε. (άλλο, βέβαια, που παραμονή των εκλογών δήλωσε αιχμηρά πως οι ψηφοφόροι θα «δώσουν απάντηση στον Μπάιντεν»).
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ
Ισλαμοποίηση και προβληματικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση
Αποκαλυπτική για την πρόθεση του Ερντογάν να ισλαμοποιήσει περισσότερο την τουρκική κοινωνία ήταν η αναφορά του στην καθιέρωση του συνταγματικού δικαιώματος της μαντίλας στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος από τη νέα Βουλή. Το ίδιο πακέτο προτάσεων περιλαμβάνει την «προστασία της τουρκικής οικογένειας από παρεκκλιτικές συμπεριφορές» (σ.σ.: όπως η ομοφυλοφιλία ή και ο φεμινισμός). Ολα αυτά δικαιώνουν όσους φοβούνται ότι η ερντογανική Τουρκία βαδίζει στα ίχνη του Ιράν και ότι η καταπίεση που οδήγησε στην αυτοκτονία την άτυχη Κουμπρά Εργκίν, αντί να χαλαρώσει, θα αποκτήσει θεσμική υπόσταση.
Ενδεικτικά, εξάλλου, για το «αναθεωρητικό DNA» όχι μόνο του ΑΚΡ, αλλά και όλων των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων, όπως επισήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν δύο αποσπάσματα του οράματος του «τουρκικού αιώνα», που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.
Ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα επιτεύγματα της νέας εποχής «θα αντλούν έμπνευση από τους προγόνους, που κατέκτησαν τα εδάφη, που ο τουρκικός λαός αποκαλεί σήμερα σπίτι του». Σε αυτό το πλαίσιο περηφανεύτηκε πως η κυβέρνησή του ξήλωσε τα τελευταία κατάλοιπα «διεθνούς κηδεμονίας» στη χώρα, μετατρέποντας και πάλι την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Σε άρθρο του στο «Politico», o επικεφαλής για την Ευρώπη του think tank Εurasia Group, Mουτζταμπά Ραχμάν, προβλέπει ότι στην αρχή της νέας θητείας του Ερντογάν οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα κυλήσουν ομαλά, βοηθούντος και του πακέτου 7 δισ. ευρώ στους σεισμοπαθείς. Στην πορεία, όμως, θα αναβιώσουν οι προστριβές για το μεταναστευτικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους υδρογονάνθρακες, τα άλυτα προβλήματα της Αγκυρας με Ελλάδα και Κύπρο και την ευρύτερη γεωπολιτική στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι ευρωτουρκικές σχέσεις να ξαναδοκιμαστούν. Αυτό σημαίνει ότι θα παγώσει η παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες, δεν θα υπάρξει κινητικότητα προς τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ενωσης και γενικά οι σχέσεις Αγκυρας-Βρυξελλών θα παραμείνουν προβληματικές για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα