Με διακομματική συναίνεση 208 ψήφων και δύο μόλις αποχές, η Βουλή της Σεούλ ψήφισε νόμο που απαγορεύει την κατανάλωση και πώληση κρέατος σκύλου από το 2027, τερματίζοντας μια παραδοσιακή αλλά αμφιλεγόμενη πρακτική, μετά από χρόνια άκαρπου εθνικού διαλόγου.
Πολλές κυβερνήσεις από το ’80 και μετά είχαν υποσχεθεί να απαγορεύσουν το εμπόριο κρέατος σκύλου, αλλά το εφάρμοσε η σημερινή, κατόπιν πιέσεων και του φιλόζωου προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, ο οποίος μαζί με την πρώτη κυρία έχουν στο σπίτι τους έξι σκυλιά και οκτώ γάτες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποιος σφάζει σκύλο για πώληση του κρέατός του τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών ή πρόστιμο έως και 30 εκατομμύρια γουόν (περίπου 23.000 δολάρια). Οποιος εκτρέφει σκυλιά για ανάλογους σκοπούς ή εν γνώσει του αποκτά, μεταφέρει, αποθηκεύει ή πουλάει τρόφιμα που περιέχουν κρέας σκύλου αντιμετωπίζει επίσης πρόστιμο και φυλάκιση έως δύο ετών.
Οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων εκτροφής, τα εστιατόρια που πωλούν κρέας σκύλων και άλλοι εργαζόμενοι στο σχετικό εμπόριο θα έχουν τριετή περίοδο χάριτος για να κλείσουν ή να αλλάξουν τη δραστηριότητά τους.
Οι τοπικές κυβερνήσεις θα κληθούν να υποστηρίξουν τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για «ομαλή» μετάβαση σε άλλες δραστηριότητες. Πάντως η σκυλοφαγία αυτή καθαυτή δεν θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, με αποτέλεσμα όλο το βάρος της συμμόρφωσης να πέφτει στους επαγγελματίες του κλάδου και όχι στους απλούς καταναλωτές.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Σε περσινή έρευνα του Gallup στη Νότια Κορέα, μόνο το 8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δοκίμασε κρέας σκύλου τους προηγούμενους 12 μήνες έναντι 15% το 2015. Εξάλλου, λιγότεροι από 20% τάχθηκαν υπέρ του να συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Σε άλλη έρευνα φιλοζωικού think tank της Σεούλ, οι οπαδοί της σκυλοφαγίας περιορίστηκαν σε ένα 6%-7%.
«Επιτέλους, έκλεισε ένα άθλιο κεφάλαιο της Ιστορίας μας. Δεν πίστευα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στη διάρκεια της ζωής μου», δήλωσε ενθουσιασμένη η διευθύντρια της ΜΚΟ Humane Society in Korea, Τζουνγκ Αχ Τσάε.
Εκτός από τους περίπου 3.500 ιδιοκτήτες αγροκτημάτων εκτροφής, που μεγαλώνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ζώα για κατανάλωση σε 3.000 εστιατόρια, την απογοήτευσή τους εκφράζουν και πολλοί ηλικιωμένοι Νοτιοκορεάτες, που θα στερηθούν το αγαπημένο τους πιάτο «μποσιντάνγκ» (κοκκινιστό σκύλου στιφάδο ή στην κατσαρόλα). «Γιατί μας στερούν τη νοστιμιά που τρώμε εδώ και αιώνες; Αν είναι έτσι, να απαγορεύσουν και το βοδινό», δήλωσε ο 86χρονος Κιμ Σεόν Χο.
Από την άλλη πλευρά, ο 22χρονος φοιτητής Λι Τσάε Γέον, νικητής κατά κράτος στην πολιτισμική διαμάχη των γενεών, αντιτείνει ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα και στο κάτω-κάτω… δεν τρως τον καλύτερο φίλο σου.
Εστιάτορες και εκτροφείς -σχεδόν όλοι άνω των 60- υποστηρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς ο κλάδος θα έσβηνε σε 10 χρόνια, αποδίδοντας την απαγόρευση στην τάση της εποχής να μην παντρεύονται οι νέοι αλλά να υιοθετούν σκυλιά! «Γιατί δεν απαγορεύουν το κρέας σκύλου και η Κίνα με το Βιετνάμ;» ήταν το… αποστομωτικό επιχείρημα μιας ιδιοκτήτριας εστιατορίου στο BBC.
Ειδήσεις σήμερα
Ούτε οι πιγκουίνοι άντεξαν το κρύο της Ανταρκτικής – Viral το βίντεο που περικυκλώνουν το καταφύγιο
Viral η «βουτιά θανάτου» που έκανε ο…τελευταίος των Βίκινγκ – Δείτε το Βίντεο
Παππούς για… ένατη φορά ο Ερντογάν- Το όνομα που ψιθύρισε στο μαιευτήριο