Αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν τον συνδυασμό δύο πολύ πρόσφατων γεγονότων που είναι η δολιοφθορά στις 26 Σεπτεμβρίου των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία (Nord Stream 1 και 2) που έτυχε ευρείας δημοσιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς και των drones που πετάνε πάνω από νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά των ακτών της σκανδιναβικής χώρας μία εβδομάδα νωρίτερα, το οποίο όμως ως θέμα έλαβε ελάχιστη δημοσιότητα αλλά ήταν δυνητικά πολύ πιο απειλητική η παρουσία τους.
Αντίμετρα
Η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά (λόγω ΝΑΤΟ), πρέπει τώρα να υιοθετήσει άμεσα αντίμετρα με επίκεντρο την υπεράσπιση των ενεργειακών υποδομών της Νορβηγίας και της Βόρειας Ευρώπης ενάντια σε έναν αρκετά πιθανό υβριδικό «χειμερινό πόλεμο». Ο υβριδικός πόλεμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και αποτελεσματικός, γιατί συνδυάζει συμβατικό, οικονομικό και πολιτικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας κυβερνοεπιθέσεις, επιχειρήσεις πληροφόρησης, επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, διπλωματία και παρεμβάσεις στις εθνικές και τις προεδρικές εκλογές. Αυτόν τον χειμώνα, ο υβριδικός πόλεμος μπορεί να απειλήσει με το να επιδιώξει να υποδαυλίσει την υποστήριξη της διατλαντικής συμμαχίας προς την Ουκρανία και να ενισχύσει τις χαμένες (μέχρι σήμερα) ελπίδες της Ρωσίας.
Το πιο γνωστό και δημοσιευμένο από τα δύο πρόσφατα επεισόδια αφορούσε τις δύο εκρήξεις στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας που προκάλεσαν σοβαρά ρήγματα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Και οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου ήταν, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων, σε αδράνεια και έτσι μόνο μια σχετικά μικρή ποσότητα μεθανίου (ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον) διέρρευσε από τον όχι πολύ βαθύ πυθμένα της θάλασσας. Ο εξειδικευμένος και αναπτυγμένος σεισμικός εξοπλισμός της Σουηδίας και της Δανίας ανίχνευσε το ηχητικό αποτύπωμα των δύο εκρήξεων πριν από την έκρηξη αερίου στην επιφάνεια.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Η εκτίμηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, την επόμενη μέρα των εκρήξεων, ως και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τέσσερις ημέρες αργότερα, να χαρακτηρίσουν τις εκρήξεις ως «δολιοφθορά» (και προφανώς ύπουλη ενέργεια) σημαίνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι η κύρια υπεύθυνη, αλλά και ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναζητούν στοιχεία για να αποδείξουν την ευθύνη της Ρωσίας, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις πηγές και τις ειδικές μεθόδους πληροφοριών των ΗΠΑ.
Πολύ λιγότερο δημοσιοποιημένες, αλλά πιο δυσοίωνες, ήταν κάποιες πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων πολύ κοντά στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα που πρώτες εντόπισαν και ανέφεραν πηγές της νορβηγικής πετρελαϊκής βιομηχανίας μία εβδομάδα πριν από τις υποθαλάσσιες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική.
Αποκαλύψεις
Η τοπική εφημερίδα «Stavanger Aftenblad» (με τα κεντρικά της γραφεία στη Νότια Νορβηγία) αποκάλυψε ότι άγνωστα (;) μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν πάνω από έξι υπεράκτιες εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας Equinor, ως και σε τρεις εγκαταστάσεις που λειτουργούν από άλλες εταιρίες. Οπως αναφέρεται, κυρίως, στον εμπορικο-ναυτικό Τύπο, η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας προέτρεψε τις εταιρίες να είναι σε επαγρύπνηση, σημειώνοντας ότι οι μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις drones σε απόσταση 500 μέτρων από μια υπεράκτια πλατφόρμα είναι παράνομες και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα. Στο Στάβανγκερ εδρεύει ειδικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στο οποίο Αμερικανοί, Βρετανοί και Νορβηγοί έχουν τον κύριο λόγο.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Νορβηγία αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες. Τα παράνομα drones αποτελούν έμπρακτες και προφανείς απειλές για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις της Νορβηγίας χρησιμοποιούν συχνά ελικόπτερα και μια σύγκρουση στον αέρα θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες θύματα. Ακόμη και ένα drone (χομπίστα) θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον ευαίσθητο εξοπλισμό μιας πλατφόρμας, προκαλώντας διακοπή της παραγωγής. Ενα οπλισμένο drone θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφική έκρηξη και πυρκαγιά, σκοτώνοντας δυνητικά οποιονδήποτε στην πλατφόρμα, προκαλώντας τεράστια διαρροή και διακόπτοντας την παραγωγή για μήνες.