Η έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε παράνομο διυλιστήριο που βρίσκεται μεταξύ των πλούσιων σε πετρέλαιο πολιτειών Ρίβερς και Ίμο, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (NEMA).
«Ο νέος απολογισμός είναι πλέον 110 νεκροί, έναντι 80 που ήταν ο προηγούμενος, διότι πολλοί άνθρωποι που είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους», δήλωσε ο Ιφεάνι Ενάζι, τοπικός αξιωματούχος της NEMA.
«Ενημερωθήκαμε ότι πολλά πτώματα βρίσκονταν στους γειτονικούς θάμνους και δάση», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι πολλά απανθρακωμένα οχήματα και μπετόνια είναι σκορπισμένα στο έδαφος.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα παράνομο διυλιστήριο όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι για να αγοράσουν πετρέλαιο.
«Πολλά απανθρακωμένα πτώματα, αγνώριστα, κείτονταν στο έδαφος, ενώ άλλοι άνθρωποι που προσπάθησαν να φύγουν τρέχοντας κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων», δήλωσε ο Φαϊνφέις Ντουμναμένε διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Youths and Environmental Advocacy Center (YEAC).
Πολλές αντίστοιχες εκρήξεις
Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς, στην πλειονότητά τους νέους, σε αυτή την έκρηξη, την πιο πρόσφατη που σημειώνεται στη Νιγηρία όπου είναι συχνές αυτού του είδους οι τραγωδίες.
Ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμάντου Μπουχάρι μίλησε για «εθνική καταστροφή» στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Επίσης ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την πάταξη των παράνομων διυλιστηρίων.
Ο Ίντρις Μούσα επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των διαρροών πετρελαίου (NOSDRA) δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της έκρηξης, ενώ αναζητείται ο ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η Νιγηρία εξάγει κατά μέσο όρο δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, τα οποία αποφέρουν στη χώρα το 90% των εσόδων της από τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με πηγές του επίσημου πετρελαϊκού τομέα, η Νιγηρία χάνει κάθε ημέρα περίπου 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου λόγω βανδαλισμών και κλοπών.
Στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα ένοπλες ομάδες και κάτοικοι των γύρω περιοχών κλέβουν τακτικά πετρέλαιο από τους αγωγούς που ανήκουν σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και στη συνέχεια το διυλίζουν σε παράνομους χώρους και το πουλούν στη μαύρη αγορά.
Αναποτελεσματική αντιμετώπιση
Παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες, οι περισσότεροι κάτοικοί της ζουν στη φτώχεια και συχνά κατηγορούν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ότι ευθύνονται για τη μόλυνση της περιοχής χωρίς να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.
Επί δεκαετίες πετρελαιοκηλίδες κατέστρεψαν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα όπως και ολόκληρα χωριά, τα οποία παλαιότερα βασίζονταν στη γεωργία και την αλιεία.
Η χειρότερη έκρηξη πετρελαϊκού αγωγού στη Νιγηρία σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 1998 στην περιοχή Τζέσε, στο νότιο τμήμα της χώρας. Τότε σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι.
Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει τον στρατό για να εντοπίσει και να καταστρέψει τα παράνομα διυλιστήρια στο Δέλτα του Νίγηρα και προσπαθεί να σταματήσει τη λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων. Όμως η επιχείρηση αυτή δεν έχει αποδώσει καρπούς και εκατοντάδες παράνομα διυλιστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Το φάρμακο στο νοσοκομείο που της χαλούσε το σχέδιο
Γαλλικές εκλογές: Τα επόμενα βήματα του Μακρόν – Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες
Σαγκάη: Τους 138 έφθασαν οι νεκροί λόγω κορονοϊού – Ρεκόρ για δεύτερη ημέρα