Αυτή αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που ζητούν ανώτατοι αξιωματούχοι για να δώσουν το «πράσινο φως» για τα F-16, μια διαδικασία που φαίνεται να επανεκκινεί μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας του ΝΑΤΟ.
Ήδη την Τετάρτη (24/1) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή σε τέσσερα ανώτερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν άμεσα την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν οι New York Times.
Μέχρι στιγμής οι οι τέσσερις ανώτεροι νομοθέτες δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους και ένας ή περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει διαβεβαιώσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής προτού συμφωνήσουν στη μεταβίβαση, δήλωσε αξιωματούχος του Κογκρέσου.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Επιστολή οργανώσεων στο Κογκρέσο για F-16: Διασφαλίστε ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας και συμμάχων
Επιστολή στα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε ομάδα οργανώσεων, η οποία είναι γνωστή ως “ο συνασπισμός για τα μαχητικά”, ζητώντας από τους συγκεκριμένους νομοθέτες να εξετάσουν ενδελεχώς τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη πιθανή πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Οι συγκεκριμένες οργανώσεις κάνουν λόγο για έναν εκβιασμό που πραγματοποίησε η Τουρκία με αφορμή την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προτρέπουν τους νομοθέτες να ζητήσουν μηχανισμούς που θα καθιστούν υπεύθυνη την ‘Αγκυρα εάν συνεχίσει να αγνοεί τη νομοθεσία, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ.
Οι πρόεδροι και οι επικεφαλής της μειοψηφίας των συγκεκριμένων επιτροπών (γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Τζιμ Ρις, και βουλευτές Μαικ Μακολ και Γκρέγκορι Μικς) είναι οι νομοθέτες που ουσιαστικά κρατούν τα κλειδιά για τα αμερικανικά μαχητικά, καθώς όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν ή να διατυπώσουν ενστάσεις μέσα σε ένα διάστημα 15 ημερών.
Την επιστολή υπογράφουν οι εξής οργανώσεις: Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), American Friends of Kurdistan, Armenian National Committee of America, Hindu American Foundation, In Defense of Christians, Middle East Forum.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι “η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που άφησε αυτόν τον εκβιασμό να εξελίσσεται θα πρέπει να οδηγήσει σε αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους του Κογκρέσου για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων, εταίρων ή αξιών”.
Ειδήσεις σήμερα
Ιράν: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη – Δείτε βίντεο