Νέα Ζηλανδία: Κινδυνεύουν μέλη συμμοριών να συλληφθούν αν δεν υπακούσουν στον νόμο
Την Πέμπτη (26/10), ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος για την αστυνομία, Μαρκ Μίτσελ, δήλωσε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RNZ, σύμφωνα με τον Guardian, ότι αν η προτεινόμενη απαγόρευση των μπαλωμάτων των συμμοριών – μεγάλα διακριτικά ραμμένα σε σακάκια, για παράδειγμα – δεν αποδώσει, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγκάσει τα μέλη των συμμοριών να εφαρμόσουν μέικ απ πάνω από τα τατουάζ στο πρόσωπό τους, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σύλληψη.
«Αν οι συμμορίες νομίζουν ότι θα παρακάμψουν την απαγόρευση των μπαλωμάτων συμμοριών έχοντας σβάστικες και προσβλητικά τατουάζ στο πρόσωπό τους, τότε θα λάβουμε μέτρα για να το περιορίσουμε», δήλωσε ο Μίτσελ.
Το Εθνικό Κόμμα κατάφερε να επικρατήσει των Εργατικών στις εκλογές αυτού του μήνα, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να αναλάβει την εξουσία, καθώς δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη οι τελικές ψήφοι και οι συζητήσεις για τον συνασπισμό βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο Μίτσελ αναφέρθηκε στην απαγόρευση των τατουάζ των συμμοριών στη Δυτική Αυστραλία το 2021, η οποία επέτρεπε επίσης στα μέλη των συμμοριών να τα καλύπτουν με μακιγιάζ. «Υπάρχουν ιστορίες στην Αυστραλία, όπου υπάρχουν ανώτερα μέλη συμμοριών εκεί που ξυπνούν το πρωί και πρέπει να βάλουν μέικ απ», δήλωσε ο Mitchell.
Από τις ροζ φόρμες στις φυλακές, στο μέικ απ
Ο αναπληρωτής καθηγητής Mark Lauchs του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ο οποίος μελετά τις συμμορίες της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της πρότασης, σημειώνοντας ότι καμία άλλη πολιτεία της χώρας δεν έχει εφαρμόσει την απαγόρευση της Δυτικής Αυστραλίας.
«Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ξεπερνάς την αποτελεσματική πολιτική και πηγαίνεις σε … μοχθηρούς νόμους», ανέφερε ο Lauchs, συγκρίνοντας την απαγόρευση των τατουάζ της Δυτικής Αυστραλίας με το σχέδιο να αναγκαστούν τα φυλακισμένα μέλη συμμοριών να φορούν ροζ φόρμες στις φυλακές του Κουίνσλαντ.
Γκαουτάμ Αντάνι: Δίωξη στον Ινδό μεγιστάνα - Κατηγορείται για δωροδοκία ύψους 250 εκατ. δολαρίων [βίντεο]
Οι ροζ φόρμες προτάθηκαν αλλά δεν τέθηκαν ποτέ σε ισχύ και σχεδιάστηκαν για να φέρουν σε δύσκολη θέση τα μέλη των συμμοριών και όχι για να αυξήσουν τη δημόσια ασφάλεια, που είναι ο σκοπός των νόμων κατά των συμμοριών, δήλωσε ο Lauchs.
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας θα είχε μια επιπλέον δυσκολία στη διάκριση μεταξύ των τατουάζ των συμμοριών και των πολιτιστικών τατουάζ, ιδίως για τους Μαορί, όπου τα παραδοσιακά τατουάζ στο πρόσωπο που ονομάζονται moko αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια.
«Πώς ξεχωρίζει ένα τατουάζ της Mongrel Mob με ένα πολιτιστικό τατουάζ των ανθρώπων που εντάχθηκαν στη Mongrel Mob;» διερωτάται ο Lauchs ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Αυτό θα είναι ένα σημείο διαφωνίας που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση».
Οι συμμορίες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στη Νέα Ζηλανδία, και τα τελευταία στοιχεία από το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Βλάβη των Συμμοριών της αστυνομίας ανεβάζουν τα μέλη σε περίπου 8.870 σε 33 συμμορίες.
Τα μέλη της μεγαλύτερης συμμορίας της χώρας, της Mongrel Mob, συναντώνται συχνά στους δρόμους σε πολλές επαρχιακές πόλεις, και είναι σύνηθες για τα μέλη της να έχουν τατουάζ στο πρόσωπό τους, συμπεριλαμβανομένων των μπουλντόγκ.
Να υπογραμμισθεί πως οι συμμορίες κατέχουν μια πολύπλοκη θέση στην κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας. Συγκεκριμένα, ενώ από τη μία μπορεί να ασκούν βία και να είναι δράστες εγκλημάτων, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως «δυνάμεις του καλού» μέσα στις κοινότητές τους.
Ειδήσεις σήμερα
Παράνοια στις ΗΠΑ: 20.958 θάνατοι από όπλα μόνο εφέτος