Οι 14 οργανώσεις, ανάμεσά τους οι αντίπαλες Χαμάς και Φάταχ, συμφώνησαν σε ένα κείμενο, που ονομάστηκε «Διακήρυξη της Αλγερίου», το οποίο υπέγραψαν οι επικεφαλής των αποστολών τους.
Τα τελευταία χρόνια η Φάταχ και η Χαμάς έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια εκλογών και τη δημιουργία κυβέρνησης ενότητας, όμως καμία τους δεν εφαρμόστηκε.
«Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία για να απαλλαγούμε από τον κακό καρκίνο που έχει εισέλθει στο παλαιστινιακό σώμα: τον διχασμό», δήλωσε ο Άζαμ αλ Άχμαντ επικεφαλής της αποστολής της Φάταχ, ο οποίος δήλωσε «αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και δεν θα παραμείνει κενό γράμμα».
Ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε, έκανε λόγο από την πλευρά του για «μία ημέρα χαράς για την Παλαιστίνη και την Αλγερία και για όλους όσοι στηρίζουν τον παλαιστινιακό σκοπό. Όμως είναι μια ημέρα θλίψης για τη σιωνιστική οντότητα (Ισραήλ)».
Πάπας Φραγκίσκος: Ατύχημα για τον ποντίφικα - Έπεσε μέσα στο σπίτι του
Δύο συστήματα
Η «Διακήρυξη του Αλγερίου» προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ως τον Οκτώβριο του 2023.
Οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2021, οι πρώτες εδώ και 15 χρόνια, είχαν αναβληθεί επ’ αόριστον από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είχε κρίνει ότι η διεξαγωγή τους δεν ήταν «εγγυημένη» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Την απόφαση είχε επικρίνει η Χαμάς.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2006 είχε κερδίσει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς – το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ– , όμως το αποτέλεσμα δεν είχε αναγνωρίσει η Φάταχ αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα.
Ενάμιση χρόνο αργότερα, το 2017, ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά πολιτικά συστήματα: η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 όπου ζουν 2,8 εκατ. Παλαιστίνιοι. Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι, κυβερνάται από τη Χαμάς και έκτοτε της έχει επιβληθεί αποκλεισμός από το Ισραήλ.
Η συνάντηση των παλαιστινιακών οργανώσεων, την οποία επιθυμούσε έντονα η Αλγερία, διεξήχθη λίγο πριν τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι την 1η και 2α Νοεμβρίου.