Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και είναι πολυδιάστατες, ενώ στα όσα ανέφερε ο Πούτιν για τη δημιουργία μεγάλου κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, είπε: «Ελπίζω να το φτιάξουμε στο καταλληλότερο μέρος».
Επειδή οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα χειροτερεύουν πολύ και θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο προσεχώς, Τούρκοι και Ρώσοι εξετάζουν τρόπους και επιλογές για μεταφορά ενεργειακών δραστηριοτήτων και δικτύων από τη Βαλτική προς την πλευρά της ευρωπαϊκής Τουρκίας.
Μάλιστα, ο Ερντογάν, σχολιάζοντας τα περί ενός τέτοιου κέντρου στη χώρα του, φθάνει μέχρι το σημείο να διερωτηθεί αν «θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων(!) και στην οικοδόμηση μιας πιο σταθερής περιφερειακής πολιτικής». Και πιο πρόσφατα, ο Πούτιν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια του Turkish Stream (χωρίς να δώσει κάποια στοιχεία στα λεγόμενά του). Υπάρχει πραγματικά τέτοια ανησυχία: ποια είναι τα μέτρα της Τουρκίας;
Κάρολαϊν Λίβιτ: Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ είναι μόλις 27 ετών - Το εντυπωσιακό βιογραφικό της
Ο Ερντογάν έδωσε την εξής απάντηση στην ερώτηση, αναφέροντας πως «για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ως ο πιο σημαντικός τόπος», αναφερόμενος στην Ανατολική Θράκη. «Εχουμε δώσει εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να πραγματοποιήσουν μια κοινή εργασία. Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί».
Και συνέχισε: «Ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής στο καταλληλότερο μέρος. Εχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής. Το υπουργείο Ενέργειας και οι Φυσικοί Πόροι και η ρωσική πλευρά θα κάνουν τη δουλειά και θα μας την παρουσιάσουν, και μετά θα έχουμε κάνει το βήμα. Θα είμαστε εδώ. Δεν υπάρχει κάτι για να περιμένουμε εδώ. Σήμερα πήραμε γρήγορα την απόφαση».
Πληροφορίες του υπογράφοντα από δυτικές πηγές φέρουν τον Ερντογάν να επιδιώκει κάτι να δημιουργηθεί στην Ανατολική Θράκη, γιατί είναι πολύ εκνευρισμένος από την καθολική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε πολύ σημαντικό στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο, ενώ η Μόσχα ανησυχεί πολύ λόγω των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη. Τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για τις περιοχές Τεκιρντάγ και Κιρκλαρελί (κοντά στην Αδριανούπολη) στην Ανατολική Θράκη ως πιθανές βάσεις του ενεργειακού πλέγματος.
Την πρόθεση Τουρκίας-Ρωσίας για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη δεν βλέπουν καθόλου θετικά πολλά δυτικά κράτη, με πρώτη τη γαλλικής προεδρία, που χαρακτήρισε την πρόταση «άνευ νοήματος», τη στιγμή που η Ευρώπη επιδιώκει την πλήρη απεξάρτησή της από τα ρωσικά ενεργειακά καύσιμα, ενώ έντονα αρνητικές είναι οι θέσεις Αμερικανών, Γερμανών και Βρετανών.
Ειδήσεις σήμερα