Ο Σουτς ήταν ήδη πάνω από 100 ετών όταν καταδικάστηκε πέρυσι για περισσότερες από 3.500 δολοφονίες, αφού κατηγορήθηκε ότι υπηρέτησε ως φρουρός στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαξενχάουζεν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στον εν λόγω στρατόπεδο, χιλιάδες από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους εκεί. Το στρατόπεδο Σαξενχάουζεν κατασκευάστηκε το καλοκαίρι του 1936, από κρατούμενους άλλων στρατοπέδων.
Όσοι αναγκάζονταν να ζήσουν εκεί πέθαιναν από πείνα, καταναγκαστική εργασία, ιατρικά πειράματα και φόνο, αν και ο Σουτς αρνήθηκε ότι δούλεψε ποτέ στο Σαξενχάουζεν και αντ’ αυτού είπε ότι εργαζόταν ως εργάτης σε φάρμα.
Φάνηκε να μην μετανιώνει κατά τη διάρκεια της δίκης του στη Γερμανία, όπου είπε στο δικαστήριο: «Δεν ξέρω γιατί κάθομαι εδώ. Πραγματικά δεν είχα καμία σχέση με αυτό».
Αντίθετα, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Σουτς για συνέργεια και υποβοήθηση στην «εκτέλεση με πυροβολισμό σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου το 1942», καθώς και για δολοφονίες κρατουμένων «χρησιμοποιώντας το δηλητηριώδες αέριο Zyklon B».
A 101-year old German man was sentenced to 5 years in prison for helping murder at least 3,518 people during the Holocaust.
Josef Schuetz was a guard at a Nazi death camp that imprisoned over 200,000 Jews, Roma, gay people and others. He is unlikely to serve time due to his age. pic.twitter.com/vkpjcQSRYK
— AJ+ (@ajplus) June 28, 2022
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Ο Σουτς θα ήταν μόλις 21 ετών, εκείνη την εποχή.
Παρά τους ισχυρισμούς του, ο Σουτς καταδικάστηκε αφού το δικαστήριο διαπίστωσε ότι έγγραφα που περιλαμβάνουν το όνομά του, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής του αποδείκνυαν την συμμετοχή του στα εγκλήματα των Ναζί.
«Υποστηρίξατε πρόθυμα αυτή τη μαζική εξόντωση», είπε ο δικαστής της υπόθεσης.
Ο Σουτς τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα εγκλήματά του, αλλά δεν τέθηκε ποτέ πίσω από τα κάγκελα καθώς περίμενε το αποτέλεσμα της προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.
Στο στρατόπεδο Σαξενχάουζεν, το οποίο βρισκόταν στο Οράνιενμπουργκ, βόρεια του Βερολίνου, οι κρατούμενοι αναγκάστηκαν αρχικά να εργαστούν σε εργαστήρια και εργοστάσια που ανήκαν στα SS και βρίσκονταν στη βιομηχανική αυλή του στρατοπέδου, σύμφωνα με το Sachsenhausen Memorial and Museum.
Εκτός από τους θανάτους από καταναγκαστική εργασία, οι κρατούμενοι υπέφεραν επίσης από ασθένειες και υποβλήθηκαν σε ιατρικά πειράματα από τους Ναζί.
Το 1941, τουλάχιστον 13.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εβραίων, δολοφονήθηκαν διά τουφεικσμού σε μια ειδικά κατασκευασμένη μονάδα και σε δοκιμές με αέρια.
Μια ειδική «μονάδα εξόντωσης» κατασκευάστηκε το επόμενο έτος, με έναν θάλαμο αερίων που προστέθηκε το 1943.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνική Λύση: Πήγαν να συλλάβουν τον Μυλωνάκη στο σπίτι του
«Στροφή» των αγοραστών στα μικρά εξοχικά [πίνακας]
Ερντογάν: Πόσο θα επηρεάσει τις εκλογές η ασθένειά του