Το πέρασμα της επιχείρησης στη φάση της ανάκτησης των πτωμάτων ανακοινώθηκε έναν μήνα και πλέον μετά την κατάρρευση και την πλημμύρα σε στοές του ορυχείου Ελ Πιναμπέτε. Μετά την καταστροφή, σωστικά συνεργεία κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες 24 ώρες το 24ωρο να αντλήσουν τα νερά από τις στοές ώστε να μπορέσουν μπουν και να σώσουν τους παγιδευμένους εργαζόμενους. Μάταια.
Ο Μανουέλ Μπάρτλετ, επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού CFE, δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ανθρακωρυχείο, ότι τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο να διανοιχτεί υπαίθριο ορυχείο ώστε να ανασυρθούν τα πτώματα.
«Λάβαμε σαφή ανάθεση από τον πρόεδρο (…) να αρχίσουμε αμέσως τη μέθοδο του υπαίθριου ορυχείου για να εντοπίσουμε και να ανασύρουμε τα πτώματα των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους», συνόψισε ο κ. Μπάρτλετ.
Προχθές Κυριακή, η γενική εισαγγελία του Μεξικού ανέφερε πως εκδόθηκαν κατόπιν αιτημάτων της εντάλματα σύλληψης τριών προσώπων που κατηγορούνται ότι «επέτρεψαν παράνομες δραστηριότητες» στο ορυχείο Ελ Πιναμπέτε.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε αφήσει να εννοηθεί η αλλαγή φάσης της επιχείρησης, από την προσπάθεια διάσωσης απλά στην ανάκτηση των σωμάτων των θυμάτων, την 28η Αυγούστου, όταν αναφέρθηκε σε σχέδιο υπό κατάρτιση για να «ανασύρουμε τα πτώματα».
Ο κ. Μπάρτλετ και η διευθύντρια της Πολιτικής Προστασίας Λάουρα Βελάσκες συναντήθηκαν με τις συζύγους των εργαζομένων. Σύμφωνα με την κυρία Βελάσκες, οι γυναίκες «συμφωνούν» με το σχέδιο.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα πως οι οικογένειες των ανθρακωρύχων θα λάβουν αποζημιώσεις από το δημόσιο, τονίζοντας πως οι περισσότερες ζουν στην φτώχεια.
Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες, η CFE ανέφερε πως για να ανακτηθούν τα θύματα θα πρέπει να απομακρυνθούν 5,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικού. Το υπαίθριο ορυχείο θα έχει μήκος 450 μέτρων, πλάτος 320 μέτρων και βάθος 60 μέτρων. Το έργο θα εκτελεστεί σε έξι φάσης και θα κρατήσει 11 μήνες.
Η πολιτεία Κοαουίλα, όπου εξορύσσεται ο περισσότερος άνθρακας στο Μεξικό, έχει ζήσει σειρά φονικών δυστυχημάτων σε ορυχεία στην πορεία των ετών. Το χειρότερο είχε καταγραφεί την 19η Φεβρουαρίου 2006, όταν 65 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης αερίου στην Πάστα δε Κόντσος.
Ειδήσεις σήμερα
Ρεύμα: Στην τελική ευθεία τα μέτρα ανακούφισης
Πώς το σύστημα Πούτιν έχει διεισδύσει στη Δύση
Καιρός: Το φθινόπωρο είναι εδώ – Σύννεφα και ισχυροί άνεμοι στην Αθήνα
Τσάμπιονς Λιγκ: Απόψε η πρώτη σέντρα – Οι ομάδες, τα πρόσωπα και τα ρεκόρ που ξεχωρίζουν