Μάχη να παραμείνει το ορθόδοξο στοιχείο ζωντανό στον τόπο τους δίνουν σήμερα οι ορθόδοξοι που επλήγησαν από το καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη Συρία και τη Τουρκία.
Δεκάδες είναι οι ναοί στην Αντιόχεια, την Αλεξανδρέττα, τη Μυρσίνη καθώς και στις βόρειες περιοχές της Συρίας, τη Χάμα, το Χαλέπι και τη Λαοδικεία που καταστράφηκαν από τη μανία του εγκέλαδου προκαλώντας θλίψη στους πιστούς, οι οποίοι μέχρι πρότινος έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να «ξεθάψουν» από τα χαλάσματα ιερές εικόνες, κειμήλια, λειτουργικά σκεύη και βιβλία.
Μάλιστα, το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας (το οποίο από χθες επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος) από τη πρώτη στιγμή οργάνωσε ένα δίκτυο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα, να κάνει αυτοψία στους ενοριακούς ναούς σε εδάφη δικαιοδοσίας του , προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.
Σε μια από τις αυτοψίες, το πατριαρχικό κλιμάκιο βρέθηκε στο λίκνο του χριστιανισμού, την Αντιόχεια, όπου οι περισσότερες χριστιανικές εκκλησίες θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.
Όπως ο ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Αντιόχειας, στη δυτική όχθη του ποταμού Ορόντη. Μεταξύ του 2ου και 4ου αι. μ.Χ., η Αντιόχεια είχε μεγαλώσει τόσο, που η εκκλησία αυτή κατέληξε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικούς, χτίστηκε στη σπηλιά όπου δίδαξε ο Απόστολος Πέτρος.
Δεν είναι γνωστό πότε ανεγέρθηκε, αλλά διάφορες ενδείξεις συγκλίνουν προς την άποψη ότι συνέβη κατά την εποχή της εμφάνισης των πρώτων Χριστιανών στην πόλη. Στην αρχική της μορφή ήταν ένας θολωτός χώρος σκαλισμένος σε πελώριο βράχο, με πρωιμότερη πιθανή χρονολόγηση το 38-39 μ.Χ., γεγονός που, αν αληθεύει, την καθιστά πιθανώς τον πρώτο καθεδρικό χριστιανικό ναό στην ιστορία.
Το 2005, το τουρκικό κράτος ανακήρυξε την εκκλησία προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά και στις 15 Μαρτίου του 2011 μπήκε στη λίστα των υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Όμως, ο κατάλογος με τις «λαβωμένες» εκκλησίες δεν έχει τέλος.
Ανεπανόρθωτες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί ναοί, όπως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και το εξωκλήσι της στη πόλη Jneido, του Αγίου Γεωργίου και το παρεκκλήσι του, στην κωμόπολη Al Suriyya.
Επίσης στη Αλεξανδρέττα -το ιστορικό λιμάνι της Μεσογείου το οποίο έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τη μανία του Εγκέλαδου- δεν άντεξε ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου. Το εσωτερικό της εκκλησίας έχει καταρρεύσει και θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες για την ανοικοδόμησή της. Στην πόλη Samanda, ζημιές υπέστησαν οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία και της Παναγίας, ενώ ερείπια έχουν απομείνει και από το ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στο Αρσούζ.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Παράδοση ανθρωπιστικού υλικού
«Αυτή η δύσκολη δοκιμασία παρότρυνε τον ελληνικό λαό να είναι κοντά σας» ανέφερε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη συνομιλία που είχε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη, στο χώρο υποδοχής στο αεροδρόμιο του Λιβάνου. Ο κ. Ιερώνυμος θα παραδώσει στον Πατριάρχη Ιωάννη ανθρωπιστικό υλικό (τρόφιμα, ρουχισμό και είδη ατομικής υγιεινής), που συγκεντρώθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου από την Ελλαδική Εκκλησία για τους σεισμόπληκτους της Συρίας.