Από το νέο έτος σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι διεθνείς φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν πλέον να φέρουν εξαρτώμενα άτομα με τη φοιτητική τους βίζα, εκτός εάν σπουδάζουν σε μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα.
Επιπλέον από τις 17 Ιουλίου οι ξένοι φοιτητές δεν επιτρέπεται πλέον να αλλάζουν σε βίζα εργασίας, εκτός εάν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους.
Ακόμη όμως και σε αυτή τη περίπτωση, εάν δηλαδή ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και αποκτήσουν βίζα, σύμφωνα με τους νέους ισχύοντες κανόνες μετανάστευσης τα εξαρτώμενα άτομα κατόχων βίζας Εξειδικευμένου Εργαζόμενου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση από τη χώρα καταγωγής τους.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι ξένοι φοιτητές με βίζα σπουδών μπορούν να εργάζονται μόνο 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου και απεριόριστες ώρες κατά τις επίσημες περιόδους διακοπών.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ο εξαγγελλόμενοι περιορισμοί της κυβέρνησης Σούνακ υποστηρίζονται και από το Εργατικό Κόμμα παρότι την ίδια στιγμή την κατηγορεί ότι έχει «αποτύχει πλήρως να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα δεξιοτήτων και της αγοράς εργασίας που υπονομεύουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τη μετανάστευση» όπως δήλωσε η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ.
Οι συνέπειες του Brexit
Το 2021/22 σημειώθηκε μεγάλη μείωση (40%) στις αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της ΕΕ. Ο αριθμός των αιτούντων που έγιναν δεκτοί στην ΕΕ μειώθηκε κατά 50% μετά τις αλλαγές στις απαιτήσεις βίζας και στη χρηματοδότηση για αυτούς τους φοιτητές. Οι αιτήσεις της ΕΕ για το 2022/23 μειώθηκαν κατά 24% επιπλέον και η αποδοχή κατά 29% — στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την αναδιοργάνωση του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 1994.
Από το 2016/17 (χρονιά Brexit) σημειώθηκε πτώση των εισακτέων από χώρες της ΕΕ που παραδοσιακά έστελναν μεγάλο αριθμό φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός από τη Ρουμανία μειώνεται κατά 70%, την Πολωνία 66%, την Ελλάδα 66%, την Κύπρο 58%, τη Γερμανία 52% και την Ιταλία 51%.
Αιτία θεωρείται η αλλαγή των κανόνων μετά το Brexit, σύμφωνα με τους οποίους οι νέοι φοιτητές που φτάνουν από την ΕΕ για να ξεκινήσουν μαθήματα από τον Αύγουστο του 2021 και μετά γενικά δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για το καθεστώς του «εγχώριου σπουδαστή», πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν διεθνή δίδακτρα ενώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για σπουδαστικά δάνεια. Οι σπουδαστές που ξεκίνησαν μαθήματα στις ή πριν από τις 31 Ιουλίου 2021 παραμένουν επιλέξιμοι για υποστήριξη για τη διάρκεια των σπουδών τους.
Ειδήσεις σήμερα
Στέφανος Τσιτσιπάς: Υποδέχθηκε το 2024 στην Αυστραλία
Έσπασαν 20.000 φλεγόμενα πιάτα υπό τους ήχους του Βασίλη Καρρά [Βίντεο]
Συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ο Μπελέρης στην κηδεία της γιαγιάς του [Βίντεο]