Η κυβερνητική πλειοψηφία αναγνώρισε εμμέσως την ήττα της «στα σημεία» στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για την ψήφιση ενός νέου νόμου για την ασφάλεια στη Γαλλία.
Οπως ανακοίνωσε ο Κριστόφ Καστανέρ, επικεφαλής του κόμματος LREM του προέδρου Μακρόν, θα κατατεθεί στη Βουλή «μια νέα εκδοχή του άρθρου 24» (πρόκειται για το άρθρο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς απαγορεύει την προβολή και δημοσιοποίηση εικόνων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος. Το επίμαχο άρθρο είχε σκοπό να προστατεύσει τους αστυνομικούς, εμποδίζοντας τις φωτογραφίες τους από διαδηλώσεις και συγκρούσεις με διαδηλωτές.
Ο συντάκτης του νομοσχεδίου, υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης αλλά και εσωκομματικών αντιπάλων του, καθώς φέρεται να συμπεριέλαβε τη διάταξη ύστερα από πιέσεις συνδικαλιστών τού αστυνομικού σώματος. Το ζήτημα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους του Παρισιού κι άλλων πόλεων, καθώς συνέπεσε με εκδηλώσεις αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, που καταδικάσθηκαν ακόμη και από τον πρόεδρο Μακρόν.
Το άρθρο 24 θεσπίζει κανόνες για τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση αστυνομικών την ώρα υπηρεσίας τους και περιορίζει τη χρήση των πυροτεχνημάτων από διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικοί γίνονται στόχοι βίαιων επιθέσεων. Ο αντίλογος διαδηλωτών και πολιτικών στηρίζεται στη θέση ότι το βίντεο είναι το μοναδικό μέσο για να αποδειχθεί η υπέρμετρη χρήση βίας από πλευράς ορισμένων αστυνομικών.
«Υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτών, ακόμα και στους κόλπους της πλειοψηφίας μας. Γι’ αυτό πρέπει να το αποσαφηνίσουμε», τόνισε ο Καστανέρ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση. Η αναφορά αυτή έγινε ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες Μέσων Ενημέρωσης που δεν θα είχαν το δικαίωμα ανάρτησης φωτογραφιών ή βίντεο από περιστατικά βίας αν εμπλέκονταν σε αυτά αστυνομικοί. Ενώσεις δημοσιογράφων και φωτογράφων επέκριναν το νόμο ως «δυσανάλογη παρέμβαση στην ελευθερία της πληροφόρησης», η Κομισιόν μάλιστα προειδοποίησε ότι «ο Τύπος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ελεύθερα».
Το νομοσχέδιο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στην πρώτη ανάγνωση, αν και 10 βουλευτές του κόμματος του Μακρόν (LREM) το καταψήφισαν, ενώ 30 απείχαν. Η διαδικασία επικύρωσης του νόμου από τη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση ανεστάλη λόγω της επανεξέτασής του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου