Ο Λίβανος οδεύει προς ένα πολιτικό κενό, καθώς δεν υπάρχει υποψήφιος που να μπορεί να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο κοινοβούλιο, όπου κανένα στρατόπεδο δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία.
Ο βουλευτής Μισέλ Μοαουάντ, ο οποίος επιχειρεί να ενώσει τις ψήφους του στρατοπέδου που αντιτίθεται στην Χεζμπολάχ, έλαβε σήμερα 39 ψήφους, μακράν των 86 ψήφων που ήταν απαραίτητες για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Ο γιος του πρώην προέδρου Ρενέ Μοαουάντ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1989, έλαβε τρεις ψήφους λιγότερες απ’ όσες είχε λάβει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη.
Πενήντα βουλευτές ψήφισαν λευκό, μεταξύ των οποίων οι κοινοβουλευτικοί του στρατόπεδου των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ.
Ο Ισάμ Χαλιφέχ, αγωνιστής και σεβάσμιος καθηγητής πανεπιστημίου, έλαβε 10 ψήφους, κυρίως αυτές βουλευτών που προέρχονται από το κίνημα αμφισβήτησης που εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο 2019 με αίτημα την αποχώρηση μιας πολιτικής τάξης, που βρίσκεται στα πράγματα εδώ και δεκαετίες και κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα.
Όπως και άλλες φορές στο παρελθόν του Λιβάνου, η διαδιασία εκλογής νέου προέδρου μπορεί να απαιτήσει μήνες σε μια χώρα υπονομευμένη από πολιτικές διενέξεις που εμποδίζουν επίσης το σχηματισμό κυβέρνησης.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η εκλογή του Μισέλ Αούν είχε πραγματοποιηθεί το 2016, αφού η θέση στην κορυφή του κράτους είχε παραμείνει κενή για 29 μήνες και δεκάδες ψηφοφορίες του κοινοβουλίου είχαν πραγματοποιηθεί για να επιτευχθεί συναίνεση σε έναν υποψήφιο.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα κατανομής της εξουσίας με βάση τα θρησκεύματα, την προεδρία της Δημοκρατίας παίρνει ένας μαρονίτης χριστιανός, όμως οι εξουσίες του αρχηγού του κράτους έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).
«Κανένας συνασπισμός στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει ένα πρόεδρο, ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελίας Ανκάς, βουλευτής του χριστιανικού Κόμματος των Φαλαγγιτών (Καταέμπ), που υποστηρίζει τον Μοαουάντ.
Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το «συστηματικό μπλοκάρισμα» της διαδικασίας εκ μέρους του στρατοπέδου της σιιτικής Χεζμπολάχ, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Μοαουάντ.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι όρισε την επόμενη συνεδρίαση του σώματος για την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο Λίβανος αντιμετωπίζει από το 2019 μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που έχουν σημειωθεί στον κόσμο από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία σηματοδοτείται από ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών, την ιστορική κατρακύλα του εθνικού νομίσματος, την πρωτοφανή εκπτώχυνση του πληθυσμού και σοβαρές ελλείψεις.
Ειδήσεις σήμερα
Γη της Ελιάς: Σάλος με την σειρά του MEGA – Οι «απαράδεκτες» σκηνές που έδειξαν