«Ο στρατηγός (Ολεξάντρ) Σίρσκι ανέφερε ενίσχυση των θέσεων των δυνάμεών μας στην περιφέρεια Κουρσκ και επέκταση της σταθεροποιημένης περιοχής», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram, έπειτα από συνάντηση με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι «απώθησε» τον ουκρανικό στρατό κοντά σε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια Κουρσκ.
Οι Ρώσοι στρατιώτες «απώθησαν» τις ουκρανικές «επιθέσεις» «στην κατεύθυνση των κοινοτήτων Κορένεβο, Ρουσκόιε και Τσερκασκόιε Πορετνόιε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας
Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το υπουργείο ανέφερε πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό.
Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική δυτική περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και ισχυρίζεται ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τότε.
Ωστόσο ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Με στόχο να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού οι Ουκρανοί ανατίναξαν δύο γέφυρες στον ποταμό Σέιμ αποκόπτοντας την περιοχή Γλουσόβσκι 20.000 κατοίκων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι για το βομβαρδισμό μιας από τις γέφυρες χρησιμοποιήθηκαν δυτικοί πύραυλοι πιθανόν αμερικανικής κατασκευής σκοτώνοντας μάλιστα εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους. Η γέφυρα στον Σέιμ χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.
Δόθηκε στο φως της δημοσιότητας και βίντεο που δείχνει τη γέφυρα να τινάζεται στον αέρα.
Украинские военные разрушили мост через реку Сейм в Курской области, утверждают местные власти. Как пишет «Би-би-си» со ссылкой на региональные телеграм-каналы, в результате от сообщения отрезаны более 20 населённых пунктов, эвакуация их жителей посуху теперь невозможна.… pic.twitter.com/Ia01dQVtJw
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ21/11/2024|19:31Ο Πούτιν εκτόξευσε νέες απειλές: Έχουμε δικαίωμα να χτυπάμε κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία
— ЭХО (@echofm_online) August 16, 2024
Как сейчас выглядит мост через реку Сейм на Курщине .
Если военные россии не успеют убежать, то в плен попадет еще 2.500 орков. pic.twitter.com/so95Ua7gfI
— Anatolii (@Anatoli621029) August 17, 2024
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβάρδισε δρόμο κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Οι Ρώσοι που ελέγχουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δήλωσαν σήμερα ότι ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έριξε εκρηκτικά σε δρόμο έξω από τον σταθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό του που χρησιμοποιεί αυτόν τον δρόμο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, λίγο αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο σταθμός είναι ανενεργός καθώς η Μόσχα και το Κίεβο έχουν επανειλημμένα αλληλοκατηγορηθεί ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν τη λειτουργία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια γύρω από αυτόν.
Η επίθεση σημειώνεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την εισβολή της στο ρωσικό έδαφος, ισχυριζόμενη ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιφέρεια Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον Ρώσο προσωρινό αντιπρόσωπο στη Βιέννη, Ρόμαν Ουστίνοφ, η Μόσχα θέλει να συζητήσει την επίθεση στον σταθμό της Ζαπορίζια με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Η Ρωσία θέλει επίσης ο ΔΟΑΕ να προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην επαναλάβει τις επιθέσεις αυτές, είπε ο Ουστίνοφ.
Οι έξι ανενεργοί αντιδραστήρες του σταθμού, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου, εξαρτώνται από εξωτερική τροφοδοσία ισχύος για τη διατήρηση της ψύξης του πυρηνικού υλικού τους ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό δυστύχημα.