Eπειτα και από την περσινή κινηματογραφική επιτυχία του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Χοακίν Φίνιξ στο ρόλο του στρατηλάτη-αυτοκράτορα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τουρισμό στα μέρη που σφράγισε ο Βοναπάρτης. Τι καλύτερο από τη γενέτειρά του, το Αζαξιό (ή Αιάκειο, καθώς πιστεύεται πως πήρε το όνομά τoυ από τον μυθικό Αίαντα), την πρωτεύουσα της Κορσικής; Υπάρχει ήδη ένα μικρό μουσείο για τον Ναπολέοντα.
«Είναι καιρός να αγκαλιάσουμε τον άνδρα που διαμόρφωσε το πεπρωμένο της Γαλλίας και της Ευρώπης. Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε και να έχουμε μια πιο ισορροπημένη άποψη για μια προσωπικότητα τόσο πολύπλοκη, χαρισματική και παρεξηγημένη», έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» ο Ταλαμονί. Πλέον ηγείται μιας καμπάνιας «αποκατάστασης της σχέσης» της Κορσικής με τον Ναπολέοντα.
«Ο Ναπολέων Βοναπάρτης δεν μπορεί να απουσιάζει από τα σχέδια περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Κορσικής. Είναι αλήθεια πως δεν πρόσφερε ίσως αρκετά στην Κορσική όσο ήταν εν ζωή, αλλά η φήμη του μπορεί να αποφέρει πολλά σήμερα. Και μην ξεχνάμε πως στα νιάτα του ξεκίνησε ως εθνικιστής, κι ας άλλαξε πορεία στη συνέχεια», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Times» ο Ταλαμονί.
Θυμίζει πως όταν πήγε σχολείο στη Γαλλία 10 ετών, ο Ναπολέοντας δεν μιλούσε λέξη γαλλικά και μέχρι το τέλος οι επικριτές του τον κορόιδευαν για την έντονη κορσικανική προφορά του.
ΗΠΑ: Ένοχος 26χρονος που δολοφόνησε φοιτήτρια - Αντιστάθηκε σε απόπειρα βιασμού
«Βλέποντας την ιστορία εκ των υστέρων, ήταν καλύτερο για την Κορσική να παραμείνει τμήμα της Γαλλίας, και ο Βοναπάρτης το είδε και γι’ αυτό έκανε την επιλογή του. Πολύ σωστά επανορθώνουν σήμερα οι Κορσικανοί. Είναι τυχεροί που μπορούν να λένε πως ο Ναπολέων ήταν δικός τους», σημειώνει ο Αντριου Ρόμπερτς, συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας υπό τον τίτλο «Ναπολέων ο Μέγας».
ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ
Ακόμη και στην υπόλοιπη Γαλλία, όπου τιμάται ως εθνικός ήρωας, δεν λείπουν οι επικρίσεις πως ήταν ένας πολεμοχαρής, τυφλωμένος από το υπέρμετρο εγώ, που με τις εκστρατείες του έστειλε στο θάνατο εκατομμύρια ψυχές. Πριν από λίγα χρόνια, στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Βοναπάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως είναι άδικο να τον κρίνουμε με τα σημερινά δεδομένα.