Τα όπλα, τα οποία δημιουργήθηκαν από τον κατασκευαστή των όπλων του Παρισιού Louis-Marin Gosset, αναμενόταν να φτάσουν μεταξύ 1,2 και 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Πουλήθηκαν στον οίκο δημοπρασιών Osenat την Κυριακή – δίπλα στο παλάτι του Φοντενεμπλό όπου ο Ναπολέων προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά την παραίτησή του το 1814.
Η πώληση των πιστολιών έρχεται αφού το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τα χαρακτήρισε πρόσφατα ως εθνικούς θησαυρούς και απαγόρευσε την εξαγωγή τους.
Αυτό σημαίνει ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει πλέον 30 μήνες για να κάνει μια προσφορά αγοράς στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί. Σημαίνει επίσης ότι τα πιστόλια μπορούν να φύγουν από τη Γαλλία μόνο προσωρινά.
Τα όπλα είναι εντοιχισμένα με χρυσό και ασήμι και διαθέτουν μια χαραγμένη εικόνα του ίδιου του Ναπολέοντα σε προφίλ.
Λέγεται ότι ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για να αυτοκτονήσει τη νύχτα της 12ης Απριλίου 1814, αφού η ήττα του στρατού του από ξένες δυνάμεις σήμαινε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ωστόσο, ο μεγάλος του σκύλος Armand de Caulaincourt αφαίρεσε τη σκόνη από τα όπλα και ο Ναπολέων πήρε δηλητήριο αλλά επέζησε.
Αργότερα έδωσε τα πιστόλια στον Caulaincourt, ο οποίος με τη σειρά του τα έδωσε στους απογόνους του.
Στην πώληση συμπεριλήφθηκαν επίσης το αυθεντικό κουτί των πιστολιών και διάφορα αξεσουάρ, όπως ένα κέρατο σκόνης και διάφορες ράβδοι συμπίεσης σκόνης.
Ο υπεύθυνος δημοπρασίας Jean-Pierre Osenat είπε ότι η «εικόνα του Ναπολέοντα στο χαμηλότερο σημείο του» πωλούνταν δίπλα στα αντικείμενα.
Τα αναμνηστικά του Ναπολέοντα είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Ένα από τα τρίκερα καπέλα που έγινε μέρος της επωνυμίας του πουλήθηκε για 1,9 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Ο ιστορικός ηγέτης επέστρεψε στην εξουσία το 1815 μετά την εξορία του στο νησί Έλβα της Μεσογείου, αλλά συνέχισε να ηττάται στη μάχη του Βατερλό.
Πέθανε το 1821 μετά τη δεύτερη εξορία του – αυτή τη φορά στο νησί της Αγίας Ελένης στον Νότιο Ατλαντικό.
Ειδήσεις σήμερα
Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές για την περίοδο 8 έως 12 Ιουλίου