Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που τον Αύγουστο ανακοίνωσε πως ανέπτυξε αποτελεσματικό εμβόλιο και προχώρησε σε έκτακτη έγκρισή του, ταχύτητα που προκάλεσε σκεπτικισμό, καθώς δεν είχε ξεκινήσει δοκιμές ευρείας κλίμακας.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως ο «εθνικισμός του εμβολίου» θα ήταν καταστροφικός για την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου, αφού εκτιμά ότι θα προκαλέσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, έχει γίνει σαφές από την πρώτη στιγμή πως η μάχη κατά της πανδημίας έχει πολιτική χροιά.
Αλλωστε, η ανάπτυξη εμβολίου θα αποτελεί την… ανακάλυψη του αιώνα, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την ανάπτυξη του εμβολίου ως «καλή επιχείρηση με σαφή ανθρωπιστικό παράγοντα».
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Υγείας, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου εστάλησαν στις περιφέρειες στις 12 Σεπτεμβρίου και τοπικά έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού σε 10 με 12 μήνες.
Μάλιστα, χθες ο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, δήλωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες στη Ρωσία διευρύνουν την παραγωγή και κινούνται με βάση όλους τους τεχνολογικούς κανονισμούς. Πάντως, τρεις γιατροί που είχαν εμβολιαστεί νόσησαν από τον κορονοϊό και, όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του υπουργείου, «ενδέχεται ο οργανισμός τους να μην είχε προλάβει να δημιουργήσει ανοσία».
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα με 40.000 εθελοντές σε 29 κλινικές της Μόσχας, ενώ δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες, παρά μόνο πυρετός και κούραση.
Η Ρωσία έχει εγκρίνει και δεύτερο εμβόλιο (ξεκινούν οι δοκιμές την Κυριακή), ενώ στα σκαριά βρίσκεται και ένα τρίτο, την ώρα που η Λευκορωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βενεζουέλα και η Ινδία πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές του Sputnik V.
Σύμφωνα με το Reuters, την Τρίτη οι υπουργοί Υγείας Ρωσίας και Τουρκίας επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να γίνουν δοκιμές στην Τουρκία, κάτι που όμως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ο Τούρκος, Φαχρετίν Κοτζά.
H αμερικανική Moderna αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας, όπως επίσης και η AstraZeneca, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στα «πρόθυρα σημαντικής ανακάλυψης κατά του κορονοϊού» ανακοίνωσε την Τρίτη πως βρίσκεται η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Αποθήκευση-διανομή
Η Pfizer έχει ξεκινήσει την παραγωγή δόσεων του εμβολίου προτού καν αρχίσει η τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών. Ομως η αποθήκευση και διάθεση των φιαλιδίων δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις, καθώς απαιτείται φύλαξη στους -70 βαθμούς Κελσίου, δομές που οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν. Η Pfizer σχεδιάζει μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021. Πρόκειται για ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς σε μορφή σκόνης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων. Η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να δημοσιεύσει μέχρι τέλος του μήνα το σύνολο των αποτελεσμάτων των ερευνών, ωστόσο εθελοντές προχωρούν σε δηλώσεις στον Τύπο, λέγοντας πως εμφάνισαν πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους και «βαρύ χανγκόβερ»
Ιταλία: 623 θάνατοι με περίπου 33.000 κρούσματα
Ο κορονοϊός συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και εν μέσω της αισιοδοξίας περί άμεσου εμβολιασμού. Η Ιταλία επιβεβαίωσε χθες 623 θανάτους σε ένα 24ωρο (580 τη Δευτέρα), αριθμός-ρεκόρ για το δεύτερο πανδημικό κύμα, αποδεικνύοντας για ακόμη φορά την επιθετική εξάπλωση του ιού. Τα κρούσματα στη χώρα άγγιξαν χθες τα 33.000 και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε καλείται και πάλι να αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Την Κυριακή αναμένεται να αποφασίσει αν η χώρα θα μπει σε γενικό «λοκντάουν», κάτι που ζητάνε οι γιατροί αλλά αντιστέκονται οι περιφερειάρχες.
Οι εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων δεν πτόησαν τη ρητορική της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, που επισήμανε για ακόμη μία φορά πως «το δεύτερο κύμα θα είναι πιο άγριο και θα πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Χθες επισφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε πως οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ε.Ε. είναι πιθανό να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η διευθύντρια του Κέντρου, Αντρέα Αμόν, υπογράμμισε πως ο δρόμος για τους πρώτους εμβολιασμούς είναι μακρύς και αβέβαιος και ίσως θα χρειαστούν λίγοι μήνες. Η ίδια τόνισε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική και όλοι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους ισχύοντες κανονισμούς.
Από την έντυπη έκδοση