Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σημειώνεται ότι βρετανικές και γαλλικές εφημερίδες επικεντρώνονται στον πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας στις επιχειρήσεις των έξι βδομάδων του αζερικού στρατού και στην επιστροφή του πλείστου εδαφικού χώρου του αρμενικού θύλακα υπό τον έλεγχο των Αζέρων μετά από 28 χρόνια.
Η συμφωνία που υπεγράφη από τους προέδρους της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Αρμένιου πρωθυπουργού θεωρείται ως «ταπεινωτική» για το Γερεβάν, ενώ έφθασε χθες το πρωί στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν επικεφαλής ανώτατης στρατιωτικής αντιπροσωπείας (από τα γενικά επιτελεία και την 3η στρατιά) ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ που συναντήθηκε με τον ομόλογό του Χασάνοφ.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή στην Αρμενία επικρατεί πολιτική και κοινωνική ένταση ως και επεισόδια, αφού πολίτες και αντιπολιτευόμενοι κύκλοι θεωρούν τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ως κύριο υπεύθυνο της αρμενικής υποχώρησης.
Υποστηρικτές του Πασινιάν επισημαίνουν ότι είχαν ήδη καταληφθεί από τους καλύτερα εξοπλισμένους Αζέρους πάνω από 200 χωριά στον θύλακα, ως και η δεύτερη πόλη Σούσα ήταν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των αζερικών στρατευμάτων που απειλούσαν την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ/Χανκέντι.
Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάν Αλίεφ για μία ακόμα φορά επισήμανε ότι «η αδελφική χώρα Τουρκία συνέδραμε στην απελευθέρωση εδαφών μετά από 28 ολόκληρα χρόνια» ενώ την επιτευχθείσα συμφωνία χαιρέτισε ο ΓΓ/ΟΗΕ, το Ιράν και αρκετές κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.
Γαλλικές εφημερίδες τονίζουν τον διεισδυτικό ρόλο της Τουρκίας και στον νότιο Καύκασο, ενώ ορισμένες αφήνουν «αιχμές» για τον «χλιαρό» τρόπο που εκτίμησε η ηγεσία της χώρας τις εξελίξεις στην Υπερκαυκασία.
Μια εμπροσθοφυλακή ρωσικών δυνάμεων (περίπου 400 άτομα από τα 1.960) έφθασε σε αεροδρόμιο Ερεμπούνι της Αρμενίας με μεταγωγικό αεροπλάνο που είχε απογειωθεί από το Ουλιανόφσκ επί του Βόλγα, με επικεφαλής αντιστράτηγο, και αναμένεται να προωθηθεί στον διάδρομο του Λατσίν, που πλέον θα είναι ο μοναδικός που θα συνδέει τον θύλακα με τα καθαυτό αρμενικά εδάφη.
Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS - Πώς θα τους χρησιμοποιήσει η Ουκρανία;
Επίσης ο Ερντογάν αναφέρθηκε χθες στη σύσταση ενός ειδικού κέντρου για την εφαρμογή της συμφωνίας, που θα εδρεύει σε περιοχή που ανακατέλαβαν οι Αζέροι, και το επιτελείο του κέντρου θα απαρτίζεται από Τούρκους και Ρώσους στρατιωτικούς, οι οποίοι θα επικοινωνούν συνεχώς με τα γενικά επιτελεία της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν ως και με τη διοίκηση της 3ης στρατιάς στην Ερζικόν. Επιπλέον το Αζερμπαϊτζάν μέσω ετέρου διαδρόμου θα επικοινωνεί μέσω αρμενικού εδάφους με τον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν που εδαφικά συνορεύει με την Τουρκία.
Αίσθηση έχει προκαλέσει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας DAILY TELEGRAPH που κάνει λόγο αποκλειστικά για «νίκη της Αγκυρας στον Καύκασο» που στηρίχτηκε σε πολύπλευρη πολιτική κάλυψη, σε ιδιαίτερα επιτυχή χρήση των μη-επανδρωμένων αεροσκαφών, που όπως και στη Λιβύη εξολόθρευσαν τις δυνάμεις του Χάφταρ, καθώς και πολύ καλούς στρατιωτικούς συμβούλους που πλαισίωναν τις αζερικές δυνάμεις και το γενικό επιτελείο των Αζέρων στο Μπακού.
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την αρμενική υπογραφή στη συμφωνία ως «ταπεινωτική» και προσθέτει ότι η Μόσχα έχει πλέον ανάγκη την Τουρκία στον Καύκασο.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η Αγκυρα εισέρχεται δυναμικά στον μουσουλμανικό Καύκασο, ενώ και το σιιτικό Ιράν αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα στην περιοχή.
Ο Βρετανός αναλυτής τονίζει ότι παρόμοιο δόγμα και τακτικές χρησιμοποίησε η Αγκυρα στη βόρεια Συρία και στη δυτική Λιβύη, ενώ κλείνει λέγοντας ότι τις τακτικές με τα drones που ανέπτυξε εκ νέου η Τουρκία είναι απαραίτητο να μελετηθούν (από ξένους στρατούς) αφού συνέτριψε σε πολύ δύσκολο ορεινό έδαφος τις αρμενικές οχυρωματικές γραμμές και τις μηχανοκίνητες δυνάμεις των Αρμενίων, που «αποδείχθηκαν αδύναμες» απέναντι σε πιο εξελιγμένους στρατούς.
Από την έντυπη έκδοση