«Υπάρχουν συντριπτικές ενδείξεις, ότι ο Εδμούνδο Γκονζάλες κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 28ης Ιουλίου. Τον συγχαίρουμε για τη νίκη του και καλούμε τα κόμματα της Βενεζουέλας να ξεκινήσουν συζητήσεις για την ομαλή και αξιοπρεπή μεταβίβαση της εξουσίας, βάσει της λαϊκής βούλησης», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί ανοιχτά σε νέες κυρώσεις κατά του Καράκας, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν «τιμωρητικές ενέργειες» των ΗΠΑ σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους.
Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αφάνταστα για τον Μαδούρο, που αποκαλεί τους αντιπάλους του «φασίστες» και «όργανα των Βορειοαμερικανών ιμπεριαλιστών», καλώντας τους πολίτες να καταδίδουν στις Αρχές τους αντιφρονούντες. Από τις συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και των οπαδών του με διαδηλωτές έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 20 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 1.000 συλλήψεις. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, το G7, ακόμη και το φίλα προσκείμενο στο «μπολιβαριανό» καθεστώς Κέντρο Κάρτερ, που έστειλε στη Βενεζουέλα 17 παρατηρητές, αποφάνθηκαν πως οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δημοκρατικές».
Πρίγκιπας Ουίλιαμ-Κέιτ Μίντλετον: Ο γιος τους Τζορτζ έμαθε να «πετάει»- Περήφανοι οι γονείς
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, στην οποία η ελεγχόμενη δικαιοσύνη απαγόρευσε επί 15 χρόνια τη συμμετοχή στις εκλογές, επειδή «χρηματοδοτήθηκε από κέντρα του εξωτερικού και στήριξε τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας». Σε προχθεσινό άρθρο στη «Wall Street Journal», η 57χρονη «Σιδηρά Κυρία» της αντιπολίτευσης, όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι New York Times , σημείωσε ότι κρύβεται επειδή φοβάται για τη ζωή της, όπως και για τη ζωή των τριών παιδιών της. Ταυτόχρονα κάλεσε τους συμπατριώτες της να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους, μολονότι το καθεστώς απειλεί να τη συλλάβει ανά πάσα στιγμή.
Στις αρχές του χρόνου η Ματσάδο πήρε το επίσημο χρίσμα του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού για να αντιπαρατεθεί με τον Μαδούρο, αλλά της απαγορεύθηκε η κάθοδος, όπως και στην αντικαταστάτριά της, Κορίνα Γιόρις.
Κόρη βιομηχάνου της χαλυβουργίας με πτυχία μηχανικού και οικονομολόγου, η χαρισματική Κορίνα Ματσάδο υπήρξε ακτιβίστρια του αντι-Τσάβες στρατοπέδου από τις αρχές του 2000 και το 2005 έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Οβάλ Γραφείο. Η υποτροφία που πήρε από το Γέιλ το 2009 και οι δηλώσεις της υπέρ των αμερικανικών κυρώσεων, που έπληξαν βάναυσα τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, έδωσαν αφορμή στο καθεστώς να την κατατάξει στους «προδότες, πράκτορες της Αμερικής».
Λαοφιλής και χαρισματική στην επικοινωνία , η Ματσάδο αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερη κεντρώα» Ομως οι θέσεις της υπέρ της ιδιωτικοποίησης του πετρελαϊκού τομέα και άλλων κρατικών επιχειρήσεων την καθιστούν «κόκκινο πανί» για το σκληρό πυρήνα οπαδών του Μαδούρο. Η ίδια άλλωστε μολονότι στο παρελθόν είχε ομολογήσει ότι ο Τσάβες «έκανε και καλά πράγματα», αυτοπροβάλλεται σήμερα ως «η μόνη μη μαρξίστρια πολιτικός στη Βενεζουέλα».