«Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς: πρέπει να σκεφτούμε τις 215 οικογένειες που επλήγησαν σκληρά, και τις κοινότητες που βρέθηκαν χωρίς κανέναν υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους», τόνισε ο Συνήγορος του Λαού Κάρλος Καμάργο σε βίντεο που διένειμε στον Τύπο.
Συνολικά, καταμετρώνται 1.113 δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών αφότου η Κολομβία υπέγραψε το 2016 τη συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, σύμφωνα με τον δημόσιο οργανισμό ο οποίος είναι αρμόδιος για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Το 2016 δολοφονήθηκαν 133, το 2017 ο αριθμός έφθασε τους 126, το 2018 το ρεκόρ ήταν 178, το 2019 ο αριθμός ήταν 134, το 2020 έφθασε τους 182 και το 2021 ήταν 145 θάνατοι», διευκρίνισε το γραφείο του Συνηγόρου στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν την περασμένη χρονιά ήταν 47 υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, 18 ηγέτες αγροτών ή κοινοτήτων και 8 συνδικαλιστές.
Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι βαρύτεροι απολογισμοί θυμάτων ήταν η Ναρίνιο (35), η Κάουκα (26), η Αντιόκια (22) και η Πουτουμάγιο (22). Πρόκειται για περιοχές από όπου διέρχονται οδοί διακίνησης ναρκωτικών στο κράτος με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη.
Τον μισό και πλέον αιώνα του εμφυλίου πολέμου που συνεχίζει να αιματοκυλίζει την Κολομβία, οι δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών είναι αέναα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Σύμφωνα με τοπικές συλλογικότητες και ΜΚΟ, πίσω από τους φόνους αυτούς βρίσκονται αντάρτες, διακινητές ναρκωτικών, αλλά και άνθρωποι του κράτους.
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Ποιος είναι ο «doctor google» που σκόρπισε τον θάνατο
Ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά —ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2022— προσπαθεί να βρει λύση μέσω διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η πολύμορφη ένοπλη σύρραξη στην οποία ενεπλάκη μια μυριάδα ένοπλων οργανώσεων, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών, λιγότερο ή περισσότερο πολιτικοποιημένων, πάντως πολύ συχνά εμπλεκόμενων στη διακίνηση ναρκωτικών και άλλων παράνομων ειδών.
Από την αρχή της χρονιάς, εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, τους διαφωνούντες των FARC (που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα), τα μέλη της Clan del Golfo (της μεγαλύτερης συμμορίας διακινητών ναρκωτικών στη χώρα) και ακροδεξιές παραστρατιωτικές παρατάξεις.
Η κυβέρνηση του κ. Πέτρο διεξάγει παράλληλα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.
«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες με τον ELN και η διμερής κατάπαυση του πυρός με τις άλλες παράνομες ένοπλες οργανώσεις θα οδηγήσει επίσης σε μείωση των επιθέσεων εναντίον κοινωνικών ηγετών», σχολίασε ο κ. Καμάργο.
Η Κολομβία συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους ακτιβιστές, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ Global Witness.
Ειδήσεις σήμερα
Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16 στην Τουρκία γιατί απειλεί την Ελλάδα
Αύξηση μισθού: Ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο
Οσκαρ 2023: Σήμερα οι υποψηφιότητες – Τα φαβορί και οι εκπλήξεις