«Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα, ώστε να πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα” και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα”, τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν στη βρετανική πρωτεύουσα το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.
Υπογράμμισε το ρεκόρ επενδύσεων που πέτυχε η χώρα το 2022 και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα καταγράψει ρεκόρ και το 2023, καθώς «έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές, διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές, αναμένω ένα νέο κύμα, μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέδειξε εκ νέου και τα διλήμματα των εκλογών, σημειώνοντας πως η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι ξεκάθαρη: «Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου. Τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία».
Εδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση και για την επόμενη τετραετία στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το διαθέσιμο εισόδημα και οι μισθοί, ειδικά οι κατώτεροι, θα αυξηθούν και όλοι θα έχουν ένα δίκαιο μερίδιο στον πλούτο που δημιουργούμε».
Κατά τη συζήτηση με τον επικεφαλής της Morgan Stanley International, Franck Petitgas -ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του για την οικονομική πορεία της Ελλάδας και τις προοπτικές της, σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον-, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όχι μόνο στην ιδιαίτερα καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας και στην ανάδειξη της χώρας μας σε επενδυτικό προορισμό, αλλά και στα γεωπολιτικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Κάρολος στο Κάστρο Ουίνδσορ
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον βασιλιά, Κάρολο Γ’, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Βουλή: Μια διμοιρία οι ανεξάρτητοι βουλευτές - «Πρωταθλητής» ο ΣΥΡΙΖΑ
Η συνάντηση αυτή, η οποία διήρκεσε σχεδόν μία ώρα και ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε την πολύ καλή σχέση που έχει αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης με τον Βρετανό βασιλιά από την περίοδο που ήταν διάδοχος του θρόνου, αλλά και το ενδιαφέρον του Καρόλου για τη χώρα μας.
Σε ανάρτησή του στα αγγλικά μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είχα την ευχαρίστηση να συναντήσω την Αυτού Μεγαλειότητά του, τον βασιλιά Κάρολο Γ’, στο κάστρο Ουίνδσορ».
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να επιδεικνύει ενδιαφέρον για τη στρατηγική αξιοποίησης της έπαυλης Dumfries House στη Σκωτία, όπου ο τότε διάδοχος του θρόνου τον είχε προσκαλέσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, και είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτίριο και το κτήμα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρότυπο της ολιστικής στρατηγικής που είχε εφαρμόσει το ίδρυμα του Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης και του κτήματος που το περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε πράσινο τοπόσημο, που είναι ανοικτό στους πολίτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς ο Κάρολος είχε βρεθεί ως διάδοχος του θρόνου στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Μητσοτάκης: «Μπορεί να βρεθεί λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
Την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί μία win-win λύση που θα καταλήξει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον βασιλιά Καρολο, με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν θέλει να μιλήσει δημόσια για τις συζητήσεις που έχει κάνει για το ζήτημα αυτό, έκανε λόγο ωστόσο για μία καλύτερη αίσθηση ότι μία win-win λύση μπορεί να βρεθεί, η οποία θα καταλήξει στην επανένωση των Γλυπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε, εξάλλου, ότι η βρετανική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται τη σημασία της επανένωσης και είναι υποστηρικτική στο θέμα αυτό.