Ο Ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε μετά από συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της μυστικής υπηρεσίας ότι «μερικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη στο Κουρσκ». Παράλληλα, υπήρχαν πληροφορίες ότι ένας «μικρός αριθμός» ειδικών δυνάμεων ήταν ήδη εκεί.
«Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή τόσο για την ασφάλεια του Ινδο-ειρηνικού όσο και για την Ευρωατλαντική», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στις 28 Οκτωβρίου. Οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δεν σχολίασαν τις αναφορές, τις οποίες έχουν επίσης επαναλάβει το Κίεβο και η Σεούλ, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρνήθηκε την ανάπτυξή τους όταν ρωτήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS την περασμένη εβδομάδα στο Καζάν της περιφέρειας Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι αναφορές σηματοδοτούν την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών που έχουν οικοδομηθεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, μια εξέλιξη που αντιμετωπίστηκε με «σιωπηλή απάντηση» από την Κίνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν γνωρίζει τη σχετική κατάσταση»(!). Το Πεκίνο ήταν και είναι από καιρό ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, με ισχυρές εμπορικές συνδρομές, διπλωματική υποστήριξη και στρατιωτική βοήθεια στον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν. Η συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας και συνεργασίας της Κίνας και της Βόρειας Κορέας από το 1961 είναι η μόνη υπάρχουσα αμυντική συνθήκη που έχει η Κίνα με οποιαδήποτε χώρα.
Το Πεκίνο έχει επίσης απογοητευτεί με την Πιονγιάνγκ και την αστάθεια που προκαλεί στην παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα με το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων και τις καθημερινές απειλές για εξόντωση της Νότιας Κορέας. Τώρα η Πιονγιάνγκ διοχετεύει «το ίδιο στιλ του απρόβλεπτου» στην Ουκρανία, όπου η ανάπτυξη των στρατευμάτων της κινδυνεύει με μια ευρύτερη κλιμάκωση που θα μπορούσε να αρχίσει να εμφανίζεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.
Διάγγελμα Μακρόν: «Θα ολοκληρώσω την θητεία μου ως πρόεδρος» - Δεν ανακοίνωσε νέο Πρωθυπουργό
Γιατί έχει σημασία: Η στενότερη σχέση της Βόρειας Κορέας με τη Μόσχα θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη κινεζική επιρροή στην Πιονγιάνγκ και η εμπλοκή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων θα ενίσχυε περαιτέρω τη συνεργασία του Πούτιν με τον Κιμ, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με τον Ρώσο ηγέτη τον περασμένο Ιούνιο.
Η προσθήκη χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών στον πόλεμο της Ουκρανίας θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει γεωπολιτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Η Νότια Κορέα είπε ότι εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία από μη θανατηφόρα βοήθεια σε αμυντικά και ίσως ακόμη και επιθετικά όπλα (πυραύλους- πυροβολικό κ.ά.). Κανένα από αυτά δεν είναι καλό νέο για το Πεκίνο.
Στον κατάλογο των πιθανών ανησυχιών της Κίνας προστίθεται και το ερώτημα τι έχει συμφωνήσει να κάνει η Μόσχα σε αντάλλαγμα για πρόσθετα βορειοκορεατικά στρατεύματα. Ενας προφανής τομέας θα μπορούσε να είναι η ρωσική βοήθεια στη βελτίωση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. Πάντως, στα αξιοσημείωτα της ρωσοβορειοκορεατικής στρατιωτικής συνεργασίας είναι τα πολλά «αδύναμα σημεία» που υπάρχουν και ειδικά στα γλωσσικά και επικοινωνιακά, αφού οι Βορειοκορεάτες δεν ομιλούν ρωσικά ή το αντίστροφο. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν επιμέρους πολλά προβλήματα…
Οι πιθανές παρενέργειες στην κορεατική Χερσόνησο
Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας είπε ότι η στρατιωτική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία «μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση των απειλών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο». Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Πιονγιάνγκ να ζητήσει μεταφορά τεχνολογίας από τη Ρωσία για να αναβαθμίσει τα οπλικά της προγράμματα (συμπεριλαμβανομένων των τακτικών πυρηνικών όπλων, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και δορυφόρων αναγνώρισης) με αντάλλαγμα την ανάπτυξη των δυνάμεών της.
Ο Mίροσλαβ Γένσα, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, στο μεταξύ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη παρακολουθούν τις αναφορές για την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία με «σοβαρή ανησυχία». Η υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, βρέθηκε προχθές και χθες στη Μόσχα, όπου είχε στρατηγικού χαρακτήρα συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Γουάνγκ Γι (ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας) συζήτησε την κρίση στην Ουκρανία με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας στο Πεκίνο.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ-εκλογές: Αποκάλυψη – Άγνωστο πότε θα ανακοινωθεί ο επόμενος πρόεδρος
Μαλία Ομπάμα: Γιατί άλλαξε το επίθετο της; Ποια ήταν η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα; [βίντεο]