«Ηταν ένα τεράστιο σοκ» ήταν τα λόγια της πριγκίπισσας Κέιτ καθώς ξετύλιγε το κουβάρι του μυστηρίου που καλύπτει εδώ και μήνες τη βρετανική μοναρχία. Και πώς θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο; Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβάλλεται σε θεραπεία χημειοθεραπείας. Με συναισθηματικό τόνο και βαριές παύσεις, η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας, σύζυγος του διαδόχου του θρόνου, επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια.
Χημειοθεραπεία
Η σκιά στον θεσμό της μοναρχίας είναι βαριά. Σε χημειοθεραπεία υποβάλλεται και ο βασιλιάς Κάρολος, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο μήνα. Η Κέιτ υπεβλήθη σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα τον περασμένο Ιανουάριο και τότε ανακοινώθηκε πως θα μείνει μακριά από τα καθήκοντά της τουλάχιστον έως το Πάσχα -τέλος Μαρτίου- πυροδοτώντας πλήθος θεωριών συνωμοσίας.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως όταν έκανε την επέμβαση, δεν ήταν γνωστή η ύπαρξη καρκίνου, ωστόσο οι εξετάσεις μετέπειτα έδειξαν ότι νοσεί. «Ως εκ τούτου, οι γιατροί μού συνέστησαν να υποβληθώ σε προληπτική χημειοθεραπεία και τώρα βρίσκομαι στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας», σημείωσε. Παραδέχτηκε πως οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι και εξήγησε μάλιστα πως της πήρε χρόνο για να αναρρώσει από το χειρουργείο και να ξεκινήσει τη θεραπεία. Και φυσικά η κατάσταση της υγείας της είναι ένα σοκ για την ίδια και τον Ουίλιαμ, που μαζί προσπαθούν να διαχειριστούν ιδιωτικά το γεγονός για το καλό της οικογένειάς τους.
Ζητάει χρόνο
Τόνισε ότι η οικογένειά της χρειάζεται αυτή τη στιγμή «λίγο χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα». Σε μια προσπάθεια να προλάβει το όργιο των νέων σεναρίων που θα κυκλοφορήσουν μετά την ανακοίνωσή της, ξεκαθάρισε πως η δουλειά της της φέρνει μεν χαρά και ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά της, όταν μπορέσει, ωστόσο τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πλήρη ανάκαμψή της. Σύμφωνα με το BBC, η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν αναμένεται πλέον να εμφανιστούν με τη βασιλική οικογένεια την Κυριακή του Πάσχα, ενώ η πριγκίπισσα δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στα επίσημα καθήκοντά της. Το παλάτι δήλωσε επίσης ότι η ξαφνική απουσία του πρίγκιπα Ουίλιαμ από την επιμνημόσυνη δέηση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στα τέλη Φεβρουαρίου οφειλόταν στην ανακοίνωση της διάγνωσης της Κέιτ με καρκίνο.
Το ζήτημα της ιδιωτικότητας είναι τεράστιο για τη βασιλική οικογένεια. Ενδεικτική είναι αναφορά σε άρθρο των «Sunday Times» πριν από μερικά χρόνια, όταν το ζεύγος Χάρι–Μαρκλ καθυστέρησαν μερικές ημέρες να δημοσιεύσουν φωτογραφίες του γιου τους, ζητώντας ιδιωτικότητα: «Προσπαθούν να σπάσουν το βασιλικό συμβόλαιο με το κοινό: Εμείς πληρώνουμε, αυτοί ποζάρουν».
Προ ημερών άλλωστε ξεκίνησε έρευνα σε βάρος τριών υπαλλήλων του νοσοκομείου «London Clinic» όπου χειρουργήθηκε η Κέιτ, καθώς υπήρξε σοβαρή απόπειρα παραβίασης του ιατρικού απορρήτου της, καθώς φαίνεται πως προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον φάκελό της.
Ευχές
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ ανέφερε πως ο βασιλιάς Κάρολος είναι περήφανος για την πριγκίπισσα της Ουαλίας και το θάρρος της να μιλήσει για την ασθένειά της. Τόνισε πως όλη η οικογένεια παραμένει στο πλευρό της. Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ρίσι Σούνακ με ανακοίνωσή του ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στην Κέιτ Μίντλετον τονίζοντας ότι «η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει την αγάπη και την υποστήριξη όλης της χώρας». Αντίστοιχα μηνύματα απέστειλαν πολιτικοί από τη Βρετανία και από όλο τον κόσμο. Η επικεφαλής του βρετανικού συστήματος Υγείας χαρακτήρισε σοκαριστική την είδηση και εξήρε το θάρρος της.
Τι γνωρίζουν τα παιδιά της
Την ώρα που τα σόσιαλ μίντια και ο διεθνής Τύπος ασχολούνταν με τη ρετουσαρισμένη φωτογραφία που ανήρτησε μαζί με τα παιδιά της, η ίδια καλούνταν να εξηγήσει στην κόρη και στους δύο γιους της τι είναι ο καρκίνος, ποια είναι η κατάσταση της υγείας της και ποια είναι τα επόμενα βήματα.
«Αλλά, το πιο σημαντικό, μας πήρε χρόνο για να εξηγήσουμε τα πάντα στον Τζορτζ, τη Σάρλοτ και τον Λούις, με τρόπο που να είναι κατάλληλος γι’ αυτούς και να τους καθησυχάσουμε ότι θα γίνω καλά. Οπως τους έχω πει, είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα μου», σημείωσε στο μήνυμά της.
Συνεχίζει τη θεραπεία ο βασιλιάς Κάρολος
Η ανακοίνωση του βασιλιά Καρόλου τον περασμένο μήνα ότι ξεκίνησε θεραπεία για καρκίνο -αγνώστου τύπου- προκάλεσε κλυδωνισμούς στον θεσμό και έρχεται λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του και λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο του για υπερπλασία του προστάτη. Ο 75χρονος μονάρχης έχει δηλώσει πως παραμένει θετικός και ανυπομονεί να επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του, καθώς προς το παρόν εκτελεί ελάχιστα και μεγαλύτερο βάρος έχει επωμιστεί η σύζυγός του Καμίλα.
Η ίδια μάλιστα, προ ημερών, σε δημόσια εμφάνισή της, ερωτήθηκε για την υγεία του Καρόλου και απάντησε πως είναι «πολύ καλά».
Οι θεωρίες συνωμοσίας που έφτασαν μέχρι και στον θάνατο
Οι… δαίμονες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αρνούνται να αποδεχθούν την «κανονικότητα» που προβάλλει το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο βρετανικός Τύπος -παραδοσιακός εχθρός και φίλος της μοναρχίας- έχει βάλει στο… μικροσκόπιο κάθε κίνηση των ανακτόρων, ξεψαχνίζει τις φωτογραφίες των τελευταίων μηνών, ενώ φωτογράφοι έχουν ακροβολιστεί στα λημέρια όπου συχνάζουν βασιλείς και πρίγκιπες για να απαθανατίσουν την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον.
Η διαφαινόμενη εμφάνιση της χειρουργημένης και υπό ανάρρωση πριγκίπισσας της Ουαλίας σε παντοπωλείο του Λονδίνου, στο πλευρό του συζύγου της, ανακούφισε κάποιους. Σε άλλους ενέτεινε την ανησυχία. Οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν, όντως, την Κέιτ; Στο βίντεο που διέρρευσε είναι, πράγματι, αυτή; Το βίντεο είχε τραβήξει, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο 40χρονος Νέλσον Σίλβα, ο οποίος, κατά δήλωσή του, συνάντησε τυχαία το ζευγάρι των «γαλαζοαίματων» εντός του καταστήματος και το ακολούθησε στο πάρκινγκ για να το φωτογραφίσει.
Τα ερωτήματα έρχονται να προστεθούν στον προβληματισμό που ήδη εκφράζεται για την «πειραγμένη»-ρετουσαρισμένη φωτογραφία με τα παιδιά της που ανήρτησε προ ημερών η Κέιτ για να «ευχαριστήσει για τις ευχές που έλαβε». Μήπως στο βίντεο είναι η σωσίας της; Η Χάιντι Αγκαν, επαγγελματίας σωσίας της Κέιτ Μίντλετον, αναγκάστηκε με δήλωσή της στον βρετανικό Τύπο να διαψεύσει πως ήταν εκείνη μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στο κατάστημα «Windsor Farm Shop» το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ιατρικός φάκελος
Οι θεωρίες για την υγεία της φαίνεται πλέον να αποκτούν χαρακτήρα παραφυσικού, αφού οι σχολιαστές θεωρούν πως η μόνη λογική εξήγηση για την απουσία της μελλοντικής βασίλισσας είναι ότι… πεθαίνει ή έχει… αποβιώσει και κάποιος προσπαθεί να το καλύψει! «Η Κέιτ Μίντλετον είναι πιθανώς νεκρή», έγραφε μία ανάρτηση στο X, με το κείμενο να πλαισιώνεται από νεκροκεφαλές και emojis που ουρλιάζουν.
Αν κάποιος θεωρεί ακραία θεωρία συνωμοσίας την ανάρτηση, η ζωή φαίνεται πως ξεπερνάει τα «τρολ» του Διαδικτύου. Αλλωστε, τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο της, το παλάτι αναγκάστηκε να απορρίψει τις φήμες ότι η Κέιτ βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Η φρενίτιδα για την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας, που χειρουργήθηκε στην κοιλιακή χώρα τον Ιανουάριο, φαίνεται πως οδήγησε σε σοβαρή απόπειρα παραβίασης του ιατρικού της απορρήτου.
Οπως έγινε γνωστό, στο διεθνούς φήμης νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε, το London Clinic, μέλη του προσωπικού -τουλάχιστον τρία ερευνώνται- προσπάθησαν να παραβιάσουν το απόρρητο και να αποκτήσουν πρόσβαση στον φάκελό της. Εν μέσω του σάλου που έχει προκύψει και του ντόμινο των (επικοινωνιακών) λαθών από το παλάτι, σχεδιάζεται η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ την Κυριακή του καθολικού Πάσχα, στις 31 Μαρτίου.
Δυσπιστία
Ο «θάνατός» της φαίνεται πως δεν είναι ο πρώτος που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έως τον Ελον Μασκ, οι διαδικτυακοί ντετέκτιβ διακινούν πως είναι κλώνοι, έχουν σωσίες ή εμφανίζονται ζωντανοί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για πολλούς από τους ανθρώπους που προωθούν τέτοια ψεύδη, πρόκειται για μια ακίνδυνη διασκέδαση στα παλμοφόρα Μέσα. Αλλοι, ωστόσο, ξοδεύουν αμέτρητες ώρες στο «ρεπορτάζ» και την εύρεση αποδείξεων, απαιτώντας από τις ίδιες τις διασημότητες να παράσχουν αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.
Οι ειδικοί στην παραπληροφόρηση σημειώνουν πως τον τελευταίο καιρό η ίδια αίσθηση καχυποψίας μολύνει τις συζητήσεις για τις εκλογές, τα φυλετικά ζητήματα, την υγειονομική περίθαλψη και το κλίμα. Οπως σημειώνει η εφημερίδα «New York Times», μεγάλο μέρος του Διαδικτύου διαφωνεί πλέον με βασικά γεγονότα, ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται από την εντεινόμενη πολιτική πόλωση, τη δυσπιστία απέναντι σε θεσμούς -τις ειδήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα-, καθώς και την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών που μπορούν να αλλοιώσουν την αντίληψη των ανθρώπων για την αλήθεια.
«Φαινόμενο»
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι θεωρίες συνωμοσίας των διασημοτήτων έγιναν ένας τρόπος για να πάρουν τον έλεγχο «μιας πραγματικά επισφαλούς, τρομακτικής και ανησυχητικής στιγμής», δηλώνει στην εφημερίδα «New York Times» ο Γουίτνεϊ Φίλιπς, επίκουρος καθηγητής Ηθικής των Μέσων Ενημέρωσης και Ψηφιακών Πλατφορμών στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον στις ΗΠΑ. Το «φαινόμενο» δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία της ποπ κουλτούρας είναι γεμάτη από μεταθανάτιους ισχυρισμούς ότι διάσημοι νεκροί, όπως ο Ελβις και ο Tupac, είναι ακόμα ζωντανοί. Στην περίπτωση της Κέιτ, το ζήτημα αντιστρέφεται.
Οι ζωές των διασημοτήτων είναι ευρέως και συνεχώς διαθέσιμες τη σημερινή εποχή. Η ενεργή συμμετοχή του κοινού είναι ένα κρίσιμο (και συχνά ζητούμενο) μέρος του μηχανισμού δημοσιότητας. Η πραγματικότητα ρετουσάρεται και περνάει από φίλτρα, επιτρέποντας σε ορισμένα δημόσια πρόσωπα να φαίνονται αγέραστα, ενώ προκαλεί παράλογες υποψίες για όσους δεν βρίσκονται στο προσκήνιο.
Οταν οι θαυμαστές πιστεύουν ότι ένα διάσημο πρόσωπο βρίσκεται σε κίνδυνο, η εξιχνίαση της υπόθεσης αντιμετωπίζεται ως μια κοινοτική δραστηριότητα σύνδεσης που γεννιέται από «μια αίσθηση δικαιώματος υπό το πρόσχημα της ανησυχίας», σημειώνει η Μόγια Λάκετ, ιστορικός Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ίδια αποκαλεί την πρακτική αυτή «τρολ ανησυχίας». «Εχει να κάνει με το να θέλω να ελέγξω πώς αυτό το άτομο ανταποκρίνεται σ’ εμένα, να θέλω να είμαι μέρος της αφήγησής του: Εχω ήδη εξαντλήσει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν εκεί έξω και τώρα χρειάζομαι περισσότερες», σημειώνει.
Οι γυναίκες του παλατιού γίνονται «ανθρώπινη ασπίδα»
«Ο κανόνας είναι να μην παραπονιέσαι ποτέ, να μην εξηγείς ποτέ και -αν γίνει υπερβολικό- να μη ζητάς ποτέ βοήθεια». Σε αυτό το μότο συνοψίζεται η ζωή των γυναικών-πρωταγωνιστριών στο «Στέμμα». Οπως αναφέρει σε άρθρο της η Τζέινερ Γουέινερ στην εφημερίδα «New York Times», στην πρόσφατη ιστορία του θεσμού, «όταν κάτι απειλεί τη φήμη του Ουίνδσορ, οι γυναίκες λειτουργούν ως ανθρώπινη ασπίδα».
Συνέβη στην Νταϊάνα Σπένσερ, τη λαίδη Νταϊάνα δηλαδή, που, παρότι έπασχε από βουλιμία και βίωνε τη σήψη του γάμου της, το παλάτι διέρρεε ότι είναι «ασταθής». Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε επί χρόνια ερωμένη τη σημερινή βασίλισσα Καμίλα, ωστόσο το φταίξιμο για τον εξωσυζυγικό δεσμό είχε η ίδια ή ακόμα και η μητέρα του, η θανούσα βασίλισσα Ελισάβετ, που του επέτρεψε να παντρευτεί την αληθινή του αγάπη. Για το διαζύγιο του -έκπτωτου σήμερα- πρίγκιπα Αντριου κατηγορήθηκε η Σάρα Φέργκιουσον. Η Μέγκαν Μαρκλ, σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, έχει δηλώσει πως χρειαζόταν βοήθεια, αλλά της είπαν πως δεν θα ήταν καλό για τον θεσμό.
Ενώ η Μέγκαν και ο Χάρι, όπως και η Νταϊάνα πριν από αυτούς, είναι πλέον ελεύθεροι να δίνουν συνεντεύξεις και να συγγράφουν βιβλία, η Κέιτ δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, βιώνοντας σιωπηρά τη δική της annus horribilis. Ενδεικτική είναι η αναφορά σε άρθρο των «Sunday Times» πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Χάρι και η Μέγκαν καθυστέρησαν μερικές ημέρες να δημοσιεύσουν φωτογραφίες του γιου τους, ζητώντας ιδιωτικότητα: «Προσπαθούν να σπάσουν το βασιλικό συμβόλαιο με το κοινό: Εμείς πληρώνουμε, αυτοί ποζάρουν».
ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΘΡΙΛΕΡ
Από την τελευταία δημόσια εμφάνιση της πριγκίπισσας, ανήμερα Χριστούγεννα, μέχρι την ανακοίνωση-βόμβα της Παρασκευής, επί τρεις μήνες οι Βρετανοί και οι πολίτες του κόσμου παρακολουθούσαν ένα θρίλερ. Αυτοί ήταν οι κυριότεροι σταθμοί:
25 Δεκεμβρίου
Η πριγκίπισσα παρακολούθησε τη λειτουργία στην εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής στο Νόρφολκ με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τα παιδιά τους.
17 Ιανουαρίου
Η επίσημη λακωνική ανακοίνωση πως υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα σε λονδρέζικη κλινική.
29 Ιανουαρίου
Παίρνει εξιτήριο. Επιστρέφει στο Ουίνδσορ. Θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντά της 2-3 μήνες, ανακοινώνει το παλάτι.
5 Φεβρουαρίου
Ανακοίνωση πως ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο στη διάρκεια θεραπείας για διογκωμένο προστάτη.
4 Μαρτίου
Η πριγκίπισσα εθεάθη για πρώτη φορά. Σε θολή φωτογραφία παπαράτσι φαίνεται να είναι σε αυτοκίνητο με τη μητέρα της.
10 Μαρτίου
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλάτι με τα τρία παιδιά της για την Ημέρα της Μητέρας αποκαλύφθηκε πως ήταν υπέρμετρα ρετουσαρισμένη.
11 Μαρτίου
Η Κέιτ αναλαμβάνει την ευθύνη και ζητά συγγνώμη.
11 και 18 Μαρτίου
Η πριγκίπισσα «συλλαμβάνεται» πάλι από τον φωτογραφικό φακό δίπλα στον Ουίλιαμ στο αυτοκίνητο και μία βδομάδα μετά επίσης πλάι στον σύζυγό της σε αγορά κοντά στο παλάτι.
22 Μαρτίου
Σε ένα συγκινητικό βίντεο η πριγκίπισσα ανακοινώνει πως διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβάλλεται σε θεραπεία.