Οι διαχειριστές περίπου του 80% των οργανωμένων παραλιών της Ιταλίας κήρυξαν δίωρη προειδοποιητική απεργία (στην πραγματικότητα ένα είδος επιχειρηματικού «λοκ άουτ»… που τιμώρησε περισσότερο τους λουόμενους) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι άδειες παραχώρησης έχουν λήξει από τις… 31 Δεκεμβρίου 2023, χωρίς να έχουν ανανεωθεί.
Η κυβέρνηση Μελόνι προσπάθησε να δώσει παράταση, αλλά το θέμα προσέκρουσε στην οικολογική ευαισθησία του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε τις εμβαλωματικές λύσεις, ζητώντας να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί. Οι ενώσεις καταναλωτών τόνισαν ότι οι πολίτες που έχουν πληρώσει προκαταβολικά, νοικιάζοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα πρέπει να αποζημιωθούν με μία επιπλέον «δωρεάν» ημέρα στην παραλία.
NYT: Ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Το θέμα αφορά και τη σχέση τις κυβέρνηση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ιταλία να προκηρύξει νέους διαγωνισμούς για τις υποδομές που βρίσκονται στις παραλίες της, ώστε να ευνοηθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μελόνι προσπαθεί να βρει συμβιβαστική λύση. Φέρεται να προτείνει στις Βρυξέλλες να παραταθούν οι άδειες εκμετάλλευσης των οργανωμένων πλαζ έως το 2030, αλλά μόνο στις περιφέρειες όπου οι ελεύθερες παραλίες ξεπερνούν το 75% του συνόλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χθεσινό «λοκ άουτ» συμμετείχαν οι επιχειρηματικές ενώσεις εκμετάλλευσης παραλιών Sib-Confcommercio και Fiba-Confesercenti, αλλά όχι η Asso-Balneari, για «να μην τιμωρηθούν», όπως τόνισε, «άδικα χιλιάδες παραθεριστές, που διάλεξαν την Ιταλία για τις διακοπές τους».
Η σύγκρουση γίνεται με φόντο τον αγώνα των Ιταλών για ελεύθερες παραλίες, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο βουλευτής των Πρασίνων και εκπρόσωπος της Europa Verde, Ανιέλο Μπονέλι, κατήγγειλε ότι «υπάρχουν συμφέροντα στη χώρα που μένουν ανέγγιχτα». Τόνισε ότι οι οργανωμένες εγκαταστάσεις αυξήθηκαν στην Ιταλία κατά 26%, φθάνοντας τις 7.244, ενώ από τα ετήσια έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ καταβάλλουν μόλις 115 εκατ. ευρώ φόρους στο ιταλικό κράτος. Ο Μπονέλι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου για τριπλασιασμό της φορολογίας των εκμεταλλευτών της παραλίας και για κήρυξη ως ελεύθερου τουλάχιστον του 70% των ακτών της χώρας.