Σχεδόν 13,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο αναμετρώνται σοσιαλίστρια δικηγόρος, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, και φιλελεύθερος δεξιός υποψήφιος, ο τριανταπεντάρης γιος μεγιστάνα, μονομαχία που αναγγέλλεται αμφίρροπη, σε μια χώρα παραδομένη στη βία του οργανωμένου εγκλήματος και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Ισημερινός: Στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου
Στη μονομαχία αυτή θα αναδειχθεί είτε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, η Λουίσα Γκονσάλες, ή ο νεότερος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ο 35χρονος Ντανιέλ Νομπόα, γιος μεγιστάνα της μπανάνας.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) και θα τερματιστεί στις 17:00 (01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) στα 4.390 εκλογικά τμήματα. Σχεδόν 100.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας, ο πρώτος γύρος των οποίων την 20ή Αυγούστου σημαδεύτηκε από τη δολοφονία ενός από τους κυριότερους υποψήφιους, πρώην δημοσιογράφου, σταυροφόρου εναντίον της διαφθοράς.
Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το βράδυ (τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Οι δυο υποψήφιοι, με αλεξίσφαιρα γιλέκα σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους, θα ψηφίσουν ο καθένας στο προπύργιό του, ο κ. Νομπόα στη Σάντα Ελένα (νοτιοδυτικά), η κυρία Γκονσάλες στην Κανούτο (δυτικά).
«Να μας βγάλει από την τρύπα»
«Μακάρι οι υποψήφιοι να τηρήσουν αυτά που λένε, ώστε ο Ισημερινός να πάει μπροστά και όχι πίσω. Κι ο λαός να απαλλαχτεί από την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια και την ανεργία», ευχόταν την παραμονή της ψηφοφορίας ο Χάιμε Μοράλες, 68χρονος συνταξιούχος.
«Δεν υπάρχει ασφάλεια, καταστήματα κλείνουν (εξαιτίας των εκβιάσεων), η ανεργία σαρώνει παντού», τόνιζε άλλος ψηφοφόρος, ο Φερνάντο Γερένα, επίσης συνταξιούχος. «Περιμένουμε πολλά» από τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο, «ότι θα μας βγάλει από την τρύπα όπου μας έριξαν προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο Τζίμι Καμπρέρα.
Τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας καταγράφτηκε χιονοστιβάδα υποσχέσεων των δύο υποψήφιων: περί «νέου Ισημερινού», περί «σιδηράς πυγμής» για να «σωθεί η χώρα», περί του «τέλους της εγκληματικότητας», περί «χιλιάδων θέσεων εργασίας»…
Όμως η επόμενη ή ο επόμενος αρχηγός του κράτους δεν έχει παρά ελάχιστο χρόνο για να κάνει πραγματικότητα τις υποσχέσεις αυτές. Θα κυβερνήσει ως τις αρχές του 2025, όταν κανονικά θα ολοκληρωνόταν η θητεία του απερχόμενου δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει την παύση του από το κοινοβούλιο, καθώς αντιμετώπιζε την προοπτική να τον δικάσει για υπόθεση διαφθοράς.
Η ή ο νέος πρόεδρος θα κληρονομήσει μια χώρα βυθισμένη σε κύμα βίας άνευ προηγουμένου, ενδημική διαφθορά, αποσαθρωμένους θεσμούς.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Άλλοτε όαση ειρήνης και ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δύο χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στον κόσμο, πλήττεται από κύμα βίας που όμοιό του δεν είχε βιώσει ποτέ, αποδιδόμενο στο οργανωμένο έγκλημα και στη διακίνηση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οργανωμένου Εγκλήματος του Ισημερινού (OECO), από την αρχή της χρονιάς έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 3.600 άνθρωποι. Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών διπλασιάστηκε και συνεχίζει να ίπταται.
Μαγική φόρμουλα
Και ο μεν και η δε προτείνουν τη δική τους μαγική φόρμουλα. Ο Ντανιέλ Νομπόα εξαγγέλλει πως θα δημιουργηθεί μεγάλη υπηρεσία πληροφοριών, στην οποία θα υπαχθεί και η υπηρεσία φυλακών SNAI. Η Λουίσα Γκονσάλες υπόσχεται περισσότερα κοινωνικά προγράμματα πρόληψης της εγκληματικότητας. Και οι δύο τάσσονται υπέρ της στρατιωτικοποίησης φυλακών, λιμανιών, συνόρων.
Στην οικονομία, η κυρία Γκονσάλες λέει πως οραματίζεται πιο «αλληλέγγυο» κράτος, βασισμένο στην «ισότητα των ευκαιριών», με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις «για το καλό όλων». Ο αντίπαλός της κ. Νομπόα υπόσχεται αντιθέτως πολύ πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, επικεντρωμένη στο επιχειρείν.
Η μορφή του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) ρίχνει σκιά στην υποψηφιότητα της κυρίας Γκονσάλες, η οποία έχει εξαγγείλει πως θα τον κάνει σύμβουλό της. Ο πρώην αρχηγός του κράτους, εξόριστος στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, καθώς έχει καταδικαστεί στην πατρίδα του για υπόθεση διαφθοράς, πήρε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες το τιμόνι του αρχηγείου της εκστρατείας της κυρίας Γκονσάλες, που είναι εγκατεστημένο στο Μεξικό.
Έπειτα από μάλλον άτονη εκστρατεία, που διεξήχθη κυρίως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η αναμέτρηση αναγγέλλεται ιδιαίτερα αμφίρροπη, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Ντανιέλ Νομπόα μοιάζει να έχει απολέσει το προβάδισμα που είχε πάρει μετά το μοναδικό ντιμπέιτ με την αντίπαλό του, στις αρχές Οκτωβρίου.
Η μονομαχία θα γίνει με φόντο την πόλωση ανάμεσα στον συνασπισμό των κορεϊστών, μειοψηφούντα, και, στην άλλη πλευρά, το υπόλοιπο –κατακερματισμένο– πολιτικό σκηνικό.
Καμιά πολιτική δύναμη ή κόμμα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που ανανεώθηκε ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, γεγονός που ενδέχεται να περιπλέξει την υιοθέτηση νέων νόμων.
Το κόμμα της κυρίας Γκονσάλες, η «Επανάσταση των Πολιτών», αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, με 48 έδρες από το σύνολο των 137. Ο κ. Νομπόα μπορεί να λογαριάζει σε 13.
Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ