Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός έμοιαζε με μονάδα USB και έτσι τον έβαλε στον υπολογιστή του. Τότε, όμως, η συσκευή εξερράγη.
Η γενική εισαγγελία του Ισημερινού επιβεβαίωσε ότι άνοιξε έρευνα για τρομοκρατία για τις επιστολές τη Δευτέρα (20/3). Η εισαγγελία κατονόμασε τα ΜΜΕ που στοχοποιήθηκαν. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον Ισημερινό έχουν λάβει τέτοιες επιστολές.
Η κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις, περιγράφοντας την ελευθερία της έκφρασης ως «ένα δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό».
«Οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης είναι μια αποτρόπαιη ενέργεια που πρέπει να τιμωρηθεί με όλη την αυστηρότητα της δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ζαπάτα, είπε ότι όλες οι συσκευές στάλθηκαν από την ίδια πόλη. Τρεις στάλθηκαν σε μέσα ενημέρωσης στο Γκουαγιακίλ και δύο στην πρωτεύουσα, Κίτο.
Ενώ ο κ. Αρτιέδα τραυματίστηκε από τη συσκευή, άλλοι μηχανισμοί που στάλθηκαν μέσω του ταχυδρομείου δεν κατάφεραν να εκραγούν ή δεν ανοίχτηκαν ποτέ.
Η αστυνομία πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη μιας από τις συσκευές που στάλθηκαν στο κανάλι TC, επιβεβαίωσαν οι εισαγγελείς.
Ο επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Ισημερινού είπε ότι περιείχαν εκρηκτικά «στρατιωτικού τύπου».
Ο Ισημερινός έχει βιώσει μια αύξηση της βίας, η οποία ο Πρόεδρός του, Γκιγιέρμο Λάσο, είπε ότι είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμού μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών για τον έλεγχο εδαφών.
Η χώρα των Άνδεων, η οποία χρησιμοποιείται ως οδός λαθρεμπορίου κοκαΐνης από το γειτονικό Περού και την Κολομβία, έχει δει μια απότομη αύξηση των δολοφονιών και του εγκλήματος που σχετίζεται με συμμορίες τους τελευταίους μήνες.
Το Γκουαγιακίλ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, όπου στάλθηκαν τρεις από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, έχει βιώσει δραματικά επίπεδα βίας, συμπεριλαμβανομένων αποκεφαλισμένων σορών που κρέμονται από πεζογέφυρες και θανατηφόρων ταραχών στις φυλακές μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.