Κύρια αιτήματα είναι η μείωση της φορολογίας στα αγροτικά καύσιμα, η ευκολότερη πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειες, η αύξηση των τιμών πώλησης γεωργικών προϊόντων και η μείωση των περιορισμών που επιβάλλει η χώρα στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου για περιβαλλοντική προστασία. Οι αγρότες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα υπό πίεση τόσο από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για χρήση φυτοφαρμάκων όσο και από προσπάθειες αλυσίδων τροφίμων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, για να πέσουν οι πολύ υψηλές τιμές λόγω του πληθωρισμού.
«Ευρωπαϊκή Ενωση, μπάστα» γράφει ένα από τα πλακάτ των αγροτών, με την ένωση αγροτών FNSEA να θεωρεί πως το Παρίσι αντιγράφει ευρωπαϊκές προτάσεις χωρίς να τις προσαρμόζει στις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας. «Ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα για μας», λένε οι καλλιεργητές οργανικών προϊόντων. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί σταθερά έναν ευαίσθητο κλάδο για τη Γαλλία.
Οι αγρότες θέλουν στο πλευρό τους κι άλλους εργαζομένους -οδηγούς φορτηγών και νοσοκομειακούς-, σε μια μεγάλη κινητοποίηση, όπως εκείνη των «Κίτρινων Γιλέκων» του 2018. Η γαλλική κυβέρνηση δείχνει πνεύμα διαλόγου και επίλυσης της κατάστασης, την ώρα που οι κινητοποιήσεις απολαμβάνουν σημαντική στήριξη. Το 82% των ανθρώπων στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, υποστηρίζει τα μπλόκα και είναι αντίθετο με την επέμβαση της Αστυνομίας. Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως «δεν θα αφήσει τους αγρότες χωρίς λύση». Με τη στάση του, πέρα από το να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους, θέλησε να αποκρούσει την Ακροδεξιά, που προσπαθεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των αγροτών. Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα -η Λεπέν στη Γαλλία και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»- στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, προσπαθώντας εκ νέου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
Κινητοποιήσεις στην Ευρώπη
Οι διαδηλώσεις των αγροτών στη Γαλλία έρχονται έπειτα από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γερμανία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για παρόμοιους λόγους. Οι αντιδράσεις τους κινητοποίησαν και τους συναδέλφους τους σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και Ρουμανία, ενώ την Πέμπτη οι αγρότες έφτασαν ως το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν.
Σάρωσε ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Χθες αγρότες με 100-150 τρακτέρ διέσχισαν το κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κεντρικά γραφεία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP). Οι αγρότες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, αντιπροτείνοντας μόνο τη σταδιακή εφαρμογή της απόφασης. Το σχέδιο του προϋπολογισμού πέρασε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή της Μπούντεσταγκ και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια.
Αντισυνταγματικά άρθρα του νόμου για τους μετανάστες
Ενα μήνα μετά την επεισοδιακή έγκριση του αντιμεταναστευτικού νόμου από την Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία, υπό την πίεση της Ακροδεξιάς, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε μεγάλο μέρος του νόμου περί μετανάστευσης, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικό. Είναι τα άρθρα που αφορούν στον περιορισμό των κοινωνικών παροχών για τους μη Ευρωπαίους αλλοδαπούς, τα σκληρότερα κριτήρια για την επανασύνδεση οικογενειών και τη «ρήτρα επιστροφής» των φοιτητών στην πατρίδα τους.
Η διαγραφή ήταν αναμενόμενη -και για ορισμένους στην κυβέρνηση επιθυμητή, επειδή, καθ’ ομολογία του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, πολλά άρθρα ήταν «εμφανώς αντίθετα με το Σύνταγμα». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, έκανε λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα με την υποστήριξη του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας».
Στο νομοσχέδιο διατηρούνται πάντως ορισμένα από τα μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για την απέλαση καταδικασθέντων αλλοδαπών. Επικυρώθηκε επίσης το άρθρο για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών που απασχολούνται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.