«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», «θάνατος στον δικτάτορα», φώναζαν οι δεκάδες άνδρες και γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο Αϊσί της πόλης Σαγκέζ από όπου καταγόταν η Αμινί, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στι2 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Ο θάνατός της προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυρίας, το οποίο συνεχίζεται σε όλο το Ιράν. Νεαρές γυναίκες και μαθήτριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος, πετώντας ή ακόμη και καίγοντας τις μαντίλες τους και αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σήμερα, 40 ημέρες μετά τον θάνατο της Αμινί, τελειώνει παραδοσιακά η περίοδος πένθους.
Σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τους γονείς της νεαρής γυναίκας να μην οργανώσουν καμία τελετή στη μνήμη της, και κυρίως στον τάφο της, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσουν «τη ζωή του γιου τους».
Εικόνες που ανήρτησε στο διαδίκτυο η μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw έδειξαν τη μαζική παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στη Σαγκέζ ήδη από την Τρίτη, οι οποίες είχαν κλείσει τις εισόδους της πόλης.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Παρ’ όλα αυτά δεκάδες κάτοικοι εισήλθαν στην πόλη σήμερα, με τα πόδια μέσω των αγρών και οδικώς με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε η Hengaw με έδρα τη Νορβηγία.
«Κουρδιστάν, Κουρδιστάν το νεκροταφείο των φασιστών», φώναζε ομάδα ανθρώπων, όπως δείχνει άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
Σε πολλές χώρες τους Κουρδιστάν, «τη Σαναντάζ, τη Σαγκέζ, τη Ντιβανταρέχ, τη Μαριβάν και την Καμιαράν πραγματοποιήθηκαν απεργίες με μεγάλη συμμετοχή», επεσήμανε η ΜΚΟ στο Twitter.
Από την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Αμινί σε όλο το Ιράν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά –23 ή 29 με βάση διαφορετικές πηγές–, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε η οργάνωση Iran Human Rights.
Εξάλλου στην πόλη Ζαχεντάν, στην επαρχία Σιστάν – Μπαλουτσιστάν μία από τις πιο φτωχές του Ιράν, σημειώνονταν επί πολλές ημέρες βίαια επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον βιασμό νεαρού κοριτσιού από αστυνομικό, στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 93 άνθρωποι, επεσήμανε η IHR.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: 60-100 ευρώ η μηνιαία αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους [πίνακες ανά ταμείο]
Ανδρέας Πάτσης: Το παρασκήνιο της διαγραφής του από τη ΝΔ