Με πρόσχημα την προστασία του θεσμού του γάμου, οι νομοθέτες ενέκριναν κατά πλειοψηφία την ποινικοποίηση της μοιχείας, με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Απαγορεύουν επίσης σε Ινδονήσιους και αλλοδαπά ανύπαντρα ζευγάρια να συζούν πριν από το γάμο, με έξι μήνες φυλάκιση σε περίπτωση παράβασης, ενώ ποινές προβλέπονται στην περίπτωση προσβολής του προέδρου. Το προγαμιαίο σεξ απαγορευόταν και πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, ωστόσο ο νόμος δεν εφαρμοζόταν. Επίσης, η νέα νομοθεσία περιέχει πολλές νέες ρήτρες που ποινικοποιούν την ανηθικότητα και τη βλασφημία και περιορίζουν την πολιτική και θρησκευτική έκφραση.
Ανταποκριτής του BBC στη Νοτιοανατολική Ασία σημειώνει πως η Ινδονησία δεν είναι κοσμικό κράτος, η αθεΐα δεν είναι αποδεκτή και οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν μία από τις έξι προτεινόμενες θρησκείες. Από τη δημοκρατική μετάβαση της Ινδονησίας το 1998, έχουν θεσπιστεί αυστηροί νόμοι που βασίζονται στη θρησκεία όσον αφορά στο σεξ και τις σχέσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας των 267 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Αλμπερτ Αριες, εκπρόσωπος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι οι προγαμιαίες σχέσεις και οι σχέσεις εκτός γάμου θα μπορούν να καταγγέλλονται μόνο από έναν από τους δύο συζύγους, τους γονείς ή τα παιδιά του ζευγαριού, κάτι που περιορίζει την ισχύ του νόμου. Ο νομοθέτης Ταουφίκ Μπασάρι εξήγησε πως, αν ένας τουρίστας που επισκέπτεται το Μπαλί έχει συναινετικό σεξ με Ινδονήσιο υπήκοο και η πράξη καταγγελθεί από συγγενή του τελευταίου στην Αστυνομία, τότε ο τουρίστας θα μπορούσε να συλληφθεί.
Διαμαρτυρίες
Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών και τη στροφή προς τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Αρκετές ομάδες, κυρίως νέων, διαδήλωσαν ενάντια στη νομοθεσία έξω από το Κοινοβούλιο στην Τζακάρτα αυτή την εβδομάδα και αναμένεται οι επίμαχοι νόμοι να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια.
Πολλοί, μεταξύ των οποίων και φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους και σημειώθηκαν συγκρούσεις με την Αστυνομία στην Τζακάρτα. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι που καταπατάται η ελευθερία τους. «Η Ινδονησία έχει πολλά προβλήματα, όπως η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η διαφθορά, αλλά αντί να λύσουν ένα πρόβλημα, δημιούργησαν ένα νομοσχέδιο που απλώς προσθέτει στο πρόβλημα», δήλωσε στο BBC ένας ακτιβιστής.
Η 28χρονη Ατζένγκ, μια μουσουλμάνα που ζει στην πόλη Ντεπόκ της Δυτικής Ιάβας, είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι θα κινδυνεύσει γιατί συζεί με τον σύντροφό της τα τελευταία πέντε χρόνια. «Με τον νέο νόμο, και οι δύο μπορούμε να πάμε φυλακή αν κάποιος από την οικογένεια αποφασίσει να κάνει αναφορά στην Αστυνομία», είπε. Ενα προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να ψηφιστεί το 2019, αλλά πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες με δεκάδες χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους.
Χρήστες στα σόσιαλ μίντια σχολίασαν τους νέους νόμους, γράφοντας πως η Ινδονησία θα χρειαστεί πολλές και μεγάλες φυλακές για να φιλοξενήσει όσους παρανομούν.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Πρόεδρος των εκτελέσεων ο Τζοκόβι
Ο τωρινός ηγέτης της Ινδονησίας, Τζόκο Γουϊντόντο, εξελέγη στον προεδρικό θώκο το 2014 και πριν από την πολιτική καριέρα του ήταν βιομήχανος και επιχειρηματίας. Το 2025, οπότε θα τεθεί σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας, ο Τζοκόβι, όπως είναι γνωστός στην Ινδονησία, θα έχει αποχωρήσει από το αξίωμα στο τέλος της δεύτερης θητείας του.
Ο ίδιος έχει ασχοληθεί κυρίως με την οικονομική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την επέκταση και ενίσχυση υποδομών και έχει μιλήσει για το «ινδονησιακό όνειρο» (κατά το αμερικανικό όνειρο), σύμφωνα με τους «New York Times».
Ο Τζοκόβι έχει επικριθεί για τις θανατικές ποινές που επιβάλλονται στη χώρα βάσει προεδρικών διαταγμάτων. Το 2015, έπειτα από έντονες αντιδράσεις διπλωματικών αποστολών και της Διεθνούς Αμνηστίας, δεκάδες εκτελέσεις ανακλήθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, από το 2017 συνολικά 260 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις συλλήψεων όσων προσβάλλουν τον πρόεδρο και ακτιβιστές καταγγέλλουν καταπάτηση του Συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης. Εν τω μεταξύ, έκδοση βιβλίων για τον πρόεδρο απαγορεύτηκε, στις διαδηλώσεις του 2019 (την περίοδο των εκλογών) περιορίστηκε η μετάδοση βίντεο και φωτογραφιών και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς σε επαρχίες της Παπούα διακόπηκε η παροχή Διαδικτύου εν μέσω διαμαρτυριών ενάντια στο ρατσισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Σέρρες: Βαριές κατηγορίες για εργολάβο, ηλεκτρολόγο – Μπαλάκι οι ευθύνες
Συντάξεις: Τριπλός χριστουγεννιάτικος μποναμάς για συνταξιούχους
Εορταστικό καλάθι νοικοκυριού: Τι θα περιλαμβάνει