Αιτίες, μαρτυρίες, αποφάσεις και ερωτηματικά για την τραγωδία στην Ινδονησία
Συγκλονισμένη παραμένει η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα -και όχι μόνο- από την τραγωδία στην Ινδονησία.
Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου στο στάδιο Καντζουρουχάν της πόλης Μαλάνγκ, στα ανατολικά της νήσου Ιάβα, μετά την εντός έδρας ήττα της Αρέμα με 3-2 από την Περσεμπάγια Σουραμπάγια, όταν σημειώθηκαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια, σηματοδοτώντας μια από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών σε γήπεδα στον κόσμο. Μία τραγωδία που έχει πυροδοτήσει οργή και θλίψη στην Ινδονησία, όπου αθλητικοί σχολιαστές και ακτιβιστές έχουν επικρίνει την αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας, κάτι που οι αρχές έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν.
Γίνονται ερωτήσεις σχετικά με τις κλειδωμένες πόρτες του γηπέδου, το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, για μία αναμέτρηση που είχε χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου», λόγω της σκληρής αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ομάδων.
Τι έγινε στον αγώνα;
Η γηπεδούχος Αρέμα ηττήθηκε με 3-2 στην έδρα της από την Περσεμπάγια Σουραμπάγια, αποτέλεσμα που αποτέλεσε μια τεράστια έκπληξη, δεδομένου ότι η Αρέμα δεν είχε χάσει εντός έδρας αγώνα από την αντίπαλό της εδώ και 23 χρόνια.Το αποτέλεσμα εξόργισε πολλούς στο πλήθος, το οποίο αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από υποστηρικτές της Αρέμα, αφού η αστυνομία είχε απαγορεύσει στους φιλάθλους της φιλοξενούμενης να παρευρεθούν, εξαιτίας του κινδύνου για βίαιες συγκρούσεις.
Οι οπαδοί της Αρέμα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του αγώνα για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους. Έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να προσπαθήσει να τους διαλύσει.Τα δακρυγόνα προκάλεσαν πανικό στα πλήθη, με πολλούς να στριμώχνονται και να παγιδεύονται στις πόρτες εξόδου, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν. Οι αρχές λένε ότι 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 32 ανήλικοι.
Ο υψηλός απολογισμός των θυμάτων
Το μέγεθος της τραγωδίας οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού φιλάθλων, του κακού σχεδιασμού των μέτρων ασφάλειας και της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των διοργανωτών και της αστυνομίας.Ενώ το στάδιο στην πόλη Μαλάνγκ έχει πολλές πύλες εξόδου, θεατές αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters ότι ορισμένες από αυτές κλειδώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, προκαλώντας συμφόρηση και χάος, όταν οι οπαδοί προσπάθησαν να φύγουν. Οι γιατροί είπαν ότι ορισμένα από τα θύματα πέθαναν από ασφυξία, ενώ άλλα υπέστησαν τραύματα στο κεφάλι.
Η αστυνομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατηγορία της χρήσης δακρυγόνων, η οποία απαγορεύτηκε από τη FIFA. Όπως αναφέρει το Reuters, η αστυνομία στην Ινδονησία χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλώσεις στους δρόμους, αλλά συνήθως δεν το κάνει σε αθλητικές εκδηλώσεις.
Λίμα και Σέφιλντ
Η Ινδονησία έχει ιστορία βίας και ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Τζακάρτα, αλλά αυτό είναι ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου και κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες.
Τραμπ: διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια»
Το 1964, 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το Περού φιλοξένησε την Αργεντινή στο «Εστάντιο Νασιονάλ» της Λίμα, ενώ, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ συνθλίβησαν μέχρι θανάτου στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ.
Αποφάσεις, αποζημιώσεις και η FIFA
Ο υπουργός Ασφαλείας της Ινδονησίας Μαχφούντ προχώρησε στη σύσταση μιας ανεξάρτητης ομάδας για τη διερεύνηση των επεισοδίων, ενώ ο Πρόεδρος της χώρς, Τζόκο Γουιντόντο, διέταξε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να αναστείλει όλους τους αγώνες στο κορυφαίο πρωτάθλημα, γνωστό ως Liga 1.
Η FIFA ζήτησε αναφορά για το περιστατικό, ενώ σε δήλωση του ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, τόνισε: «Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι σε κατάσταση σοκ μετά τα τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Ινδονησία Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα από κάθε λογική. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους μετά από αυτό το τραγικό συμβάν».
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας, έπειτα από απόφαση του Προέδρου της χώρας, θα διαθέσει 50 εκατομμύρια ρουπίες (3.337 ευρώ) ως αποζημίωση σε καθεμία από τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ εκατοντάδες άλλοι που τραυματίστηκαν θα νοσηλευτούν δωρεάν. Τα ποσά θα καταβληθούν εντός 2-3 ημερών.
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες εκκλήσεις προς την αστυνομία και τις ποδοσφαιρικές αρχές να διαμορφώσουν τρόπους για να συνεργαστούν στενότερα για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.