Η απειλή ήρθε από τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος «Roscosmos», Nτμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος στοχοποίησε τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο – που συμμετείχαν στον αποκλεισμό – μαζί με τη Ρουμανία, η οποία δεν ενεπλάκη. Η Βόρεια Μακεδονία είχε επίσης κλείσει τον εναέριο χώρο της στο αεροσκάφος του Λαβρόφ.
Ο Ρογκόζιν είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Μαυροβούνιο μπορούσαν να σταματήσουν το αεροπλάνο του Λαβρόφ, δεν θα σταματήσουν έναν πύραυλο Sarmat 208 τόνων- γνωστό και ως Satan-2.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρώσος αξιωματούχος έγραψε συγκεκριμένα:
«Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον «Sarmat» (βαλλιστικό πύραυλο); Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για τους Σουηδούς που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο διευθυντής της «Roscosmos».
Ο Λαβρόφ επρόκειτο να έχει συνομιλίες στο Βελιγράδι τη Δευτέρα 6/6 με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας, σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti.
Ο Βούτσιτς επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει στον πρόεδρο μια σημαντική πρόκληση, καθώς η Σερβία φαίνεται να «διχάζεται» μεταξύ της αίτησής της να γίνει μέλος της ΕΕ και μιας συμμαχίας με τη Ρωσία. Η Σερβία και η Ρωσία έχουν στενούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και η Μόσχα έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στο Βελιγράδι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμποδίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Ειδήσεις σήμερα
Λέκκας στον «.Ε.Τ.»: Οι αιτίες που «φούντωσαν» τη φωτιά – SOS για όλη την Αττική
Μαλακάσα: Με κεριά εκκλησίας έβαλε φωτιά ο Βρετανός εμπρηστής – Τι βρέθηκε πάνω του