Ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, ανέφερε ως πρώτο βήμα αντιμετώπισης της λειψυδρίας την υιοθέτηση περιορισμών στην παροχή νερού κατά τη διάρκεια της μέρας. Φυσικά, το νερό στις δημόσιες πηγές θεωρείται πολυτέλεια υπό αυτές τις συνθήκες. Επειδή οι συνέπειες της λειψυδρίας είναι πιο εμφανείς στην κοιλάδα του Πάδου, επηρεάζεται άμεσα η περιοχή της Λομβαρδίας. Ετσι, λοιπόν, σταμάτησε η παροχή νερού στα περίπου 100 σιντριβάνια του Μιλάνου. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της μεγαλούπολης, που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας, κλήθηκαν να περιορίσουν την κατανάλωση νερού, καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμη στην αρχή και η κατάσταση προβλέπεται δύσκολη. «Πρέπει να πάρουμε μέτρα», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα. Περιορισμοί στην κατανάλωση του νερού έχουν επιβληθεί και στο Πεδεμόντιο, και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της περιφέρειας του Τορίνο.
«Τον τελευταίο χρόνο, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% και οι χιονοπτώσεις κατά 70%, και οι συνέπειες είναι εμφανείς στα υδάτινα αποθέματα και στη γεωργική παραγωγή», δήλωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. Επειδή η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -και μάλιστα, εν μέσω της μείωσης παροχής του ρωσικού αερίου-, οι κάτοικοι των μεγάλων ιταλικών πόλεων κλήθηκαν να περιορίσουν τη λειτουργία των κλιματιστικών και, όταν λειτουργούν, η θερμοκρασία να διατηρείται στους 26 βαθμούς. Η στάθμη του Πάδου αλλά και του ποταμού Αρνου στην Τοσκάνη έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, όπως σημειώνουν οι Αρχές.
Η Ιταλία υποφέρει τις τελευταίες εβδομάδες και από κύμα ζέστης που σε ορισμένες περιοχές φθάνει και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η ιταλική γεωργική ένωση Coldiretti ανέφερε ότι φέτος η συνολική ζημία για τους αγρότες λόγω της λειψυδρίας αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην άρδευση και, παράλληλα, οι τιμές για τη μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι πολύ υψηλές λόγω του κόστους ενέργειας.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Ενδεικτικές της μεγάλης έλλειψης υδάτινων πόρων είναι οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), που δείχνουν πόσο έχει αλλάξει η όψη του ποταμού Πάδου τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Πάδος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας, που δίνει ζωή σε όλη τη χώρα, καθώς στις περιοχές γύρω του παράγεται το 40% των αγροτικών προϊόντων της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass: 9 μυστικά για την επιδότηση καυσίμων [πίνακας]
Power Pass: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση
«Turkaegean»: Η παρέμβαση Μητσοτάκη, η συγγνώμη Γεωργιάδη και η πολιτική κόντρα