Η αποστολή του Chandrayaan-3 στο φεγγάρι ήταν η πρόγευση αυτών που θα ακολουθήσουν, καθώς οι διαστημικές φιλοδοξίες της χώρας είναι μεγάλες, όπως φαίνεται! Η Ινδία εκτόξευσε προχθές πύραυλο με αποστολή τη μελέτη των ηλιακών ανέμων, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη Γη και παρατηρούνται συχνά μέσω ατμοσφαιρικών φαινομένων.
Η Ινδία πάει Διάστημα με… ταχύτητα πυραύλου
«Εχουν διακοπεί σημαντικές επικοινωνίες στο παρελθόν, καθώς ένας δορυφόρος δέχτηκε την επίδραση του ηλιακού στέμματος. Η διαστημική αποστολή Aditya-L1 είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Σομάκ Ρεϊτσαούντρι, που συμμετέχει στην ανάπτυξη μερικών από τα εξαρτήματα του ινδικού οχήματος διαστημικής παρατήρησης. Οι δορυφόροι με χαμηλή γήινη τροχιά βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων ιδιωτικών εταιριών παγκοσμίως.
Η πρόσφατη σεληνιακή αποστολή της Ινδίας καταγράφηκε στην Ιστορία ως παγκόσμια πρωτιά επιτυχούς προσσελήνωσης στον σκοτεινό νότιο πόλο του φυσικού δορυφόρου μας. Για πολλούς ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, αφού λίγες εβδομάδες πριν, το ρωσικό διαστημόπλοιο Lunar-25 συνετρίβη στη Σελήνη (47 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα προσσελήνωσης της Ρωσίας).
Αν και η σεληνιακή έρευνα κυριαρχείται ιστορικά από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στον αγώνα πολλές χώρες, ενώ μέχρι το 2028 αναμένονται κι άλλες. Η Νότια Κορέα, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντάχθηκαν στον διαστημικό αγώνα, ενώ ο Καναδάς, η Βραζιλία και οι Κάτω Χώρες έχουν προγραμματίσει εκτοξεύσεις.
20 δισ. δολάρια
Τη δεκαετία του ’60 ο αγώνας για τις αποστολές στη Σελήνη ήταν ζήτημα γοήτρου και ισχύος για τις τότε δύο μεγάλες δυνάμεις! Τώρα πολλά αλλάζουν και το παγκόσμιο ενδιαφέρον αυξάνεται. Η παγκόσμια αγορά διαστημικών εκτοξεύσεων αναμένεται να αυξηθεί από 9 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια το 2030.
ΗΠΑ: Η πολιτική ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ
Πέρα από τις εκτοξεύσεις δορυφόρων, μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες, όπως η NASA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα ετοιμάζονται για την επιστροφή στη Σελήνη, μια μακροπρόθεσμη δέσμευση που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και σεληνιακών κατοικιών για τη διαβίωση των αστροναυτών. Πλέον το Διάστημα έχει επιχειρηματικές αποχρώσεις και ο νότιος πόλος του φεγγαριού είναι το «βραβείο» λόγω του πάγου που πιστεύεται ότι κρύβεται εκεί και θα μπορούσε να υποστηρίξει μια σεληνιακή αποικία, επιχειρήσεις εξόρυξης και ενδεχόμενες αποστολές στον Αρη.
Επίσης, ορισμένα ακραία σημεία στον νότιο πόλο «βλέπουν» ηλιακό φως για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, έως και 200 γήινες ημέρες συνεχούς φωτισμού. Η ηλιακή ενέργεια είναι ένας άλλος πόρος -για τη δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης και την τροφοδοσία του εξοπλισμού- που έχει ο πόλος, σύμφωνα με τον Νόα Πέτρο, επιστήμονα του προγράμματος της NASA.
Ειδήσεις σήμερα
Καναδάς: Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς και 6 τραυματίες σε γαμήλια τελετή [Βίντεο]