Εκλέγοντας με σημαντική διαφορά πρωθυπουργό τον 55χρονο φιλελεύθερο τεχνοκράτη, επιχειρηματία, πρώην υπουργό και κατά πολλούς… ενεργειακό «golden boy» της χώρας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, οι Σλοβένοι έβγαλαν την πατρίδα τους από το στόχαστρο των Βρυξελλών. Το έκαναν δείχνοντας την έξοδο στον 64χρονο απερχόμενο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, έναν μετακομμουνιστή πολιτικό που κυριάρχησε την τελευταία 30ετία στα εγχώρια πολιτικά πράγματα, προβληματίζοντας με τη φιλορωσική του στάση, τα σκάνδαλα διαφθοράς και πολιτικής χειραγώγησης και τις κυβερνητικές πρακτικές που στράφηκαν ενάντια στο κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτήν τη στάση του η Σλοβενία έφτασε να αποτελεί «μαύρο πρόβατο» των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Πολωνία του Κατσίνσκι και η Ουγγαρία του Ορμπαν, με τον οποίο πολλοί αγαπούν να συγκρίνουν τον Γιάνσα. «Οι Σλοβένοι ψήφισαν ενάντια στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει η χώρα τους τον δρόμο της Ουγγαρίας. Ενάντια στην επιβολή μιας ανελεύθερης δημοκρατίας, ενάντια σε μια κυβέρνηση που θα έθετε υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση και το δικαστικό σύστημα», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μίχα Κόβατς, συμπληρώνοντας: «Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η κοινωνία των πολιτών και οι νέοι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν». Και αυτή είναι μια τάση την οποία οι πολιτικοί της Σλοβενίας θα πρέπει πλέον να λάβουν υπόψη τους.
Αυτό σημαίνει ότι ο «μήνας του μέλιτος» για τον Γκόλομπ θα είναι βραχύς. Και αυτό το γνωρίζει ο Γιάνσα, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον νικητή, τον προειδοποίησε ότι «είναι εύκολο να πληρώνεις για αφίσες, να έχεις τη στήριξη των Μέσων και της υποτιθέμενης κοινωνίας των πολιτών, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα σε βοηθήσει στο σκληρό έργο που σε περιμένει».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη
Κόντρα στις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ντέρμπι και χάρις στην υψηλότερη συμμετοχή από το 2000, που ξεπέρασε το 70%, το Κίνημα Ελευθερίας επικράτησε με 34,5% του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος, που συγκέντρωσε μόλις 23,6%. «Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας επετεύχθη: Η νίκη αυτή θα μας επιτρέψει να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο 55χρονος Γκόλομπ από το σπίτι του, σε καραντίνα με Covid-19.
Τα φώτα είναι πλέον στραμμένα επάνω του, καθώς θα χρειαστεί να αποδείξει εμπράκτως ότι φέρνει νέα ήθη στην πολιτική. Τα ντόπια και ευρωπαϊκά ΜΜΕ πλάσαραν τον νέο ηγέτη της Σλοβενίας ως φρέσκο πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Στο γύρισμα του αιώνα ο ηλεκτρολόγος μηχανικός από τη Νόβα Γκόριτσα με τη μεταπτυχιακή υποτροφία στις ΗΠΑ διετέλεσε για λίγο υφυπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια δημοτικός σύμβουλος στη γενέτειρά του. Εως το 2013 ανήκε στο κόμμα «Θετική Σλοβενία» του δημάρχου της Λιουμπλιάνα, Ζόραν Γιάνκοβιτς, για να τον εγκαταλείψει στη συνέχεια προς χάριν της πρωθυπουργού, Αλένκα Μπράτουσεκ, της οποίας έγινε «δεξί χέρι».
Φέτος τον Ιανουάριο ο Γκόλομπ διεκδίκησε την προεδρία της Σλοβενίας εκπροσωπώντας το πράσινο κόμμα «Ζ.Dej», το οποίο στη συνέχεια μετονόμασε σε «Κίνημα Ελευθερίας» και το οδήγησε στην εξουσία. Ομως, το έργο ζωής του νέου πρωθυπουργού είναι η ιδιωτική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας GEN-I, την οποία σύστησε το 2004 και το 2021 κατόρθωσε να την πουλήσει στο κράτος με αδιαφανείς διαδικασίες, που μένει να αποδειχθεί αν είναι νομότυπες.
Προς το παρόν, ο Γκόλομπ καλεί τους Σλοβένους να αναπνεύσουν ελεύθερα και ευρωπαϊκά και να τον εμπιστευθούν στην υλοποίηση του προγράμματός του για σεβασμό του κράτους δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος.