Η εφημερίδα Libération σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο “Η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο συζητούν τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα” αναφέρει ότι για μια πιθανή επιστροφή θα ήταν απαραίτητη μια αλλαγή του βρετανικού νόμου, αλλά το Λονδίνο δηλώνει ότι αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Επισημαίνει ότι εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού θέλησε χθες να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης: “Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλήσουν με όποιον θέλουν, αλλά δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον νόμο”. Σημειώνει ωστόσο ότι το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί μια “νέα συνεργασία” με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα.
Εξάλλου, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αλσατικής εφημερίδας Dernières Nouvelles d’Alsace με τίτλο “Θα επιστραφούν επιτέλους στην Αθήνα οι ζωφόροι του Παρθενώνα;” αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του μνημείου στην Αθήνα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα στην εφημερίδα Les Echos με τίτλο “Παρθενώνας: τέσσερις ερωτήσεις γύρω από τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου”. Αρχικά επισημαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν μπορεί να “αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του”, ενώ ελληνική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πολιτιστικός οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παραθέτει σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα “Γιατί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έφυγαν από την Ελλάδα”, “Γιατί η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή αυτών των Μαρμάρων”, “Γιατί η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα”, και “Γιατί μπορεί τελικά να τελειώσει η σύγκρουση”.
Στο ίδιο μήκος κύματος δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του FRANCE INFO Culture σημειώνει, τέλος, ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να κατακερματίσει τη συλλογή του, όπως δηλώνει εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι λένε τα βρετανικά ΜΜΕ για την συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρωταγωνιστούν το τελευταίο διάστημα στα βρετανικά ΜΜΕ, με αφορμή τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν γύρω από το θέμα, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε το ζήτημα της επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Τα βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι ο πρώην Βρετανός Υπουργός Οικονομικών και σημερινός πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών.
Επιπλέον, αντικατοπτρίζοντας την αγωνία αρκετών στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή, τα ΜΜΕ της χώρας επικαλούνται τις πρόσφατες δηλώσεις του Σούνακ για το θέμα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να διατρανώνει, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η νομοθεσία που θα μπορούσε να εμποδίσει την επιστροφή των Γλυπτών «δεν πρόκειται να αλλάξει».
Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την τροποποίηση της νομοθεσίας βάσει της οποίας ένα μουσείο μπορεί να διαθέσει αντικείμενα της συλλογής του μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποφασίσει να δανείσει μέρος της συλλογής στην Ελλάδα.
«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο, ο οποίος εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Η θέση μας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει. Οι αποφάσεις που αφορούν τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών είναι θέμα του Μουσείου και των διαχειριστών του. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νομικά στους διαχειριστές του Μουσείου που είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.
Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ενημέρωσε πριν το πλήγμα στο Ντνίπρο
Η πρωθυπουργία της Βρετανίας ανέφερε, επίσης, ότι το κοινό θα δείξει με τη στάση του αν δεν του αρέσει να αφαιρούν τα μουσεία αμφιλεγόμενα αντικείμενα από τις συλλογές τους. Πάντως, σε έρευνες που διεξήχθησαν το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα.
«Είμαι επιφυλακτικός στο να σχολιάζω το πώς συγκεκριμένα μουσεία θα πρέπει να εκθέτουν τις συλλογές τους, νομίζω ότι αυτό είναι δικαιωματικά θέμα των ίδιων», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.
Από μεριάς του, το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ότι επιθυμεί μια «νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», αλλά διευκρίνισε ότι λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου «και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία του κοινού μας παρελθόντος».
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη – Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η βρετανική Daily Mail επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο ανέφερε ότι οι Τζορτζ Όσμπορν και Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Νάιτσμπριτζ του δυτικού Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν για τα Γλυπτά.
Λέγεται επίσης ότι είχαν πραγματοποιήσει για πρώτη φορά «διερευνητικές συνομιλίες» τον περασμένο Νοέμβριο στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στο Mayfair.
Το Βρετανικό Μουσείο δεν διέψευσε ότι ο κ. Όσμπορν είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Εκπρόσωπός του δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο έχει ζητήσει δημοσίως μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και θα μιλήσουμε με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, για το πώς θα το προχωρήσουμε αυτό.
»Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών τον περασμένο μήνα, λειτουργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία του κοινού μας παρελθόντος.
»Αλλά αναζητούμε νέες θετικές, μακροχρόνιες συνεργασίες με χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, και σε αυτές περιλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα».
Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι ότι κατανοεί τη «δύναμη των συναισθημάτων» στην Ελλάδα για τα Γλυπτά. Επέμεινε όμως ότι το θέμα ήταν «υπόθεση των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-Όρια ηλικίας: Τι κερδίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρήσουν έως 31/12/2022 [πίνακες]