Σε αυτό το πλαίσιο, υπουργοί της καναδικής κυβέρνησης μετέβησαν χθες στη Φλόριντα προκειμένου να συζητήσουν με συνεργάτες της επικείμενης κυβέρνησης Τραμπ «για την καταπολέμηση της διακίνησης φαιντανύλης και της παράνομης μετανάστευσης». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε καναδικά προϊόντα, επικαλούμενος την κρίση των οπιοειδών.
Μάλιστα, ο Τραμπ συνεχίζει το… αστείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί προσχώρησης του Καναδά στις ΗΠΑ, ώστε να γίνει η 51η Πολιτεία. Οπως αναφέρει, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα λάμβανε καλύτερη στρατιωτική προστασία και θα μειώνονταν οι φόροι των Καναδών κατά 60%.
Το πνεύμα «troll» που διατηρεί ο Τραμπ φαίνεται, όμως, να προκαλεί εσωτερικούς πολιτικούς κλυδωνισμούς στον Καναδά, αφού ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν έχει την πυγμή να ηγηθεί της χώρας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του νέου Αμερικανού προέδρου.
Μετωπική σύγκρουση
Προ ημερών, οΤραμπ έστρεψε τα βέλη του και προς τον Παναμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρεώνει υπέρογκα τέλη για τη χρήση της διώρυγας, προειδοποιώντας πως εάν δεν διαχειριστεί το κανάλι με αποδεκτό -για τον ίδιο- τρόπο θα απαιτήσει από τη χώρα-σύμμαχο να παραδώσει στις ΗΠΑ τον έλεγχο της ζώνης.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, αν και δεν διευκρίνισε πώς θα λάβει τον έλεγχο του καναλιού, ξεκαθάρισε, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, πως «δεν σκοπεύει να αφήσει το κανάλι σε λάθος χέρια και να το διαχειρίζεται η Κίνα», προκαλώντας την αντίδραση του Παναμέζου προέδρου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «κάθε τετραγωνικό μέτρο της διώρυγας και της γύρω περιοχής ανήκουν και θα ανήκουν στον Παναμά». «Θα το δούμε αυτό!» ήταν η απάντηση Τραμπ, ο οποίος συνόδευσε την ανάρτησή του με μία φωτογραφία με την αστερόεσσα πάνω από το κανάλι και το μήνυμα «Διώρυγα, καλώς ήρθες στις ΗΠΑ».
Το 1904 ο Παναμάς παραχώρησε στις ΗΠΑ το δικαίωμα να κατασκευάσουν τη διώρυγα και να ελέγχουν τα εδάφη και στις δύο πλευρές, όμως το 1977 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ υπέγραψε μια συνθήκη που επέστρεψε τη διώρυγα στον πλήρη έλεγχο του Παναμά μέχρι το τέλος του 1999, με αντάλλαγμα τη μόνιμη ουδετερότητά της.
Ο ρόλος του Πεκίνου
Τουρκία: Ισόβια στη μητέρα, τον αδελφό και τον θείο της 8χρονης Ναρίν που δολοφονήθηκε
Η Κίνα έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη ζώνη της διώρυγας τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ανησυχίες για την «ουδετερότητα» της περιοχής. Το 2021 το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών προειδοποίησε ότι πλησιάζει η ώρα που η Ουάσιγκτον θα πρέπει να λάβει αποφάσεις ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, δεδομένης της επέκτασης της Κίνας.
Το Πεκίνο δεν ελέγχει ούτε διαχειρίζεται το κανάλι, ωστόσο μια θυγατρική της CK Hutchinson Holdings, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, διαχειρίζεται δύο λιμάνια που βρίσκονται στις εισόδους της Καραϊβικής και του Ειρηνικού στο κανάλι, αντίστοιχα.
Μέτωπο με τη Δανία
Πάντως, στην πρώτη προεδρική θητεία του, ο Τραμπ είχε εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει τη Γροιλανδία, την αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Το ενδιαφέρον του φαίνεται πως αναθερμάνθηκε προσφάτως, δηλώνοντας πως «για σκοπούς εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας, οι ΗΠΑ θεωρούν την κτήση και τον έλεγχο της Γροιλανδίας απολύτως αναγκαία».
Οι Βρυξέλλες (σ.σ. η Γροιλανδία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κατατάσσεται στα υπερπόντια εδάφη της) δεν σχολίασαν τις δηλώσεις Τραμπ, ωστόσο η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για τη Γροιλανδία, λίγες ώρες μετά τη σχετική ανάρτηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου. Οι Δανοί, πάντως, δείχνουν να μην ανησυχούν, διασκεδάζοντας την κατάσταση με memes στο Διαδίκτυο περί «αγοράς των ΗΠΑ από τη Δανία».
Οι αριθμοί της Διώρυγας του Παναμά
10.000 πλοία χρησιμοποιούν, σε ετήσια βάση, το κανάλι.
70% των πλοίων που περνούν κινούνται προς ή από αμερικανικά λιμάνια.
2,5% του παγκόσμιου εμπορίου (σε όγκο) διέρχεται ετησίως από εκεί.