Και το 2020 είχε επίσης προσπαθήσει για αρκετό χρονικό διάστημα να μπλοκάρει το επιχειρησιακό και διαχρονικό (από το 2010) σχέδιο της Συμμαχίας «Eagle Guardian» (Φύλακας Αετός) αναφορικά με την υποστήριξη της Πολωνίας και των τριών «ευπαθών» γεωγραφικά βαλτικών κρατών στα διάφορα συμβούλια του ΝΑΤΟ, αλλά τελικά υποχώρησε μπροστά στις ισχυρότατες αμερικανο-βρετανο-γερμανικές πιέσεις.
Στην περίπτωση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης εκτιμάται ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν προσεχώς, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρκετά καλές σχέσεις του Φινλανδού προέδρου, Σάουλι Νιινίστο, οι επενδύσεις της γνωστής και κορυφαίας εταιρίας Νοkia στην Τουρκία, οι ήδη βρισκόμενες σε εξέλιξη «πιέσεις» των πρωθυπουργών της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, του Πολωνού προέδρου, Αντρέι Ντούντα, του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Μπεν Ουάλας, κ.ά., ενώ καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του γ.γ. της Συμμαχίας, Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ασφαλώς, η επικειμένη και πολύ κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στα τέλη Ιουνίου, θα δώσει την ευκαιρία, πέραν των ήδη ασκούμενων πιέσεων των Αμερικανών, σε επίπεδο Μπάιντεν-Ερντογάν να συζητηθούν πολλά επιμέρους ζητήματα (ενώ συνεχίζονται οι διμερείς επαφές στα εξοπλιστικά προγράμματα).
Η συνδρομή της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι, για πάρα πολλούς λόγους, ιδιαίτερα σημαντική για το ΝΑΤΟ. Η ένταξή τους στους κόλπους της πιο ισχυρής συμμαχίας των τελευταίων δεκαετιών στον πλανήτη θα ενισχύσει διάφορους τομείς όπως:
– Την περαιτέρω αρκτική διάσταση του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που στη βόρεια πολική ζώνη, λόγω στρατηγικών, ενεργειακών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και στρατιωτικών παραμέτρων, αναμένονται σοβαρότατες εξελίξεις (ειδικά θα ενισχυθεί η νορβηγο-φινλανδική περιοχή από Ιβαλο έως Κίρκινες). Είναι γνωστές οι πολλές πολυεθνικές και διακλαδικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε αρκτικό τοπίο τα τελευταία δέκα χρόνια (εγγύτατα των κρίσιμων ρωσικών περιοχών και ναυστάθμων του Μουρμάνσκ και του Σεβερομόρσκ).
– Η ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας θα ενισχύσει αεροναυτικά, ως και με πεζοναύτες τη νατοϊκή παρουσία στον Βοθνικό Κόλπο, στον Κόλπο της Φινλανδίας (έναντι της γεωγραφικής ζώνης της Αγίας Πετρούπολης/Κρονστάνδης και του ρωσικού γεωγραφικού θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας). Στο εξής τα ρωσικά πλοία, για να εξέλθουν στη Βόρεια Θάλασσα, θα πρέπει να διέλθουν μέσα από πολλά Στενά, όπως του Χάνκο, του συμπλέγματος των εσθονικών νήσων (Χίιμα κ.ά), τις σουηδικές περιοχές (νησί Γκότλαντ, Κόλπο της Καρλκσκρόνα κ.ά.), των νήσων Ααλαντ (Μαιανλίαμιγκ) και φυσικά από τη Βαλτική προς Βόρεια Θάλασσα (Πολωνία, Δανία, Νορβηγία).
O Τραμπ προαναγγέλλει επιστροφή δασμών και η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να αντιδράσει»
– Εμπειροι αξιωματικοί σε θέματα υδρογραφικά, ναυτικής ασφάλειας, εναέριας επιτήρησης σε πολικές συνθήκες, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, συλλογή ειδικών πληροφοριών από τις δύο χώρες θα ενταχθούν στα συμμαχικά επιτελεία σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, ενώ θα υπάρξουν αξιωματικοί-σύνδεσμοι (ήδη φθάνουν) στα εκατέρωθεν εθνικά γενικά επιτελεία. Επίσης οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών, λόγω εμπειριών, γνώσεων, ειδικοτήτων, συμμετοχή γυναικών στον κορμό τους, ομάδων εθνοφυλακής, υπολογίσιμων και πολύ καλά εκπαιδευμένων εφεδρειών και εξειδικευμένων ατόμων, θα συμβάλλουν σε πολλαπλή ενίσχυση των συμβατικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
– Και τα δύο κράτη έχουν μέσα στα υπουργεία Αμυνας, ως και σε ανεξάρτητες «δεξαμενές σκέψεις» εντρυφήσει πολύ σε μελέτη-ανάλυση των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών. Ειδικά το Ελσίνκι σε υβριδικές και η Στοκχόλμη σε ασύμμετρες. Επίσης οι δύο χώρες έχουν διαχρονική εμπειρία και συλλογή συμπερασμάτων από ειρηνευτικο-ανθρωπιστικές αποστολές, πυρηνικό αφοπλισμό, εκπαίδευση σε ζητήματα ενημερωτικά για την ειρήνη, επίλυση διασυνοριακών διενέξεων, αποναρκοθέτηση περιοχών σε Αφρική και Ασία κ.ά.
Συμπερασματικά, οι δύο χώρες -που είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.-, με τη διεθνή εμπλοκή, συμμετοχή και παρουσία (μέχρι στιγμής σε 102 νατοϊκά προγράμματα) και από την πλευρά τους, έχουν να συνδράμουν σε πολλά ενδοσυμμαχικά σχέδια και επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν δεν έχει πολλές επιλογές για να εμποδίσει δύο τέτοιες ιδιαίτερα αξιόλογες και σημαντικές χώρες από το να ενταχθούν στον ευρωατλαντικό γεωπολιτικό χώρο.
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των Πιθήκων: Ασκηση ετοιμότητας η… ανεμοβλογιά
Κώστας Ηλιάκης: Η μέρα που έκλαψε και ο Θεός – 16 χρόνια από τον χαμό του ήρωα
«Βυθίζονται» τα κρυπτονομίσματα καθώς δεν είναι αλώβητα από τις νομισματικές κρίσεις
Κίνδυνος για τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου – Πώς δεν θα χαθούν οι περιουσίες